Owocowe supersmoothie
ze spiruliną

Owocowe supersmoothie

Moda na superfood dopadła i mnie Sceptycznie podchodzę do wszelkich suplementów diety czy witamin w tabletkach, ale uważam, że produkty pochodzące z natury, zaliczane do tzw. superżywności zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety.

Są one bogate w składniki odżywcze, witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze mające korzystny wpływ na nasze zdrowie, funkcjonowanie organizmu i co najważniejsze – samopoczucie.

Acai, guaranę, nasiona chia, jagody goi czy olej kokosowy wykorzystywałam już wielokrotnie, a z niektórymi z produktów zaliczanych do superfood zaprzyjaźniłam się na stałe. Teraz zaś przyszła pora na testowanie spiruliny czyli jednej z alg morskich o niebiesko-zielonym kolorze.

Spirulina zawiera trzy razy więcej białka niż ryby, 10 razy więcej wapnia niż mleko, 50 razy więcej żelaza niż szpinak, 100 razy więcej beta-karotenu niż marchew…
Jest ona naturalnym źródłem energii, dodaje sił witalnych i pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia.

Spirulina w wersji sproszkowanej nie smakuje ani nie pachnie dobrze, ale łyżeczka (zgodnie z zaleceniami) dodana do smoothie, jogurtu albo zwyczajnie wymieszana z sokiem z owoców lub warzyw nie pogarsza w żaden sposób smaku. Na początku zaleca się rozpoczęcie przyjmowania od połowy łyżeczki, żeby przyzwyczaić organizm, a ostatecznie można zwiększyć dawkę do dwóch łyżeczek dziennie.

Najczęściej wykorzystujemy spirulinę do przygotowywania smoothie, które ostatnio wypijamy prawie codziennie przed pracą, a czasem także przed wyjściem na bieganie – chociaż generalnie zaleca się stosowanie spiruliny rano. Odkąd zaopatrzyliśmy się w dedykowany sprzęt (smoothie twister) przygotowanie pysznego napoju zajmuje dosłownie chwilę.

Kilka miesięcy temu w jednym z tytułów prasowych natknęłam się na artykuł dotyczący Hawajów, w którym była własnie wzmianka o spirulinie wraz z przepisem na egzotyczne smoothie z mango i bananem.

Testowałam rozmaite połączenia owoców i warzyw, ale nasz ulubiony przepis na smoothie to właśnie ten z mango, bananem i dodatkowo ananasem (czasem tylko z dwoma z wymienionych owoców). Do owoców dodaję najczęściej mleko kokosowe, rzadziej wodę kokosową lub jogurt. I oczywiście obowiązkowo łyżeczkę spiruliny!

Owocowe supersmoothie ze spiruliną

/na 1 porcję/

  • 1 dojrzały banan
  • pół mango
  • pół świeżego ananasa
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody

Umyj i obierz owoce, a następnie pokrój w kostkę.
Umieść kawałki owoców w blenderze, dodaj mleko kokosowe, spirulinę i wodę.
Zblenduj całość na gładką masę.

Owocowe supersmoothie ze spiruliną
Owocowe supersmoothie ze spiruliną
Owocowe supersmoothie ze spiruliną
Owocowe supersmoothie ze spiruliną

6 Comments

  1. foodmania
    1 maja 2015

    zdrowe pyszności

    Odpowiedz
  2. marcelina
    3 maja 2015

    No to się nazywa konkretny koktajl
    I jaki ma kolor, cudny!

    Odpowiedz
  3. Beata
    4 maja 2015

    Ostatnio też coraz częściej zaczynam myśleć o czymś naturalnym i zdrowym. Przerażają mnie etykiety na gotowych produktach…

    Odpowiedz
  4. Agnieszka F.
    4 maja 2015

    Bomba witaminowa! :))))))))))

    Odpowiedz
  5. Marta @NocnaSowa.pl
    6 maja 2015

    Wow kolor zadziwiający.

    Odpowiedz
  6. Edyta
    15 maja 2015

    Samo zdrowie

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *