New York Cheesecake

Sernik nowojorski.

Dzisiaj wracamy wspomnieniami do Nowego Jorku oraz najsłynniejszego nowojorskiego deseru – New York Cheesecake. Jest to mój ulubiony spośród wszystkich serników – tuż obok islandzkiego skyrkaka.

Sernik, który najczęściej przygotowuje się w Polsce z sera twarogowego i z dodatkiem rodzynek smakuje mi zdecydowanie mniej i wcale się nie dziwię, że ten nowojorski zyskał tak dużą popularność na całym świecie. Uwielbiam go przede wszystkim za kremową i jednocześnie lekką konsystencję, jak również delikatny aromat cytryny i wanilli.

Bazę dla kremowej masy stanowi najczęściej serek Philadelphia, którego historia w USA sięga 1872 roku, a za jego powstaniem stoi nowojorski mleczarz William Lawrence. Pod marką „Philadelphia” serek występuje od 1880 roku. Teorii na temat powstania nowojorskiego sernika jest kilka, ale według tej najpopularniejszej, przepis stworzył w 1929 roku Arnold Reuben – właściciel kilku restauracji w Nowym Jorku.

Miejscem, które z czystym sumieniem polecamy wszystkim miłośnikom serników jest Eileen’s Special Cheesecake. Ta niewielka cukiernia oferuje serniki w wersji mini w ponad 20 smakach, a jej właścicielka zajmuje się pieczeniem od 35 lat i jest jednym z najlepszych cukierników w NYC.

Zainspirowana wspomnianą wizytą zdecydowałam się na przygotowanie nowojorskich mini serników wykorzystując w tym celu formę do pieczenia muffinów. Uważam, że idealnie nadają się na domową imprezę, a każde ciastko możemy udekorować w inny sposób. W najbardziej klasycznej wersji powinien być to sos z truskawek, ale sprawdzą się także różne świeże owoce, karmelowa albo czekoladowa polewa, pokruszone ciastka oreo, orzechy. Inspiracji szukajcie na stronie Eileen’s Special Cheesecake, a jeśli będziecie kiedyś w Nowym Jorku, to koniecznie wybierzcie się do Eileen z wizytą.

Przepis na nowojorski sernik

/na 12 małych serników/

Składniki na spód:

  • 50 g masła
  • 120 g herbatników pełnoziarnistych np. digestive

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka kremowego Philadelphia (2 opakowania)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki (200 g) śmietany 18%

Proponowane dodatki do ozdobienia:
cukier puder, świeże owoce, dżem, ciastka, orzechy, czekolada

Sposób przygotowania:
Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, więc należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej 2 godziny przed szykowaniem ciasta). Dzięki temu sernik będzie równy – nie urośnie za bardzo podczas pieczenia, nie opadnie i nie popęka po pieczeniu.

  1. Ciastka pokrusz drobno (najlepiej w blenderze). Masło rozpiść i wymieszaj z pokruszonymi ciastkami.
  2. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Masę ciasteczkową przekładaj po 1 łyżce na dno form muffinowych, a następnie ugnieć i wyrównaj (np. szklanką z płaskim dnem). Włóź formę do lodówki ok. 30 minut.
  3. Do dużej miski przełóż ser i śmietanę, wsyp cukier, łyżkę mąki i miksuj całość na średnich obrotach. Następnie dodaj aromat waniliowy, skórkę z cytryny i pracując na małych obrotach miksera wbijaj do masy po jednym jajku (każde kolejne dopiero po wmiksowaniu poprzedniego). Miksuj całość do uzyskania gładkiej masy, ale niezbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
  4. Masę serową wylewaj po 1 łyżce do zupy na schłodzony spód ciasteczkowy.
  5. Wstaw formę na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 160⁰C (bez termoobiegu). Piecz przez 30 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw serniki w formie do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij serniki z formy, zdejmij papilotki i ozdób serniki ulubionymi dodatkami.

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

2 Comments

  1. Magda
    28 maja 2017

    Wyglądają uroczo))

    Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    8 czerwca 2017

    Ślinka cieknie, ja to jednak łasuch jestem
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *