Spaghetti alle erbe.
Aromatyczny makaron z ziołami

Spaghetti alle erbe. Aromatyczne spaghetti z ziołami

Początek wiosny to dobry czas, żeby zmienić nieco nawyki żywieniowe i wprowadzić do diety większą ilość świeżych, zdrowych składników. Jest to też odpowiedni moment na zagospodarowanie przydomowego ogródka, kuchni albo parapetu i posadzenie świeżych ziół i warzyw.

A jak już mamy pod ręką świeże zioła, to nie pozostaje nic innego jak wybrać się w podróż po włoskich smakach

W poszukiwaniu orzeźwiających, aromatycznych dań wpadłam na pomysł przygotowania Spaghetti alle erbe – jednej z wielu potraw inspirowanych naszymi wizytami we włoskiej Bolonii.

Na temat tego ziołowego makaronu pisałam już wcześniej przy okazji artykułu poświęconego lokalowi Pasta Fresca Naldi, którego specjalnością są wyrabiane ręcznie makarony. Wizyta w tym niepozornym miejscu ukrytym w jednej z uliczek „czerwonego miasta” uświadomiła mi, jak niewiele trzeba, żeby zamiast makaronu z klasycznym pesto, cieszyć się aromatycznym i pachnącym wiosną obiadem.

Przepis na spaghetti z ziołami

/dla 2 osób/

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
  • 1 szklanka kilku świeżych ziół (polecam mieszankę oregano, bazylii i pietruszki, ale sprawdzą się także: szałwia, rozmaryn, szczypiorek, tymianek, majeranek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/3 szklanki tartego sera Parmigiano-Reggiano – parmezanu (lub pecorino)

Sposób przygotowania:

Umyj zioła, wysusz, a następnie posiekaj drobno albo zblenduj razem z czosnkiem.
Na patelni lub w rondelku rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj zioła i czosnek, a następnie podgrzewaj całość około 10 minut na małym ogniu.
Spaghetti ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Odcedź makaron, dodaj ziołowy sos i całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp serem i świeżo zmielonym pieprzem.

Spaghetti z ziołami

Spaghetti z ziołami

Spaghetti z ziołami

Spaghetti z ziołami

5 Comments

  1. Aneta Klimecka
    8 kwietnia 2016

    pyszności! moje klimaty

    Odpowiedz
  2. Zuza
    9 kwietnia 2016

    Wygląda fajnie, a przy tym nieskomplikowanie, trzeba będzie wypróbować

    Odpowiedz
  3. Beata
    10 kwietnia 2016

    Zdecydowanie tak! Uwielbiam makarony pod każdą postacią, dlatego będąc we Włoszech zawsze mam co jeść:) Przepis prosty, a na pewno makaron jest bardzo smaczny, bo sekret tkwi właśnie w prostocie:)

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Traveling Rockhopper
    17 kwietnia 2016

    Uwielbiam takie jedzonko, smaczne, szybkie i zdrowe

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    18 kwietnia 2016

    Pychotka! Nie ma to jak makaron
    Pozdrawiam serdecznie!
    Ps. Choć mam teraz mało czasu, staram sie zaglądać, choć nie zawsze skomentuję – wybacz!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *