Lukrecja & Czekolada: A Love Story

Lukrecja & Czekolada: A Love Story

W ostatnim wpisie na temat lukrecji przyznaÅ‚am siÄ™ Wam do mojego maÅ‚ego uzależnienia – połączenia smaków, za którym wprost przepadam: lukrecja & czekolada. BÄ™dÄ…c w podróży na Północy mam w zwyczaju testować nieznane mi wczeÅ›niej lukrecjowe Å‚akocie, jednakże na co dzieÅ„ rzadko decydujÄ™ siÄ™ na zakup gotowych wyrobów cukierniczych. Zamiast sklepowych sÅ‚odyczy przygotowujÄ™ domowe desery z dodatkiem magicznego skÅ‚adnika – sproszkowanej lukrecji

Lakritspulver / Lakritspulver / Lakridspulver bez problemu znajdziecie w sklepach w Skandynawii. W Oslo dostępny jest zarówno ten szwedzkiej firmy Haupt Lakrits, jak i duńskiej Lakrids by Johan Bülow. Testowałam już ciasta, smoothie, puddingi, a nawet kawę i kakao z dodatkiem tego typu produktów, ale najczęściej dodaję lakrispulver do czekoladowych trufli w stylu raw. Deser ten jest bezglutenowy i bez dodatku cukru, a więc stanowi idealny, zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik dla ulubionych słodyczy

Czekoladowo-lukrecjowe kulki z orzechów i datktyli

  • ok 200g zmielonych drobno migdałów lub orzechów nerkowca
  • 12 miÄ™kkich daktyli bez pestek
  • 2 Å‚yżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji (np. firmy Lakrids by Johan Bülow)
  • 3 Å‚yżki kakao
  • 1 Å‚yżka oleju kokosowego
  • szczypta sproszkowanej wanilii

Zblenduj orzechy drobno, dodaj dakyle, kakao, olej kokosowy, lukrecję, sól i wanilię i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
Wstaw masę na 30 min. do lodówki.
Z kawałków ciasta formuj niewielkie kulki, a następnie obtaczaj każdą w kakao albo sproszkowanej lukrecji.
Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce (nawet do kilku tygodni).

Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *