
O islandzkim wyrobie mleczarskim, jakim jest skyr pisałam już wielokrotnie. Krótko po naszym powrocie z Islandii na blogu pojawił się również przepis na popularny skyrkaka – islandzki sernik na zimno z dodatkiem skyra. Wówczas zaprezentowałam Wam wersję z leśnymi owocami, ale zdarzało mi się już wiele razy eksperymentować także z innymi smakami.
Z perspektywy czasu największym hitem okazał się islandzki sernik z japońską nutką – dodatkiem sproszkowenej zielonej herbaty matcha. Kombinacja ta powstała tak naprawdę przypadkiem. Będąc w sklepie po składniki na skyrkaka, wpadł mi w oko nowy smak skyra – cytryna + zielona herbata.
Całkiem nie tak dawno islandzki sernik z matcha – nie chwaląc się – wprawił w zachwyt kolejnych naszych gości. Skyrkaka o smaku zielonej herbaty i cytryny jest bardzo orzeźwiający, lekki i delikatny. W związku z powyższym, nie mogłam sobie odmówić podzielenia się z Wami kolejną wersją (pewnie nie ostatnią) mojego ulubionego islandzkiego deseru.
Przepis na Skyrkaka z cytryną i zieloną herbatą
Spód:
- 12 ciasteczek digestive lub owsianych
- 4 łyżki oleju kokosowego albo masła
Masa kremowa/serowa:
- ok. 480 g skyr o smaku cytryna + zielona herbata (u mnie 3 opakowania skyr po 160 g)
- 1 opakowanie (300 ml) śmietany kremówki 38% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- 5 łyżek cukru pudru (u mnie erytrol)
- sok 1/2 cytryny
- 3 łyżki żelatyny w proszku (ok. 30g) + 1/3 szklanki ciepłej wody
Uwaga: Przygotowując skyrkaka zawsze korzystamy z skyr, który w Norwegii jest bez problemu do dostania, ale jeśli nie jesteście w stanie go zdobyć, to sprawdzi się również jogurt grecki (dodajcie wówczas nieco więcej cukru, matcha i cytryny).
- Dno tortownicy (z odpinaną obręczą) o średnicy ok. 22 cm wykłuż papierem do pieczenia.
- Rozpuść olej kokosowy na małym ogniu. Ciastka pokrusz drobno – ręcznie albo w mikserze i wymieszaj z olejem. Wyłóż powstałą masą spód tortownicy i umieść formę w lodówce na minimum kilka minut.
- Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia i odstaw na kilka minut.
- Ubij śmietanę z erytrolem, dodaj skyr, matchę, wanilię oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na jednolitą masę.
Dodaj jedną łyżkę masy serowej do żelatyny, a następnie wlewaj powoli żelatynę do pozostałej masy serowej jednocześnie miksując całość do połączenia się składników (w ten sposób nie pojawią się grudki). - Masę przelej do tortownicy na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do stężenia (na min. 4 godziny).
- Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy (zdejmując obręcz), wierzch ciasta posyp matcha i udekoruj wedle uznania – np. pokruszonymi pistacjami albo listkami mięty.
August 29, 2017
Nie dziwię się, że wprawił w zachwyt gości – jest przepiękny A z tą zieloną herbatą musi naprawdę smakować wspaniale
August 30, 2017
Pyszny. Potwierdzam.
September 10, 2017
Wygląda bardzo apetycznie Zjadlabym
Pozdrawiam
March 19, 2021
Na Islandii nie ma takich smakow skyra;)
April 19, 2021
Czy zamiast jogurtu greckiego może być skyr naturalny lub waniliowy ??
June 14, 2021
Jak najbardziej!