Łosoś furikake

Łosoś furikake

Japońska posypka furikake od dobrych kilku miesięcy na stałe zadomowiła się w naszej kuchni. Regularnie wykonujemy domową mieszankę według ulubionego przepisu, a dodatkowo z ostatniej podróży do Kioto przywieźliśmy kilka opakowań różnych rodzajów furikake w ramach kulinarnej pamiątki.
Furikake wykorzystujemy najczęściej do przyprawiania ciepłego ryżu, hawajskiego poke i przekąski spam musubi, kanapek ryżowych onigiri, ale sprawdziliśmy, że doskonale pasuje również do grillowanych warzyw, dań mięsnych, makaronu soba, a nawet jajecznicy Każdy, nawet mało wytworny posiłek, doprawiony chrupiącym i aromatycznym furikake zapewnia nowe, ciekawe doznania smakowe.

Przy okazji przepisu na spam musubi, wspominałam, że furikake cieszy się dużą popularnością nie tylko w Japonii, ale także w Stanach Zjednoczonych (szczególnie na Hawajach i Zachodnim Wybrzeżu), gdzie wykorzystywane jest jako przyprawa zarówno do surowych, jak i grillowanych ryb – najczęściej łososia i tuńczyka (ahi).

W przepisach na hawajskie danie „furikake salmon”, rybę smaruje się mieszanką majonezu i wasabi, a następnie posypuje furikake. Taka kombinacja wydała mi się początkowo nieco dziwna, ale szybko przekonałam się, że upieczony w ten sposób łosoś jest jeszcze bardziej soczysty i delikatny. Alternatywnie możemy nasmarować rybę samym sosem sojowym i doprawić furikake, a mieszankę majonzezu i wasabi zaserować jako dip, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie pierwszego sposóbu.

Łosoś z furikake po hawajsku (Furikake Salmon)

/dla 4 osób/

  • 4 filety z łososia bez skóry (ok. 600 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 3 łyżki furikake (gotowego lub z tego przepisu)
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  1. Filety z łososia umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść filety w naczyniu żaroodpornym, nasmaruj sosem sojowym, posyp pieprzem i odstaw na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ºC.
  4. Wymieszaj dokładnie majonez z pastą wasabi. Rozprowadź mieszankę równomiernie na filetach i posyp na wierzchu furikake.
  5. Piecz przez ok. 20 minut.
  6. Podawaj z ryżem, makaronem soba lub nachos, ulubionymi warzywami, kawałkiem limonki lub cytryny (do skropienia).

Łosoś furikake
Łosoś furikake
Łosoś furikake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *