Spam Musubi

Spam Musubi

Aloha! Czy słyszeliście o hawajskiej wersji japońskiej ryżowej kanapki onigiri?
Na Hawajach ogromną popularnością cieszy się przekąska zwana spam musubi, która jak wskazuje nazwa, przypomina wyglądem omusubi (znane także jako onigiri oraz nigirimeshi) tyle, że w roli głównej poza ryżem występuje podsmażona mielonka mięsna SPAM. Połączenie może się wydawać nieco kontrowersyjne, ale zapewniam Was, że może pozytywnie zaskoczyć, jeśli tylko skusicie się na taki eksperyment.

Konserwa wieprzowa SPAM produkowana od 1937 roku przez firmę Hormel Foods z Austin w stanie Minnesota pojawiła się na Hawajach wraz z amerykańskimi żołnierzami w czasie drugiej wojny światowej. Produkt szybko zadomowił się na wyspach, a wraz ze zwiększaniem się liczby imigrantów z Chin, Filipin czy Japonii, SPAM zaczął być wykorzystywany jako dodatek do wielu azjatyckich dań.

Hawajczycy tak bardzo kochają mielonkę, że spożywają jej więcej niż jakikolwiek inny amerykański stan – około siedmiu milionów puszek rocznie (sześć puszek na osobę). Spam jest sprzedawany w 41 krajach na całym świecie, zaś poza Hawajami wyjątkowo dużą popularnością cieszy się na przykład na Filipinach i w Korei, gdzie podawany jest najczęściej w formie ryżowej kanapki albo ze smażonym ryżem i jajkiem.

Podobno spam musubi jest ulubioną przekąską byłego prezydenta USA – Baracka Obamy, który zamawia ten „specjał” za każdym razem, kiedy odwiedza Hawaje. Przekąska jest sprzedawana niemal wszędzie na wyspach, od stacji benzynowych i 7-Elevens po eleganckie restauracje. SPAM występuje dodatkowo w wielu smakach dostępnych tylko na lokalnym rynku i powszechnie wykorzystywany jest w wielu daniach takich jak chociażby popularne loco moco – ryż z szynką SPAM (zamiast tradycyjnego burgera), sadzonym jajkiem i sosem gravy.

O popularności SPAMu oraz mnogości jego zastosowań można przekonać się na corocznym festiwalu ulicznym Spam Jam (formalnie znanym pod nazwą Cedar River Days) organizowanym w Honolulu (Waikiki) oraz w Austin czyli miejscu narodzin mielonki, gdzie nota bene znajduje się także Muzeum SPAMu.

Podobnie do japońskiego onigiri, spam musubi występuje oczywiście również w wielu wariantach. Czasami ryż przyprawiany jest japońską przyprawą furikake, a w roli innych dodatków występują najczęściej jajka albo piklowane warzywa.

Odpowiednie uformowanie ryżu jest najtrudniejszym etapem podczas przygotowywania spam musubi. W czynności tej pomaga specjalna foremka zwana „musubi press” / „musubi maker”, ale jej posiadanie oczywiście nie jest konieczne, gdyż w roli zastępnika świetnie się sprawdza pusta puszka po SPAMie. W ostateczności ryż można uformować ręcznie w zwilżonych wodą dłoniach (tak jak podczas wykonywania onigiri).
Alternatywą dla bardziej leniwych może być wersja „rozsypana” – spam musubi bowl, w której ugotowany ciepły ryż należy wymieszać z przyprawą furikake, na wierzch położyć grillowane plastry SPAMu, a całość posypać pokrojonym drobno nori i ziarnami sezamu. Przyznaję, że kilka razy skorzystałam już z takiego ekspresowego sposobu przygotowania smacznego i sycącego obiadu.

Spam musubi może być spożywany bez sztućców i przechowywany w temperaturze pokojowej, więc dobrze sprawdza się jako rodzaj posiłku w stylu japońskiego bentō – w pudełku zabieranym do pracy albo na wycieczkę. Przekąskę tą polecam także na domowe przyjęcie w hawajskim stylu. Dla gości nieprzepadających za SPAMem możecie wykonać wersję wegańską zastępując mięsną mielonkę grillowanym tofu.

Przepis na Spam Musubi

  • 1 puszka SPAM (lub podobnej konserwy mięsnej)
  • ok. 300g białego ryżu krótkoziarnistego (np. ryżu do sushi albo Arborio)
  • 3 arkusze nori (suszone wodorosty)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 3 łyżki japońskiej przyprawy furikake (opcjonalnie)
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
  2. Wyjmij mielonkę z puszki, ułóż w poziomie i pokrój na 8 równych plastrów.
  3. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju, podsmaż plastry mielonki po obydwu stronach (do zarumienienia) i odstaw do ostygnięcia.
  4. Wymieszaj w misce sos sojowy z miodem. Przygotowaną mieszanką posmaruj usmażone kawałki mielonki.
  5. Nori pokrój nożyczkami na trzy części i połóż na płaskiej powierzchni, błyszczącą stroną do dołu.
  6. W puszce po mielonce umieść kawałek folii spożywczej, następnie włóż do środka ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu i dociśnij mocno ryż do dna puszki.
  7. Delikatnie wyjmij z puszki folię z ryżem, połóż ryż po środku jednego kawałka nori, posyp ryż niewielką ilością przyprawy furikake, następnie umieść na wierzchu kawałek podsmażonej mielonki i owiń całość nori.
  8. Schłódź spam musubi w lodówce przed podaniem.

Świetną instrukcję jak wykonać spam musubi krok po kroku znajdziecie na youtube i na blogu pressurecookrecipes.com.

Spam Musubi
Spam Musubi
Spam Musubi
Spam Musubi

4 Comments

  1. Zuza
    February 22, 2018

    wygląda rewelacyjnie

    Reply
  2. Antilia
    February 25, 2018

    Thanks for the article post.Really thank you! Great.

    Reply
  3. Agnieszka F.
    March 10, 2018

    Ojj, surowe mięso (bo tylko widzę lekko podsmażone) to jednak nie dla mnie, choociażby ze względów zdrowotnych. Ale domyslam sie ze ma i swoich wielbicieli
    Pozdrawiam!

    Reply
    1. Agneska
      February 24, 2019

      Przecież to konserwa. One nie są surowe 🤦‍♀️

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *