
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść w weekend poké bowl. Od dobrych kilku lat jest to jedno z naszych ulubionych dań i chyba nigdy nam się nie znudzi – szczególnie, że za każdym razem eksperymentujemy z innymi dodatkami. Podstawę naszego poké bowl stanowi zawsze norweski surowy łosoś, gdyż jest najłatwiej dostępny i jednocześnie pyszny. Skład marynaty modyfikujemy jednakże w zależności od warzyw i owoców pełniących rolę dodatków. Najpopularniejszy biały ryż zastępujemy najczęściej ryżem czarnym, a czasami również komosą ryżową.
W zeszły weekend przyszła pora na kolejną kombinację smakową, a dodatkowej motywacji do przygotowania poké dostarczyło mi jedno z zadań, które otrzymałam w szkole fotografii.
Temat główny: Kolor…
Uznałam, że barwne poké bowl idealnie się nada do tego, żeby wcielć się w rolę kulinarnego stylisty i fotografa, zaś wybór tego hawajskiego specjału dodatkowo podyktowany był faktem, że Hawaje nazywane są „Stanem tęczowym” (również „Stanem Aloha”), zaś tęcza stanowi jeden z symboli wysp.
To kolorowe połączenie smakowe bardzo nam przypadło do gustu i dlatego też nie mogłam odmówić sobie opublikowania kolejnego postu poświęconemu hawajskiemu poké.
Przepis na hawajskie Poké Bowl w kolorach tęczy
Składniki:
(na 2 porcje)
- 400g świeżego surowego łososia (np. norweski Salmalaks)
- 100g czarnego ryżu
- 1 awokado
- 1 mango
- ćwiartka czerwonej kapusty
marynata 1:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego świeżego czosnku
- 1 łyżeczka ziaren białego i czarnego sezamu
marynata 2:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżeczka startego świeżego czosnku
- 1 łyżeczka ziaren białego i czarnego sezamu
do ozdobienia:
- biały i czarny sezam
- japońska przyprawa furikake
- płatki chilli
- Pokrój łososia w niewielką kostkę.
- Połącz w misce wszystkie składniki marynaty. Dodaj do marynaty pokrojonego łososia, wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania).
- W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
- Avokado obierz i pokrój w plasterki. Mango obierz i pokrój w kostkę. Czerwoną kapustę umyj dokładnie i pokrój w cienkie paski.
- Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, awokado, mango i kapustę, a na koniec posyp całość ziarnami sezamu lub przyprawą furikake i ewentualnie płatkami chilli.
March 24, 2018
Uwielbiam poke bowl! Pysznie zdrowo!