Energetyczne śniadanie. Domowy chlebz serkiem wiejskim

Domowy chleb z serkiem wiejskim

Początkowo było mi trudno przekonać się do pomysłu upieczenia chleba z dodatkiem serka wiejskiego pomimo tego, że wielu znajomych rekomendowało mi takie rozwiązanie jako alternatywę dla typowego pieczywa na zakwasie lub drożdżach.

Do wypróbowania tego popularnego w Norwegii przepisu przekonałam się dopiero dzięki jednej z książek Berit Nordstrand.
Berit Nordstrand to norweska pisarka, lekarka oraz matka sześciorga dzieci, której pasją jest zdrowa i naturalna żywność wpływająca pozytywnie na nasze samopoczucie, dodająca energii i pomagająca cieszyć się pełnią życia. Berit wydała w sumie sześć książek o tej tematyce, które stały się bestsellerami w Norwegii, zaś obecnie przygotowywane są tłumaczenia na język angielski.

W ostatniej zakupionej przeze mnie książce autorstwa Berit pod tytułem „En ny start” („Nowy początek”) zawierającej przede wszystkim masę cennych wskazówek dotyczących codziennej diety oraz ćwiczeń, znalazł się między innymi przepis na domowy chleb z serkiem wiejskim.

Pomimo początkowego sceptycyzmu, szybko przekonałam się, że taki sposób przygotowania pieczywa jest naprawdę fantastyczny. Chlebek jest bardzo sycący, ekspresowy w wykonaniu i świetnie sprawdza się jako prowiant na wycieczkę.

Bazując na przepisie Berit zmodyfikowałam stopniowo ilość składników inspirując się dodatkowo przepisami z norweskich blogów. Na przykład zmniejszyłam o połowę ilość jajek, gdyż w pierwszej wersji chlebek był dla mnie trochę zbyt „jajeczny”. Zmieniłam także nieco ilość i rodzaj dodawanych ziaren, a smak wzbogaciłam dodatkiem ziół takich jak natka, koperek, bazylia, zioła prowansalskie oraz oregano (suszonych lub świeżych – wcześniej zblendowanych).

Przepis na domowy chleb z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (sprawdzi się także np. mąka migdałowa)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonego koperku
  • łyżka suszonej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W jednej misce ubijamy widelcem jajka, dodajemy do nich serek wiejski i oliwę z oliwek i dokładnie całość mieszamy.
W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki – mąkę, ziarna, przyprawy, proszek do pieczernia.
Dodajemy mokre składniki do sypkich i dokładnie całość mieszamy.
Prostokątną formę (ok. 10×30 cm) smarujemy oliwą i przekładamy masę do keksówki.
Wierzch posypujemy suszonymi ziołami o ziarnami sezamu.
Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę (na funkcji góra-dół).
Po wyjęciu z piekarnika należy chleb dokładnie ostudzić – wówczas spokojnie można og pokroić na bardzo cienkie kromki.

Chlebek smakuje świetnie z wędzonym łososiem, sardynkami, pastą rybną oraz świeżymi warzywami.

Domowy chleb z serkiem wiejskim

Domowy chleb z serkiem wiejskim

Domowy chleb z serkiem wiejskim

Domowy chleb z serkiem wiejskim

Domowy chleb z serkiem wiejskim

8 Comments

  1. addicted to passion
    January 26, 2016

    No kochana, wyglada wysmienicie Jak tylko wroce z NZ to zabieram sie do pieczenia Usciski!

    Reply
  2. Magda
    January 26, 2016

    Oooo ! Bardzo ciekawy przepis, na pewno spróbuję upiec

    Reply
  3. Katti
    January 27, 2016

    Hej,czy serek wiejski wg Ciebie to zwykly twarog czy ten grudkowaty z pojemniczka?

    Reply
    1. Marta
      January 27, 2016

      Grudkowaty z pojemnika takiego jak jogurt – cottage cheese.

      Reply
    2. Barbara
      May 28, 2020

      Chleb pyszny ale zaaaa slony!! 2 lyzeczki soli…ze Ja wczesniej nie pomyslalam ze to za duzo (piekac chleb 2 razy w tygodniu).ps Ja dalam dwa opakowania serka wiejskiego I nasiona chia

      Reply
  4. Edyta
    January 27, 2016

    Jaki fajny chlebek, musze kiedys upiec i ciekawe, ze jest bez drozdzy. Pozdrawiam, Edyta

    Reply
  5. Beata
    January 28, 2016

    Wygląda pięknie, w środku taki puszysty, a skórka chyba chrupiąca?:)
    Nie wpadłabym na serek wiejski w środku, ale teraz już tak różne składniki się łączy, że nic mnie już nie zdziwi.

    Reply
  6. Kubik
    August 29, 2016

    O jaki chlebek fajny:) A od Siebie dorzucę o Bieszczadach na kulinarne podróże http://www.naszebieszczady.com/co-jesc-w-bieszczadach/

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *