Owoce Madery i mus z marakui

Portugalski krem z marakui

Ostatnie wizyty w kawiarni Pastel de Nata w Oslo, o której wspominałam nieco wcześniej, zainspirowały mnie do wypróbowania kolejnych portugalskich przepisów. Tym razem postanowiłam powspominać smaki Madery – wyspy wiecznej wiosny, królestwa kwiatów i owoców.

Jedną z największych atrakcji Funchal – stolicy wyspy jest targ miejski Mercado dos Lavradores położony w centrum Sona Velha (Starego Miasta). To jedno z najwspanialszych tego typu miejsc, na jakim kiedykolwiek byłam, zaś największe wrażenie zrobił na mnie wówczas ogromny wybór świeżych, egzotycznych owoców.

Do najsłynniejszych owoców Madery należy anona – nazywana budyniowym jabłkiem oraz marakuja. Na targu w Funchal można spróbować wielu egzotycznych odmian marakui (podobno na Maderze występuje ich aż 28!) o przeróżnych kształtach i kolorach, jak również owocowych krzyżówek takich jak: marakuja + ananas, marakuja + brzoskwinia, marakuja + pomarańcza itp.

Na Maderze dużą popularością cieszą się rozmaite desery o smaku marakui – ciasta, kremy i puddingi, jak również napoje. Nasze serca skradł likier o smaku tego owoca, którego próbowaliśmy w miejscowości Curral das Freiras.

Mus z marakui to jeden z najprostszych do wykonania portugalskich deserów. W przepisach na Mousse de Maracujá występuje zazwyczaj mleko skondensowane, ale ja standardowo zdecydowałam się stworzyć nieco zdrowszą wersję z mlekiem kokosowym.

Inspiracji dostarczył mi przepis znaleziony na stronie easyportugueserecipes.com

Przepis na portugalski krem z marakui / Mousse de Maracujá

Składniki:
/na ok. 4 porcje/

  • 8 świeżych marakui lub 1/2 szklanki gotowej pulpy z marakui
  • 1 opakowanie smietany kremówki 30% (300 ml)
  • 4 łyżki cukru pudru lub cukru kokosowego (zastąpiłam erytrolem)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • ew. 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • Dodatki do ozdobienia: Wiórki kokosowe, świeża marakuja

Sposób przygotowania:

  1. Marakuje przekrajamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ.
  2. Miąż przeciskamy przez sitko, aby otrzymać sam sok bez pestek.
  3. Śmietanę łączymy z cukrem i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mleko kokosowe, sok z marakui oraz wanilię i miksujemy całość dokładnie.
  4. Wlewamy mus do szklanek deserowych, misek albo kieliszków i wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny (do lekkiego stężenia).
  5. Przed podaniem dekorujemy mus pulpą z ze świeżej marakui i wiórkami kokosowymi.

Portugalski krem z marakui

Portugalski krem z marakui

Portugalski krem z marakui

4 Comments

  1. Anna i Norge
    30 marca 2017

    Wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  2. Aneta
    30 marca 2017

    przepiękny

    Odpowiedz
  3. Agnieszka F.
    2 kwietnia 2017

    Aż ślinianki pracują intensywniej ;)))
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Ewa
    4 kwietnia 2017

    Jadłabym!
    Ciekawy maja sposób próbowania tych wszystkich egzotycznych owoców na Mercado – trzeba wystawić dłoń wierzchem do góry, tam kładą kawałek owocu (lub paćkę w przypadku marakui) i trzeba to z dłoni zlizać. Po wizycie miałam chyba czystszą dłoń, niż przed wizytą

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *