Skyrkaka. Islandzki sernik z matcha

Skyr z musli i dżemem rabarbarowym

O islandzkim wyrobie mleczarskim, jakim jest skyr pisałam już wielokrotnie. Krótko po naszym powrocie z Islandii na blogu pojawił się również przepis na popularny skyrkakaislandzki sernik na zimno z dodatkiem skyra. Wówczas zaprezentowałam Wam wersję z leśnymi owocami, ale zdarzało mi się już wiele razy eksperymentować także z innymi smakami.

Z perspektywy czasu największym hitem okazał się islandzki sernik z japońską nutką – dodatkiem sproszkowenej zielonej herbaty matcha. Kombinacja ta powstała tak naprawdę przypadkiem. Będąc w sklepie po składniki na skyrkaka, wpadł mi w oko nowy smak skyra – cytryna + zielona herbata.

Całkiem nie tak dawno islandzki sernik z matcha – nie chwaląc się – wprawił w zachwyt kolejnych naszych gości. Skyrkaka o smaku zielonej herbaty i cytryny jest bardzo orzeźwiający, lekki i delikatny. W związku z powyższym, nie mogłam sobie odmówić podzielenia się z Wami kolejną wersją (pewnie nie ostatnią) mojego ulubionego islandzkiego deseru.

Przepis na Skyrkaka z cytryną i zieloną herbatą

Spód:

  • 12 ciasteczek digestive lub owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego albo masła

Masa kremowa/serowa:

  • ok. 480 g skyr o smaku cytryna + zielona herbata (u mnie 3 opakowania skyr po 160 g)
  • 1 opakowanie (300 ml) śmietany kremówki 38% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru (u mnie erytrol)
  • sok 1/2 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny w proszku (ok. 30g) + 1/3 szklanki ciepłej wody

Uwaga: Przygotowując skyrkaka zawsze korzystamy z skyr, który w Norwegii jest bez problemu do dostania, ale jeśli nie jesteście w stanie go zdobyć, to sprawdzi się również jogurt grecki (dodajcie wówczas nieco więcej cukru, matcha i cytryny).

  1. Dno tortownicy (z odpinaną obręczą) o średnicy ok. 22 cm wykłuż papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść olej kokosowy na małym ogniu. Ciastka pokrusz drobno – ręcznie albo w mikserze i wymieszaj z olejem. Wyłóż powstałą masą spód tortownicy i umieść formę w lodówce na minimum kilka minut.
  3. Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia i odstaw na kilka minut.
  4. Ubij śmietanę z erytrolem, dodaj skyr, matchę, wanilię oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na jednolitą masę.
    Dodaj jedną łyżkę masy serowej do żelatyny, a następnie wlewaj powoli żelatynę do pozostałej masy serowej jednocześnie miksując całość do połączenia się składników (w ten sposób nie pojawią się grudki).
  5. Masę przelej do tortownicy na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki do stężenia (na min. 4 godziny).
  6. Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy (zdejmując obręcz), wierzch ciasta posyp matcha i udekoruj wedle uznania – np. pokruszonymi pistacjami albo listkami mięty.

Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha
Skyrkaka - islandzki sernik z matcha

6 Comments

  1. pinkyyy
    August 29, 2017

    Nie dziwię się, że wprawił w zachwyt gości – jest przepiękny A z tą zieloną herbatą musi naprawdę smakować wspaniale

    Reply
  2. Marta @NocnaSowa.pl
    August 30, 2017

    Pyszny. Potwierdzam.

    Reply
  3. Agnieszka F.
    September 10, 2017

    Wygląda bardzo apetycznie Zjadlabym
    Pozdrawiam

    Reply
  4. Jus
    March 19, 2021

    Na Islandii nie ma takich smakow skyra;)

    Reply
  5. Magda
    April 19, 2021

    Czy zamiast jogurtu greckiego może być skyr naturalny lub waniliowy ??

    Reply
    1. Marta
      June 14, 2021

      Jak najbardziej!

      Reply

Leave a Reply to Magda Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *