Knekkebrød Norweski chleb chrupki

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Pieczywo chrupkie (knekkebrød) jest jednym z podstawowych artykułów żywnościowych znajdujących się w przeciętnym domu w Norwegii. Spożywane jest zarówno na śniadanie, lunch lub jako przekąska, czasem częściej niż niż zwykły chleb – w naszym przypadku właśnie tak jest

Norweskie sklepy oferują duży wybór różnorodnego pieczywa chrupkiego, ale bardzo popularne jest przygotowywanie knekkebrød w domu. Ostatnio stało się to już niejako trendem. Chrupkie pieczywo jest mianowicie zdrowe, niskokolaroczne, łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a dodatkowo praktyczne.
Najlepszy chleb chrupki to ten przygotowany z różnych nasion i ziaren, wody, szczypty soli i czasami niewielkiej ilości mąki.

Knekkebrød smakuje wyśmienicie zarówno z norweskim brązowym serem (brunost), kozim serem takim jak norweski snøfrisk, ulubionym dżemem, masłem orzechowym, pasztetem leverpostei, jajkami i kawiorem… Właściwie to pasuje do wszystkiego, a dodatkowo sprawdza się w roli suchego prowiantu (matpakka) na wycieczkę.

Najczęściej korzystam z gotowej mieszanki śniadaniowej “frokost blanding”, na którą składają się nasiona słonecznika, dyni, chia, otręby owsiane i jagody goji. Podobny mix można jednakże przygotować samodzielnie łącząc ulubione ziarna i nasiona.

Bardzo prosty przepis na knekkebrød znalazłam na blogu Whitney (Amerykanki mieszkającej w Norwegii). Wprowadziłam jedynie zmianę w postaci mniejszej ilość mąki oraz dodatku miodu.

Przepis na norweski chlebek chrupki knekkebrød

(Składniki na jedną blachę)

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki nasion
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody (zachęcam do skorzystania z wody gazowanej, jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej chrupiące pieczywo)
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza.
  2. Dodaj wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj. Dodaj wodę oraz łyżkę miodu i wymieszaj całość razem.
  3. Przełóż zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź masę cienko na blasze wspomagając się łopatką lub łyżką.
  4. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku i piec przez około 10 minut.
  5. Wyjmij blachę z piekarnika i użyj noża do pizzy żeby podzielić knekkebrød na kawałki (preferowanych kształtów i rozmiarów).
  6. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 45 minut. Chleb powinien być brązowy i mocno chrupiący. Jeśli wydaje się być jeszcze zbyt miękki, kontynuuj pieczenie przez kilka kolejnych minut.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie połam chleb na kawałki.

Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

Norweski chlebek chrupki knekkebrød

10 Comments

  1. N.
    May 7, 2015

    O tak, chrupkie pieczywo kojarzy mi się bardzo skandynawsko!

    Reply
  2. Zuza
    May 7, 2015

    Pycha! Szczególnie z brunostem musi być przepyszne!

    Reply
  3. Beata
    May 7, 2015

    Jejku nie przypuszczałam, że chlebek chrupki wzbudzi we mnie tak wielką chęć, aby go schrupać, wygląda naprawdę bardzo apetycznie!

    Reply
  4. marcelina
    May 8, 2015

    Z takimi dodatkami musi kanapka smakować przepysznie! Chlebek wygląda obłędnie

    Reply
  5. gin
    May 8, 2015

    Bardzo lubię takie chrupkie chlebki

    Reply
  6. Ajka
    May 9, 2015

    Wygląda fantastycznie i super łatwy! Zrobię, dzięki!

    Reply
  7. Traveling Rockhopper
    May 9, 2015

    Dzięki za super przepis!

    Reply
  8. Agnieszka F.
    May 11, 2015

    O jaaa, można sobie zrobić taki samemu? Dziękuję za przepis. Zrobię na pewno, bo wygląda (i pewnie smakuje) obłędnie :))))

    Reply
  9. Edyta
    May 15, 2015

    Ja to lubię sobie pochrupać co jakiś czas takie pieczywo, ale mój mąż się na nie krzywi

    Reply
  10. Wiola
    March 11, 2018

    Robilam go juz trzy razy. Bardzo dobry, bardzo prosty. Jedyny minus to dosyc długo się piecze i dlatego robię podwojną porcję . Polecam.

    Reply

Leave a Reply to Zuza Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *