Okonomiyaki. Japoński naleśnik

Okonomiyaki. Japoński naleśnik

Okonomiyaki to potrawa kuchni japońskiej określana często mianem japońskiej pizzy, aczkolwiek moim zdaniem bardziej przypomina wytrwanego naleśnika lub placka. Podstawą dania jest ciasto naleśnikowe oraz kapusta, zaś pozostałe składniki mogą się od siebie różnić w zależności od wariantu. Ta dowolność znajduje odzwierciedlenie w nazwie dania: „okonomi” oznacza „to, co lubisz / chcesz”, zaś „yaki” – grillowany / smażony.

Danie jest popularne w całej Japonii w dwóch głównych wersjach – Kansai (zwany także stylem Osaka), oraz Hiroshima. W wersji Kansai przygotowanie okonomiyaki przypomina smażenie naleśnika – składniki na ciasto miesza się razem. Proces przygotowania wersji Hiroshima wydaje się odrobinę bardziej skomplikowany, gdyż składniki są smażone oddzielnie, a całość serwowana jest na Yakisoba – podsmażonym makaronie gryczanym soba.

Podczas wizyty w Tokio kilka lat temu próbowaliśmy obydwu wersji okonomiyaki. Obie były pyszne i do tej pory wspominam ten specjał jako jedną z najlepszych japońskich potraw, jakiej miałam okazji próbować.

W celu skosztowania okonomiyaki najlepiej wybrać się do restauracji, która specjalizuje się w jego przygotowaniu. Charakterystyczne dla tego typu miejsc są stoły wyposażone w patelne/blaty z żelaza, zaś klienci po otrzymaniu składników, sami przygotowują posiłek. Oczywiście istnieją także – na szczęście ;), miejsca, gdzie okonomiyaki jest przygotowywane przez kucharza i serwowane gotowe – bez angażowania klientów w proces gotowania. Dzięki płytom grzejnym potrawa jest cały czas ciepła, zaś goście odkrajają kawałki placka specjalną łopatką i przekładają na talerze.

Chętnie odważyłabym się kiedyś na wizytę w restauracji serwującej okonomiyaki w stylu „zrób to sam”, ale myślę, że warto wcześniej nabrać wprawy w przyrządzaniu tego dania w domowych warunkach. Naukę polecam rozpocząć od wariantu Kansai, który jest najbardziej powszechnym w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Instrukcję, w jaki sposób zmierzyć się z tym zadaniem znalazłam na stronie japan-guide.com, a dodatkowo wzorowałam się na przepisie ze strony okonomiyakiworld.com.

Okonomiyaki podaje się polane majonezem oraz specjalnym sosem do okonomiyaki, który można kupić gotowy w azjatyckich sklepach albo przygotować samodzielnie. Całość posypuje się aonori oraz katsuobushi, które nadają potrawie wyjątkowego smaku. Aonori to suszona, bardzo drobno posiekana wersja wodorostów nori, zaś katsuobushi to płatki suszonego tuńczyka. Oba te dodatki są popularnymi składnikami różnych japońskich dań i są naprawdę przepyszne, więc warto ich poszukać (opcjonalnie przywieźć z wizyty w Japonii).

Przepis na okonomiyaki w stylu Kansai

Składniki:
/na dwa duże placki/

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu dashi (z 1 kostki/saszetki)
  • 2 jajka
  • 1/2 główki kapusty (2 szklanki)
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • 2 cebule dymki (razem ze szczypiorkiem)
  • 2 łyżki oleju / oliwy do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu

Sos Okonomiyaki

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu

Dodatki

  • aonori (suszone wodorosty)
  • katsuobushi – płatki suszonego tuńczyka (bonito)
  • majonez
  • szczypiorek (poszatkowany)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę lub dashi, szczyptę soli i pieprzu oraz jajka i wymieszaj całość dokładnie. Poszatkuj drobno kapustę i posiekaj jedną cebulę dymkę ze szczypiorkiem, dodaj warzywa do ciasta i ponownie całość wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wlej połowę mieszanki. Zagarniając delikatnie boki uformuj łopatką okrągły, zwarty placek. Na wierzchu ułuż kilka plasterków boczku.
  3. Gdy jedna strona okonomiyaki nabierze złotego koloru (kilka minut), obróć placek na drugą stronę przy pomocy łopatki – ostrożnie, aby okonomiyaki się nie rozpadł Przykryj patelnię pokrywką i smaż okonomiyaki jeszcze kilka minut.
  4. W trakcie smażenia przygotuj sos Okonomiyaki mieszając dokładnie wszystkie wymienione składniki.
  5. Gdy obie strony będą odpowiednio przypieczone, przełóż delikatnie okonomiyaki na talerz. Posmaruj placek na wierzchu sosem okonomiyaki, polej majonezem tworząc zygzakowate wzroki, a na koniec posyp odrobiną posiekanego szczypiorku, aonori oraz katsuobushi.

Uwaga: Do ciasta można dodać inne składniki np. kawałki krewetek, cienkie plasterki kiełbasy albo innego typu mięsa.

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki

3 Comments

  1. Anna i Norge
    19 stycznia 2018

    Wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  2. Karolina
    20 stycznia 2018

    Fajny! Lubię taką kuchnię!

    Odpowiedz
  3. Ilona
    6 lutego 2018

    Mój partner uwielbia takie „nieszablonowe” dania. Musimy koniecznie spróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *