
Ostatnie wizyty w kawiarni Pastel de Nata w Oslo, o której wspominałam nieco wcześniej, zainspirowały mnie do wypróbowania kolejnych portugalskich przepisów. Tym razem postanowiłam powspominać smaki Madery – wyspy wiecznej wiosny, królestwa kwiatów i owoców.
Jedną z największych atrakcji Funchal – stolicy wyspy jest targ miejski Mercado dos Lavradores położony w centrum Sona Velha (Starego Miasta). To jedno z najwspanialszych tego typu miejsc, na jakim kiedykolwiek byłam, zaś największe wrażenie zrobił na mnie wówczas ogromny wybór świeżych, egzotycznych owoców.
Do najsłynniejszych owoców Madery należy anona – nazywana budyniowym jabłkiem oraz marakuja. Na targu w Funchal można spróbować wielu egzotycznych odmian marakui (podobno na Maderze występuje ich aż 28!) o przeróżnych kształtach i kolorach, jak również owocowych krzyżówek takich jak: marakuja + ananas, marakuja + brzoskwinia, marakuja + pomarańcza itp.
Na Maderze dużą popularością cieszą się rozmaite desery o smaku marakui – ciasta, kremy i puddingi, jak również napoje. Nasze serca skradł likier o smaku tego owoca, którego próbowaliśmy w miejscowości Curral das Freiras.
Mus z marakui to jeden z najprostszych do wykonania portugalskich deserów. W przepisach na Mousse de Maracujá występuje zazwyczaj mleko skondensowane, ale ja standardowo zdecydowałam się stworzyć nieco zdrowszą wersję z mlekiem kokosowym.
Inspiracji dostarczył mi przepis znaleziony na stronie easyportugueserecipes.com
Przepis na portugalski krem z marakui / Mousse de Maracujá
Składniki:
/na ok. 4 porcje/
- 8 świeżych marakui lub 1/2 szklanki gotowej pulpy z marakui
- 1 opakowanie smietany kremówki 30% (300 ml)
- 4 łyżki cukru pudru lub cukru kokosowego (zastąpiłam erytrolem)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- ew. 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- Dodatki do ozdobienia: Wiórki kokosowe, świeża marakuja
Sposób przygotowania:
- Marakuje przekrajamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ.
- Miąż przeciskamy przez sitko, aby otrzymać sam sok bez pestek.
- Śmietanę łączymy z cukrem i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mleko kokosowe, sok z marakui oraz wanilię i miksujemy całość dokładnie.
- Wlewamy mus do szklanek deserowych, misek albo kieliszków i wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny (do lekkiego stężenia).
- Przed podaniem dekorujemy mus pulpą z ze świeżej marakui i wiórkami kokosowymi.
March 30, 2017
Wygląda pysznie!
March 30, 2017
przepiękny
April 2, 2017
Aż ślinianki pracują intensywniej ;)))
Pozdrawiam!
April 4, 2017
Jadłabym!
Ciekawy maja sposób próbowania tych wszystkich egzotycznych owoców na Mercado – trzeba wystawić dłoń wierzchem do góry, tam kładą kawałek owocu (lub paćkę w przypadku marakui) i trzeba to z dłoni zlizać. Po wizycie miałam chyba czystszą dłoń, niż przed wizytą
January 20, 2018
Mam zamiar zrobić ten deser wkrótce – dla gości brzmi pysznie
May 19, 2018
Pyszne, rzeczywiscie wybór owoców na Maderze jest świetny, radzę tylko je kupować na pierwszym piętrze Mercado. Niestety, zawsze gdy wchodzimy na piętro, jesteśmy wręcz napastowani przez upierdliwych sprzedawców (Chyba jedyne miejsce na Maderze gdzie wręcz można się czuć niekomfortowo lub nawet nie do końca bezpiecznie) a ceny są kosmiczne. Sama podczas pierwszej wizyty dałam się oszukać i mocno przepłaciłam. Polecam wszystkim nieco ostrożności na pierwszym piętrze, a kupowanie owoców na parterze lub nawet w innym miejscu.
Przepis pycha. Pozdrawiam i czekam na więcej wpisów o Maderze.