
Dlaczego sardynki? Chociażby dlatego, że podczas wieczornych tapas zasmakowaliśmy w przepysznych konserwach rybnych firmy Manná (jednej z najważniejszych portugalskich fabryk), zaś „paté de sardinha” czyli pasta z sardynek serwowana była w wielu restauracjach jako przystawka przed głównym daniem – najczęściej w towarzystwie oliwek i pieczywa.
I właśnie „paté de sardinha” okazuje się być łatwą w przygotowaniu przekąską do świeżego pieczywa, oliwek, ulubionego sera i oczywiście portugalskiego wina.
W przepisach na paté de sardinha podstawowymi składnikami poza rybą są zazwyczaj oliwa (opcjonalnie masło), pomidory oraz przyprawy. Reszta dodatków takich jak sok z cytryny, natka pietruszki, cebula, papryczka chilli – jest opcjonalna…
Wybierając kilka z najpopularniejszych dodatków przygotowaliśmy ostatnio przepis na naszą ulubioną pastę sardynkową. Takie tapas sprawia, że od razu nabieramy ochoty, aby jeszcze kiedyś ponownie wybrać się gdzieś do Portugalii…
Przepis na pastę z sardynek
Składniki:
- 2 puszki sardynek w oliwie
- sok z połowy cytryny
- świeża papryczka chilli lub łyżeczka suszonej, ostrej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę (sardynki razem z olejem).
Podawaj ze świeżym pieczywem, oliwkami, pomidorkami cherry, ulubionym serem lub w postaci gotowych zakąsek – na krakersach lub małych crostini.
January 16, 2016
Akurat mam sardynki w domu i już wiem co zrobię na pzystawkę dla gości! Dzięki za przepis :)))
January 17, 2016
Świetna pasta! Ciekawe urozmaicenie do kanapek
January 25, 2016
O, akurat szukala jakiejs fajnej pasty rybenj Bedzie jak znalazl dziekuje
January 25, 2016
Uwielbiam tę pastę tak bardzo