Lukrecja & Czekolada: A Love Story

Lukrecja & Czekolada: A Love Story

W ostatnim wpisie na temat lukrecji przyznałam się Wam do mojego małego uzależnienia – połączenia smaków, za którym wprost przepadam: lukrecja & czekolada. Będąc w podróży na Północy mam w zwyczaju testować nieznane mi wcześniej lukrecjowe łakocie, jednakże na co dzień rzadko decyduję się na zakup gotowych wyrobów cukierniczych. Zamiast sklepowych słodyczy przygotowuję domowe desery z dodatkiem magicznego składnika – sproszkowanej lukrecji

Lakritspulver / Lakritspulver / Lakridspulver bez problemu znajdziecie w sklepach w Skandynawii. W Oslo dostępny jest zarówno ten szwedzkiej firmy Haupt Lakrits, jak i duńskiej Lakrids by Johan Bülow. Testowałam już ciasta, smoothie, puddingi, a nawet kawę i kakao z dodatkiem tego typu produktów, ale najczęściej dodaję lakrispulver do czekoladowych trufli w stylu raw. Deser ten jest bezglutenowy i bez dodatku cukru, a więc stanowi idealny, zdrowszy i mniej kaloryczny zamiennik dla ulubionych słodyczy

Czekoladowo-lukrecjowe kulki z orzechów i datktyli

  • ok 200g zmielonych drobno migdałów lub orzechów nerkowca
  • 12 miękkich daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki sproszkowanego korzenia lukrecji (np. firmy Lakrids by Johan Bülow)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta sproszkowanej wanilii

Zblenduj orzechy drobno, dodaj dakyle, kakao, olej kokosowy, lukrecję, sól i wanilię i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
Wstaw masę na 30 min. do lodówki.
Z kawałków ciasta formuj niewielkie kulki, a następnie obtaczaj każdą w kakao albo sproszkowanej lukrecji.
Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce (nawet do kilku tygodni).

Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada
Lukrecja i czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *