Nowozelandzkie kanapki z guacamole

Kanapki z guacamole, pasta z awokadoCzęsto w trakcie podróży (a czasami też w domu) pomysły na różne dania i przekąski rodzą się spontanicznie.
Czasami powodem jest pośpiech, czasami problemy z dostępnością składników,
a czasami nawet odrobina lenistwa…


Podczas pobytu w Nowej Zelandii nie mieliśmy zbyt wiele czasu na eksperymenty w kuchni i ograniczaliśmy się głównie do próbowania różnych lokalnych specjałów
„na mieście”.

Częstym posiłkiem w ciągu dnia były popularne w kraju Kiwi burgery, ale o nich dokładniej będzie w innym wpisie…. Śniadania też były raczej ekspresowe – kilka ciastek, owoc (najczęściej kiwi) i kawa flat white na mieście. Dopiero wieczorem, po dniu wypełnionym zwiedzaniem mogliśmy sobie pozwolić na odrobinę własnej twórczości kulinarnej chociaż polegała ona głównie na przygotowywaniu prostych przekąsek do nowozelandzkiego wina.

Stałymi składnikami naszych skromnych kolacji było awokado, pomidory i papryczki chilli.

Niektóre odmiany awokado dostępne w Nowej Zelandii mogą się wydać niedojrzałe, ale po pozbyciu się mało zachęcającej skórki (która odchodzi z łatwością!), owoc okazuje się w środku miękki, intensywny w smaku, po prostu przepyszny. Dodatkowo na ulicznych targach takich jak np. ten organizowany w niedzielę w dzielnicy Avondale w Auckland, można kupić awokado w naprawdę okazyjnej (z naszej perspektywy) cenie np. 2 sztuki za 1 NZD.

Właśnie awokado, a także pomidory i papryczka chilli posłużyły nam pewnego wieczoru do spontanicznego wykonania guacamole jako dodatku do pieczywa oraz nowozelandzkiego żółtego sera.

Nasza wersja guacamole była bardzo prosta, gdyż złożyły się na nią składniki, którymi akurat dysponowaliśmy w chwili, gdy padł pomysł przygotowania tej przekąski Nie wahajcie się więc z dorzuceniem dodatkowych składników – np. odrobiny czosnku, cebuli albo kilku kropel soku z limonki…

Ciekawe przepisy na dipy i guacamole z awokado znalazłam ostatnio na stronie www.nzavocado.co.nz

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Proste guacamole z awokado, pomidorów i papryczki chilli

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 paryczka chilli
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki i papryczkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz awokado i rozgnieć widelcem.
  3. Wymieszaj pastę z awokado z pomidorami i papryczką, dopraw solą i pieprzem według uznania i opcjonalnie kilkoma kroplami tabasco dla większego zaostrzenia smaku.

Guacamole polecam z pieczywem i żółtym serem, chipsami lub nachos i oczywiście nowozelandzkim winem.
W bardziej oryginalnej wersji możecie guacamole nałożyć na kromki pieczywa, a na wierzchu ułożyć chipsy. Takie kanapki mogą się niektórym wydawać nieco kontrowersyjne, ale nie w Nowej Zelandii…

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

Dipy z awokado

20 Comments

  1. Ajka
    4 stycznia 2014

    Mam w domu wszystko, dziś zrobię, mniam mniam

    Odpowiedz
    1. Marta
      4 stycznia 2014

      No to świetnie się składa Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Kasia
    4 stycznia 2014

    Uwielbiam guacamole, ale wlasnie w rozszerzonej wersji, z cebulka, czosnkiem, limonka i lyzka jogurtu naturalnego :))A kanapke z chipsami jadlam u Anglikow, nie wiedzialam, ze Nowozelandczycy tez tak maja Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. CauseLoveIt
    4 stycznia 2014

    Narobiłaś mi smaka na avocado

    Odpowiedz
  4. Marcelina
    4 stycznia 2014

    Nie znam takiej przekąski a wygląda pysznie. Jak tylko dorwę awokado to zrobię coś takiego, bo aż nabrałam smaka :))

    Odpowiedz
  5. Aga
    4 stycznia 2014

    Smacznie i kolorowo to wszystko wygląda
    Szkoda tylko, że to ichnie awokado pewnie z tymi sprzedawanymi w Polsce niewiele ma wspólnego… Ale takie już uroki podróżowania i smakowania – oryginały tylko na miejscu

    Odpowiedz
    1. Marta
      5 stycznia 2014

      Dokładnie!

      Odpowiedz
  6. Edyta
    4 stycznia 2014

    Zgłodniałam

    Odpowiedz
  7. N.
    5 stycznia 2014

    Wygląda smakowicie i rzeczywiście bardzo prosto. Ale na kanapkę z czipsami chyba bym się nie zdecydowała

    Odpowiedz
  8. Ewa
    5 stycznia 2014

    Kiedyś nie lubiłam guacamole a potem gdzieś coś się przestawiło i lubię… tyle, że sama jeszcze nie robiłam. Może się w końcu odważę i wypróbuję Twój przepis

    Odpowiedz
  9. Svensson
    5 stycznia 2014

    Wszędzie podają jak zresztą Ty, że Guacamole rozgniatać widelcem. Ja wolę moździerz. Niby drobnostka, ale np. w przypadku pesto właśnie moździerz robi różnicę. Zdecydowana większość ludzi pewnie z lenistwa (może z braku moździerza) robi pesto za pomocą blendera, ale ja wolę jak Włosi w moździerzu i jest lepsze. Podobnie z guacamole

    Odpowiedz
    1. Marta
      5 stycznia 2014

      Słyszałam, że pesto przygotowane przy użyciu moździerza znacznie różni się od tego wykonanego np. za pomocą blendera, więc z pewnością masz rację.
      Bardzo fajny pomysł z wykonywaniem w ten sposób również guacamole… Tym bardziej najwyższa pora, abym się w moździerz wyposażyła

      Odpowiedz
  10. Agnieszka F.
    5 stycznia 2014

    Wyglądaja apetycznie! A te przyprawy na targu – mogłabym mieć cały ogródek w takich ziołach!
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    1. Marta
      5 stycznia 2014

      Ja też ubolewam na brak ogródka, ale zawsze pozostają doniczki na oknie
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  11. Marysia
    6 stycznia 2014

    Uwielbiałam kanapki z chipsami, gdy byłam dzieckiem, więc mnie to nie zadziwia Guacamole nigdy nie jadłam i właśnie się zastanawiam, dlaczego Spróbuję!

    Odpowiedz
  12. Ewa
    7 stycznia 2014

    Świetny wpis. Mam nadzieję, że się nie obrazisz, jeśli dodam Cię do mojej listy najlepszych
    blogów o tematyce podróżniczej – blogipodroznikow.blogspot.com. Łatwiej będzie Twój blog znaleźć. Pozdrawiam, Ewka.

    Odpowiedz
    1. Marta
      8 stycznia 2014

      Oczywiście nie mam nic przeciwko. Dzięki.

      Odpowiedz
  13. MigafkaFoto
    14 stycznia 2014

    To wygląda świetnie i zapewne smakuje świetnie, więc zabieram się dziś za to ;)!

    Odpowiedz
  14. gra-muzyka.pl
    16 stycznia 2014

    Widok świeżych warzyw i owoców działą na wyobraźnię i apetyt

    Odpowiedz
  15. Addicted to Passion
    4 stycznia 2015

    O tak, uwielbiam takie guacamole, tylko do tej pory robilam je zawsze do nachos, ewentualnie do tortilli, na kanapkach nie robiłam, ale na pewno spróbuje. Ja dorzucam jeszcze czerwoną cebulę ( malutka, lub ćwiartke dużej) limonkę i świeża kolendrę, która nadaje bardziej mexykanskiego smaczku

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *