Skyrkaka. Islandzki sernik z matcha

Skyr z musli i dżemem rabarbarowym

O islandzkim wyrobie mleczarskim, jakim jest skyr pisałam już wielokrotnie. Krótko po naszym powrocie z Islandii na blogu pojawił się również przepis na popularny skyrkakaislandzki sernik na zimno z dodatkiem skyra. Wówczas zaprezentowałam Wam wersję z leśnymi owocami, ale zdarzało mi się już wiele razy eksperymentować także z innymi smakami.

Z perspektywy czasu największym hitem okazał się islandzki sernik z japońską nutką – dodatkiem sproszkowenej zielonej herbaty matcha. Kombinacja ta powstała tak naprawdę przypadkiem. Będąc w sklepie po składniki na skyrkaka, wpadł mi w oko nowy smak skyra – cytryna + zielona herbata.

Całkiem nie tak dawno islandzki sernik z matcha – nie chwaląc się – wprawił w zachwyt kolejnych naszych gości. Skyrkaka o smaku zielonej herbaty i cytryny jest bardzo orzeźwiający, lekki i delikatny. W związku z powyższym, nie mogłam sobie odmówić podzielenia się z Wami kolejną wersją (pewnie nie ostatnią) mojego ulubionego islandzkiego deseru.

Przepis na Skyrkaka z cytryną i zieloną herbatą

Spód:

  • 12 ciasteczek digestive
  • 4 łyżki oleju kokosowego albo masła

Masa kremowa/serowa:

  • ok. 480 g skyr o smaku cytryna + zielona herbata (u mnie 3 opakowania skyr po 160 g)
  • 1 opakowanie (300 ml) śmietany kremówki 38%
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru (u mnie erytrol)
  • sok 1/2 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny w proszku (ok. 30g) + 1/2 szklanki ciepłej wody

Uwaga: Przygotowując skyrkaka zawsze korzystamy z skyr, który w Norwegii jest bez problemu do dostania, ale jeśli nie jesteście w stanie go zdobyć, to sprawdzi się również jogurt grecki (dodajcie wówczas nieco więcej cukru, matcha i cytryny).

  1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykłuż papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść olej kokosowy na małym ogniu. Ciastka pokrusz ręcznie albo w mikserze i dodaj do oleju. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie wyłuż dno tortownicy powstałą masą z ciastek. Umieść formę w lodówce na minimum kilka minut.
  3. Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw na kilka minut.
  4. Ubij śmietanę z erytrolem, dodaj skyr, matchę, wanilię oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na jednolitą masę. Wlej powoli żelatynę do masy serowej jednocześnie miksując całość do połączenia się składników (w ten sposób nie pojawią się grudki).
  5. Masę przelej do tortownicy na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do stężenia (na min. 4 godziny).
  6. Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy (zdejmując obręcz), wierzch ciasta posyp matcha i udekoruj według uznania – np. pokruszonymi pistacjami albo listkami mięty.

Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha

3 Comments

  1. pinkyyy
    29 sierpnia 2017

    Nie dziwię się, że wprawił w zachwyt gości – jest przepiękny A z tą zieloną herbatą musi naprawdę smakować wspaniale

    Odpowiedz
  2. Marta @NocnaSowa.pl
    30 sierpnia 2017

    Pyszny. Potwierdzam.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka F.
    10 września 2017

    Wygląda bardzo apetycznie Zjadlabym
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *