Japońskie ciastka ze słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki podwójnie pieczone

Japonia to idealne miejsce dla miłośników słodkich ziemniaków (jap. satsuma-imo). W Kraju Kwitnącej Wiśni uprawia się ponad sto odmian tego warzywa z białym, pomarańczowym, różowym i fioletowym miąższem. Zastosowania również są wszechstronne – od rozmaitych dań i deserów po imojōchū – alkohol destylowany ze słodkich ziemniaków.

Japońska nazwa słodkiego ziemniaka (satsuma-imo) pochodzi od prefektury Satsuma (obecnie Kagoshima) położonej na samym południu wyspy Kiusiu. Satsuma-imo trafiły po raz pierwszy do Japonii na Wyspy Ryukyu (obecnie Okinawa) za pośrednictwem Chińczyków i stamtąd ponoć dotarły na wyspę Kiusiu, a następnie do całej Japonii. W prefekturze Kagoshima znajduje się centrum upraw (80%) słodkich ziemniaków, zaś powodem takiego stanu rzeczy jest żyzna wulkaniczna gleba (zasługa wulkanu Sakurajima), która w połączeniu z tropikalnym klimatem, stanowi idealne warunki do uprawy satsuma-imo.

Wulkan Sakurajima, Kagoshima
Kagoshima
Kagoshima

Podróżując po Japonii uwielbiamy próbować różnych przekąskek i deserów ze słodkich ziemniaków. Na ulicznych straganach często można kupić daigaku imo – ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu, polane słodkim syropem i posypane ziarnami sezamu lub też ishiyaki imo (yaki imo) – słodkie ziemniaki pieczone w całości i popularne szczególnie jesienią i zimą. Do położonego niedaleko Tokio miasteczka Kawagoe polecamy wybrać się w celu skosztowania słynnych trójkątnych ciastkek ze słodkich ziemniaków – Imo-taro, a także różnych wersji lodów ze słodkich ziemniaków – również odmiany purpurowej (murasaki imo).

Tegoroczna podróż po wyspie Kiusiu i wizyta w Kagoshimie stanowiła dla nas idealną okazję do posmakowania kolejnych ziemniaczanych specjałów. Nie musieliśmy długo szukać, gdyż tego typu produkty są w Kagoshimie dostępne wszędzie – w sklepach, domach towarowych, na stacji kolejowej. Popularnym miejscem na zakup deserów ze słodkich ziemniaków jest sklep Festivalo zlokalizowany w centrum Kagoshimy na ulicy Tenmonkan Dori, jak również na stacji kolejowej Kagoshima-Chuo. Najbardziej klasycznymi ciastkami sprzedawanymi w Festivalo są te określanane jako Lovelo – przypominające wyglądem serowe mini-tarty, ale warto spróbować także wersji „Western Style” (Haikara imo) w dwóch wariantach smakowych – z kremowym serkiem i kawałkami czekolady. Jest także wariant z fioletowych ziemniaków oraz “Chiran-cha” – z zieloną herbatą. Festivalo przygotowuje swoje desery z odmiany słodkich ziemniaków „Kogane Sengan” i w procesie produkcyjnym nie dodaje ponoć konserwantów ani barwników.

Kagoshima, wyspa Kiusiu
Kagoshima
Kagoshima
Kagoshima

Festivalo jest zdecydowanie godne polecenia, ale muszę przyznać, że najbardziej smakowały nam ciastka, które spontanicznie zakupiliśmy na lotnisku chwilę przed wylotem z wyspy Kiusiu. Nazwę tego deseru (suito-poteto, スイートポテト) można przetłumaczyć po prostu jako „słodki ziemniak”. W Internecie występują też jako «double baked» (podwójnie pieczone), gdyż ciastka te przygotowuje się z upieczonych, rozgniecionych na purée ziemniaków, które miesza się z cukrem, masłem i mlekiem i po uformowaniu piecze ponownie. W smaku przypominają kremowy sernik pomimo tego, że w składzie sera oczywiście nie ma. Opakowanie tych ciastek przywieźliśmy w ramach pamiątki z podróży, ale dzień po powrocie nie było już po nich śladu Nie pozostało mi więc nic innego jak podjąć próbę odtworzenia tego smaku. Do przygotowania tego deseru najlepiej jest użyć białej odmiany słodkich ziemniaków, ale najpowszechniej dostępne (przynajmniej w Norwegii) są te pomarańczowe. Mimo wszystko sprawdzają się doskonale i chociaż przynaję, że wersja „sklepowa” miała bardziej serowy smak, to jednak efekt kończowy uznaliśmy za w pełni zadowalający.


Suito-poteto
– podwójnie pieczone ciastka ze słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki podwójnie pieczone

Przepis na słodkie ziemniaki podwójnie pieczone

  • 2 duże lub 3 mniejsze słodkie ziemniaki (ok. 400g) – najlepiej białe
  • 4 łyżki cukru lub zdrowszego zamiennika
  • 30g masła
  • 3 łyżki śmietany 18% (ew. mleka pełnotłustego)
  • 1 żółtko jajka
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • Ew. szczypta cynamonu
  • 1 żółtko jajka (do posmarowania ciastek)
  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w niewielką kostkę i namocz w wodzie przez ok. 5 min.
    Odsącz ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok. 10 minut).
  2. Ciepłe ziemniaki przełóż do miski, dodaj masło i cukier i rozgnieć całość na gładkie puree, a następnie przeciśnij masę przez sitko – dzięki temu konsystencja będzie bardziej gładka.
  3. Przełóż puree do garnka i podgrzewaj przez 1-2 minuty na małym ogniu mieszając przez cały czas – pozwoli to w usunięciu nadmiaru wody.
    Kiedy puree lekko ostygnie dodaj śmietanę, wanilię, ew. szczyptę cynamonu i żótko jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy formuj ciastka w kształcie łódek lub kulek i układaj każde na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmaruj lekko roztrzepanym żółtkiem jajka.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, aż wierzch ciastek lekko się zarumieni – ok. 10-15 min.

Słodkie ziemniaki podwójnie pieczone
Słodkie ziemniaki podwójnie pieczone
Słodkie ziemniaki podwójnie pieczone

1 Comment

  1. Marcin BWZ
    4 października 2019

    Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Ciastka z ziemniaka brzmią intrygująco i zarazem interesująco…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *