
Słodkie ziemniaki określane w Nowej Zelandii jako kūmara stanowiły jeden z podstawowych składników diety Maorysów, jak również innych mieszkańców Wysp Pacyfiku zanim w ten rejon świata zawitały statki i okręty kolonistów brytyjskich.
W kraju Kiwi występują one w wielu odmianach, a wszechstronność ich zastosowania jest ogromna, o czym mieliśmy się okazję przekonać kilka lat temu podczas naszej nowozelandzkiej podróży.
Próbowaliśmy wówczas między innymi chipsów i frytek z kūmary, jak również rozmaitych dipów i hummusów z ich dodatkiem. To właśnie wtedy tak bardzo polubiłam słodkie ziemniaki i po powrocie z podróży weszły one na stałe do naszej diety. Zdarzało nam się już wielokrotnie przygotowywać frytki i chipsy z batatów, jak również kremową zupę ze słodkimi ziemniakami i mlekiem kokosowym.
Jakiś czas temu przyszła pora na kolejną przekąskę inspirowaną naszą podróżą, a mianowicie hummus ze słodkich ziemniaków, który kojarzy nam się z pierwszym dniem spędzonym w Nowej Zelandii.
Wspomnienie to jest związane ze zwykłą wizytą w markecie, do którego wybraliśmy się po wylądowaniu w Auckland… Pamiętam, że wybór interesujących produktów ogromnie nas wtedy zaskoczył, a pierwsze, wieczorne zakupy dostarczyły nam wielu nowych wrażeń smakowych i inspiracji kulinarnych. Spróbowaliśmy wówczas właśnie chipsów oraz dipu z kūmary, jak również sosu Waha Wera oraz nowozelandzkich ciastek czekoladowych.
Przeglądając nieco później stronę producenta wspomnianego dipu (lisas.co.nz) przeanalizowałam skład innych dostępnych wersji tego produktu, a zaintrygował mnie szczególnie hummus z kūmary i ciecierzycy z dodatkiem kokosa i kurkumy. Właśnie dlatego zdecydowałam się na takie urozmaicenie smakowe przygotowując domową wersję tej przekąski.
Przepis na hummus z batatów
Składniki:
/na ok. 3 szklanki hummusu/
- 3 średniej wielkości słodkie ziemniaki (bataty)
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ciecierzycy z puszki)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta zmielonej papryczki chilli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, posmaruj łyżką oleju kokosowego, posyp odrobiną soli i pieprzu i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia I piecz przez ok. 45 minut.
- Upieczone bataty ostódź, a następnie umieść w blenderze razem z pozostałymi składnikami – ciecierzycą, sokiem z cytryny, czosnkiem, tahini, łyżką oleju kokosowego i przyprawami. Zblenduj całość na gładką masę.
Hummus podawaj posypany ziarnami sezamu, zmielonym chilli, pieprzem lub ziołami.
Taka przekąska pasuje do świeżych warzyw (marchewki, selera, papryki, rzodkiewki), jak również krakersów, chipsów czy chlebka pita.
April 22, 2017
Mi też zawsze smakowały słodkie ziemniaki, Miałam okazję parę razy je jeść, ale na hummus bym nie wpadła. Trzeba spróbować, Pozdrawiam:)
April 23, 2017
Tak słonecznego hummusu to jeszcze nie widziałam, bardzo podoba mi się połączenie smakowe! A słodkie ziemniaki uwielbiam
April 28, 2017
Spróbowałabym chętnie
Pozdrawiam!