
Pieczywo chrupkie (knekkebrød) jest jednym z podstawowych artykułów żywnościowych znajdujących się w przeciętnym domu w Norwegii. Spożywane jest zarówno na śniadanie, lunch lub jako przekąska, czasem częściej niż niż zwykły chleb – w naszym przypadku właśnie tak jest
Norweskie sklepy oferują duży wybór różnorodnego pieczywa chrupkiego, ale bardzo popularne jest przygotowywanie knekkebrød w domu. Ostatnio stało się to już niejako trendem. Chrupkie pieczywo jest mianowicie zdrowe, niskokolaroczne, łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a dodatkowo praktyczne.
Najlepszy chleb chrupki to ten przygotowany z różnych nasion i ziaren, wody, szczypty soli i czasami niewielkiej ilości mąki.
Knekkebrød smakuje wyśmienicie zarówno z norweskim brązowym serem (brunost), kozim serem takim jak norweski snøfrisk, ulubionym dżemem, masłem orzechowym, pasztetem leverpostei, jajkami i kawiorem… Właściwie to pasuje do wszystkiego, a dodatkowo sprawdza się w roli suchego prowiantu (matpakka) na wycieczkę.
Najczęściej korzystam z gotowej mieszanki śniadaniowej “frokost blanding”, na którą składają się nasiona słonecznika, dyni, chia, otręby owsiane i jagody goji. Podobny mix można jednakże przygotować samodzielnie łącząc ulubione ziarna i nasiona.
Bardzo prosty przepis na knekkebrød znalazłam na blogu Whitney (Amerykanki mieszkającej w Norwegii). Wprowadziłam jedynie zmianę w postaci mniejszej ilość mąki oraz dodatku miodu.
Przepis na norweski chlebek chrupki knekkebrød
(Składniki na jedną blachę)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki nasion
- szczypta soli
- 1 szklanka wody (zachęcam do skorzystania z wody gazowanej, jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej chrupiące pieczywo)
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
- Dodaj wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj. Dodaj wodę oraz łyżkę miodu i wymieszaj całość razem.
- Przełóż zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź masę cienko na blasze wspomagając się łopatką lub łyżką.
- Umieść blachę w nagrzanym piekarniku i piec przez około 10 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika i użyj noża do pizzy żeby podzielić knekkebrød na kawałki (preferowanych kształtów i rozmiarów).
- Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 45 minut. Chleb powinien być brązowy i mocno chrupiący. Jeśli wydaje się być jeszcze zbyt miękki, kontynuuj pieczenie przez kilka kolejnych minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie połam chleb na kawałki.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
May 7, 2015
O tak, chrupkie pieczywo kojarzy mi się bardzo skandynawsko!
May 7, 2015
Pycha! Szczególnie z brunostem musi być przepyszne!
May 7, 2015
Jejku nie przypuszczałam, że chlebek chrupki wzbudzi we mnie tak wielką chęć, aby go schrupać, wygląda naprawdę bardzo apetycznie!
May 8, 2015
Z takimi dodatkami musi kanapka smakować przepysznie! Chlebek wygląda obłędnie
May 8, 2015
Bardzo lubię takie chrupkie chlebki
May 9, 2015
Wygląda fantastycznie i super łatwy! Zrobię, dzięki!
May 9, 2015
Dzięki za super przepis!
May 11, 2015
O jaaa, można sobie zrobić taki samemu? Dziękuję za przepis. Zrobię na pewno, bo wygląda (i pewnie smakuje) obłędnie :))))
May 15, 2015
Ja to lubię sobie pochrupać co jakiś czas takie pieczywo, ale mój mąż się na nie krzywi
March 11, 2018
Robilam go juz trzy razy. Bardzo dobry, bardzo prosty. Jedyny minus to dosyc długo się piecze i dlatego robię podwojną porcję . Polecam.