
Początek wiosny to dobry czas, żeby zmienić nieco nawyki żywieniowe i wprowadzić do diety większą ilość świeżych, zdrowych składników. Jest to też odpowiedni moment na zagospodarowanie przydomowego ogródka, kuchni albo parapetu i posadzenie świeżych ziół i warzyw.
A jak już mamy pod ręką świeże zioła, to nie pozostaje nic innego jak wybrać się w podróż po włoskich smakach…
W poszukiwaniu orzeźwiających, aromatycznych dań wpadłam na pomysł przygotowania Spaghetti alle erbe – jednej z wielu potraw inspirowanych naszymi wizytami we włoskiej Bolonii.
Na temat tego ziołowego makaronu pisałam już wcześniej przy okazji artykułu poświęconego lokalowi Pasta Fresca Naldi, którego specjalnością są wyrabiane ręcznie makarony. Wizyta w tym niepozornym miejscu ukrytym w jednej z uliczek „czerwonego miasta” uświadomiła mi, jak niewiele trzeba, żeby zamiast makaronu z klasycznym pesto, cieszyć się aromatycznym i pachnącym wiosną obiadem.
Przepis na spaghetti z ziołami
/dla 2 osób/
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 1 szklanka kilku świeżych ziół (polecam mieszankę oregano, bazylii i pietruszki, ale sprawdzą się także: szałwia, rozmaryn, szczypiorek, tymianek, majeranek)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano – parmezanu (lub pecorino)
Sposób przygotowania:
Umyj zioła, wysusz, a następnie posiekaj drobno albo zblenduj razem z czosnkiem.
Na patelni lub w rondelku rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj zioła i czosnek, a następnie podgrzewaj całość około 10 minut na małym ogniu.
Spaghetti ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Odcedź makaron, dodaj ziołowy sos i całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp serem i świeżo zmielonym pieprzem.
April 8, 2016
pyszności! moje klimaty
April 9, 2016
Wygląda fajnie, a przy tym nieskomplikowanie, trzeba będzie wypróbować
April 10, 2016
Zdecydowanie tak! Uwielbiam makarony pod każdą postacią, dlatego będąc we Włoszech zawsze mam co jeść:) Przepis prosty, a na pewno makaron jest bardzo smaczny, bo sekret tkwi właśnie w prostocie:)
Pozdrawiam
April 17, 2016
Uwielbiam takie jedzonko, smaczne, szybkie i zdrowe
April 18, 2016
Pychotka! Nie ma to jak makaron
Pozdrawiam serdecznie!
Ps. Choć mam teraz mało czasu, staram sie zaglądać, choć nie zawsze skomentuję – wybacz!