Spam Donburi

Spam Donburi

Hawajskie i japońskie inspiracje kulinarne od dłuższego czasu zdecydowanie dominują w naszej kuchni, zaś wiele pomysłów na nowe dania jest efektem spontanicznych improwizacji i nierzadko powstaje wtedy, gdy próbujemy przygotować szybki i sycący posiłek ze składników, które akurat posiadamy w domu. Przykładem dania, które powstało w takich okolicznościach jest Spam donburi.

Donburi to najprościej ujmując miska ryżu z dodatkami na wierzchu. Pełni ona rolę stosunkowo taniego fastfooda – szybkiego posiłku dostępnego chociażby w japońskich sieciówkach takich jak Yoshinoya, Sukiya czy Matsuya. Miskę można zazwyczaj zamówić w jednym z dostępnych rozmiarów – osobno lub w zestawie (tak zwane teishoku), np. z zupą (zwykle miso), sałatką, tofu lub surowym jajkiem. Dodatki układane na ryżu mogą być bardzo różne, np. kawałki wołowiny (gyūdon), wieprzowiny (butadon) sashimi i owoce morza (kaisendon), wieprzowy kotlet (katsudon), węgorz unagi (unadon), kurczak i jajko (oyakodon) lub też tempura (tendon). Wersji donburi jest cała masa, więc generalnie łatwo stworzyć swój własny wariant ze składników, które akurat mamy pod ręką i pasują do ryżu.

Zalegająca w kuchennej szafce puszka mielonki mięsnej, przywieziona z Japonii posypka furikake oraz zawsze obecne w zamrażalniku mrożone mukimame (wyłuskane edamame – młode ziarna soi) posłużyły mi jako inspiracja do stworzenia dania będącego połączeniem hawajskiej przekąski Spam musubi z japońskim donburi.

Zamiast smażenia plasterków mielonki (jak w przepisie na Spam musubi) zdecydowałam się podgrzać je w piekarniku razem z edamame, co dodatkowo ułatwiło przygotowanie całości. Prażone edamame to jeden z naszych ulubionych dodatków do dań bardzo różnego typu. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać jeszcze z innego warzywa, spróbować wersji z jajecznicą albo sadzonym jajkiem nawiązując tym sposobem do loco moco – innego hawajskiego specjału. Przygotowanie naszej wersji Spam donburi sprowadza się do tego, że ugotowany, ciepły ryż należy posypać ulubionym rodzajem furikake (może być to gotowa mieszanka lub wykonana samodzielnie), następnie na wierzchu ułożyć podpieczone plasterki mielonki, garść edamame i gotowe!

Przepis na Spam donburi z edamame

/2 porcje/

  • 1 puszka SPAM (lub podobnej konserwy mięsnej)
  • ok. 300g białego ryżu krótkoziarnistego (np. ryżu do sushi albo arborio)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 3 łyżki japońskiej przyprawy furikake (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mukimame (wyłuskanych edamame) – mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Wyjmij mielonkę z puszki, ułóż w poziomie i pokrój na 8 równych plastrów. Wymieszaj w misce sos sojowy z miodem i przygotowaną mieszanką posmaruj plasterki mielonki. Ułóż plasterki mielonki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Mrożone mukimame (wcześniej ugotowane) przełóż na sitko, przepłucz gorącą wodą, a następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Dodaj oliwę z oliwek, ewentualnie łyżeczkę furikake lub japońskiej przyprawy shichimi i wymieszaj całość dokładnie. Przesyp edamame na blachę i rozłóż równomiernie pomiędzy plasterkami mielonki.
  3. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopini C na ok. 30 minut – do momentu, aż mielonka i edamame będą lekko zarumienione. W trakcie pieczenia ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Ciepły, ugotowany ryż przełóż do misek, posyp na wierzchu ulubionym rodzajem furikake (może być to gotowa mieszanka lub wykonana samodzielnie), następnie ułóż podpieczone plasterki mielonki i dodaj edamame.

Spam donburi
Spam donburi
Spam donburi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *