Łosoś furikake

Łosoś furikake

Japońska posypka furikake od dobrych kilku miesięcy na stałe zadomowiła się w naszej kuchni. Regularnie wykonujemy domową mieszankę według ulubionego przepisu, a dodatkowo z ostatniej podróży do Kioto przywieźliśmy kilka opakowań różnych rodzajów furikake w ramach kulinarnej pamiątki.
Furikake wykorzystujemy najczęściej do przyprawiania ciepłego ryżu, hawajskiego poke i przekąski spam musubi, kanapek ryżowych onigiri, ale sprawdziliśmy, że doskonale pasuje również do grillowanych warzyw, dań mięsnych, makaronu soba, a nawet jajecznicy Każdy, nawet mało wytworny posiłek, doprawiony chrupiącym i aromatycznym furikake zapewnia nowe, ciekawe doznania smakowe.

Przy okazji przepisu na spam musubi, wspominałam, że furikake cieszy się dużą popularnością nie tylko w Japonii, ale także w Stanach Zjednoczonych (szczególnie na Hawajach i Zachodnim Wybrzeżu), gdzie wykorzystywane jest jako przyprawa zarówno do surowych, jak i grillowanych ryb – najczęściej łososia i tuńczyka (ahi).

W przepisach na hawajskie danie „furikake salmon”, rybę smaruje się mieszanką majonezu i wasabi, a następnie posypuje furikake. Taka kombinacja wydała mi się początkowo nieco dziwna, ale szybko przekonałam się, że upieczony w ten sposób łosoś jest jeszcze bardziej soczysty i delikatny. Alternatywnie możemy nasmarować rybę samym sosem sojowym i doprawić furikake, a mieszankę majonzezu i wasabi zaserować jako dip, ale zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie pierwszego sposóbu.

Łosoś z furikake po hawajsku (Furikake Salmon)

/dla 4 osób/

  • 4 filety z łososia bez skóry (ok. 600 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 3 łyżki furikake (gotowego lub z tego przepisu)
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  1. Filety z łososia umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść filety w naczyniu żaroodpornym, nasmaruj sosem sojowym, posyp pieprzem i odstaw na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 ºC.
  4. Wymieszaj dokładnie majonez z pastą wasabi. Rozprowadź mieszankę równomiernie na filetach i posyp na wierzchu furikake.
  5. Piecz przez ok. 20 minut.
  6. Podawaj z ryżem, makaronem soba lub nachos, ulubionymi warzywami, kawałkiem limonki lub cytryny (do skropienia).

Łosoś furikake
Łosoś furikake
Łosoś furikake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *