W jeden z tegorocznych kwietniowych weekendów wybrałam się na krótki wypad do włoskiego miasteczka Bergamo.
Poza zwiedzaniem tego klimatycznego miejsca, fotografowaniem wąskich uliczek i starych kamienic, miałam nadzieję na skosztowanie kilku włoskich specjałów.
Udało się zrealizować każdy z tych celów, a dodatkowo wróciłam z kilkoma nowymi inspiracjami kulinarnymi.
Kilka dni później, podczas tegorocznej majówki urządziłam w domu małą piekarnię
W przerwach między korzystaniem ze słońca, wiosennych wycieczek rowerowych i spacerów, eksperymentowałam z różnymi wersjami ciasta do pizzy oraz (w ramach deseru) piekąc ciasteczka, które „chodziły za mną” od powrotu z Bergamo i przywołują miłe wspomnienia. Opis zmagań z pizzą zapewne się pojawi, jak osiągnę satysfakcjonujące mnie rezultaty, natomiast dziś zamieszczam kilka słów o wspomnianych łakociach.
Ciasteczkami Abbracci poczęstowała nas właścicielka B&B, w którym się zatrzymaliśmy. Zajadałam się nimi na śniadanie, maczając je w filiżance porannej kawy. Spodobał mi się nie tylko ich smak, ale również wygląd. Okrągły kształt utworzony jest z dwukolorowych półksiężyców, które splatają się ze sobą w namiętnym uścisku Wyglądają po prostu romantycznie – tak samo jak wąskie uliczki Bergamo, pełne starych kamienic z urokliwymi balkonami i okiennicami. Abbracci po włosku oznacza uścisk lub objęcie.
Same ciasteczka zaś są chrupiącym połączeniem waniliowego i czekoladowego smaku.
Gotowe ciastka Abbracci oferuje włoska marka Mulino Bianco (wł. „Biały Młyn”) specjalizująca się w produktach piekarniczych (krakersy, paluszki grissini, grzanki i inne przekąski). Co ciekawe, firma ujawnia przepis, na podstawie którego można przygotować ten specjał we własnym zakresie:
http://www.mulinobianco.it/colazione-e-merenda/biscotti/abbracci
Odrobinę zmodyfikowany przepis (na którym ja się wzorowałam) znalazłam także na blogu “My Italian Smörgåsbord“:
https://myitaliansmorgasbord.wordpress.com/2011/11/20/abbracci-chocolate-vanilla-hug-cookies/
Składniki:
Ciasto waniliowe:
- 250g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej 00,
- 120g cukru (1/2 szklanki),
- 100g masła,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka miodu,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
Ciasto czekoladowe:
- 250g mąki pszennej 00,
- 120g cukru,
- 100g masła,
- 40 g (3 łyżki) mleka,
- 30 g (1/4 szklanki) kakao w proszku niesłodzonego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
W dwóch miskach mieszam do uzyskania gładkiej masy składniki na waniliowe i czekoladowe ciasto.
Z każdego z ciast lepię kulki wielkości orzecha macadamia lub dużej wiśni. Następnie z gotowych kulek tworzę wałki o długości około 5 centymetrów, a z nich półksiężyce, których końce łączę ze sobą poprzez nakładanie jednego koloru nad drugim – na przemian: biały na brązowym na jednym końcu i brązowy na białym – na drugim. Nie jest konieczne, aby końce mocno przylegały do siebie, ponieważ delikatnie się spłaszczą i “przytulą” w trakcie pieczenia. [Zobacz zdjęcie powyżej]
Z dwóch kolorów ciasta można tworzyć własne romantyczne kształty, wzory i kompozycje. Ważne jednak, by posiadały miłosne przesłanie
Ciastka układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie.
Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut aż jasne półksiężyce przybiorą lekko złoty kolor.
Ciasteczka Abbracci najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, a cieszyć się nimi i przytulać można długo i najlepiej każdego poranka (albo częściej ;). Idealne na śniadanie, maczane w kubku mleka, kawy albo herbaty. Można je również wręczyć jako miły prezent dla bliskiej nam osoby.
Życzę udanych wiosennych wypieków i porannych uścisków przy filiżance kawy
Na zakończenie kilka migawek z romantycznego Bergamo.
Bergamo jest pięknie położone u podnoży włoskich Alp.
Miasto dzieli sie na dwie czesci – położone w dole, nowoczesne Cittá Bassa oraz zlokalizowane na wzgórzu, Stare Miasto zwane Città Alta.
Weneckie Mury Bergamo mają długość 6200 metrów i ciągną się dookoła całej starej części Bergamo. Zostały one zbudowane przez Republikę Wenecką w XVI wieku, a dzisiaj stanowią charakterystyczną budowlę i atrakcję turystyczną miasta.
Labirynt wąskich, brukowanych uliczek. Wzdłuż każdej z nich rozciągają się różnobarwne kamienice z pięknymi okiennicami i balkonikami, na których w geście patriotyzmu powiewają włoskie flagi. Uliczki Starego Miasta są eleganckie, niezwykle urokliwe i miejscami bardzo wąskie.
Centrum Starego Miasta wzynacza plac Piazza Vecchia. Miejsce otoczone jest średniowiecznymi budynkami, z których największym jest XII-wieczna wieża zegarowa Torre Civica. 52 metry wysokości czynią ją najwyższą wieżą w mieście. Po przeciwległej stronie znajduje się Caffé del Tasso – najstarsza bergamska kawiarnia.
W drodze na wzgórze San Vigilio, na którym znajdują się ruiny zamku oraz niewielki park, można podziwiać rozciągające się w dole rozległe widoki na górne miasto i zaśnieżone szczyty Alp.
Na spacer zasługuje również drugie (już nie tak wysokie) wzgórze Bergamo – Św. Eufemii, gdzie znajduje się La Rocca – okrągły zamek z XIV wieku. Z najwyższego punktu doskonale widać stare dachy budynków Città Alta, a przede wszystkim najwyższe wieże – z Campanone (Torre Civica) na pierwszym planie.
Zobacz także:
[related-posts-thumbnails]
May 14, 2012
Mniam, mniam, tylko jest jeden problem – nie chciałoby mi się ich robić, ale jeżeli chodzi o ich zjedzenie – to chętnie !
May 14, 2012
Jacku,
Przygotowanie ciasteczek jest rzeczywiście dość pracochłonne – szczególnie wylepianie kształtów.
Zawsze jednakże można poprosić o pomoc bliską osobę. Wtedy czas spędzony w kuchni upłynie szybciej i jeszcze milej Gorąco polecam!
January 19, 2019
Czy mąka 00 jest konieczna? Można zamienić inną i jaką?
January 29, 2019
Myślę, że spokojnie możesz użyć mąki pszennej innego typu.