Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Każda okazja jest dobra, aby zjeść coś słodkiego. Zgadzacie się? Dzisiaj blog Przepisy z podróży obchodzi swoje trzecie urodziny.

W zeszłym roku świętowałam w ulubionej kawiarni w Oslo, wcześniej przygotowałam tort tiramisu, zaś dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam przyrządzić słodkie śniadanie.

Dzisiejszy przepis nawiązuje jednocześnie do naszej ostatniej podróży do Nowego Jorku.

Ze wspomnianego wypadu nie przywiozłam wielu pamiątek kulinarnych, ale na jedną rzecz musiałam się skusić – masło orzechowe z dodatkiem oleju kokosowego. Jest to produkt często obecny w mojej kuchni, gdyż kromka chleba chrupkiego z masłem orzechowym pełni u mnie rolę przekąski.

Stany Zjednoczone są wiodącym eksporterem masła orzechowego, a na stronach takich jak np. peanutbutterlovers.com albo ilovepeanutbutter.com znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego produktu.

Połączenia takie jak masÅ‚o orzechowe plus ogórki, majonez, oliwki, cebula albo boczek wydajÄ… mi siÄ™ nieco zbyt kontrowersyjne (podobno Elvis byÅ‚ miÅ‚oÅ›nikiem kanapki z masÅ‚em orzechowym, bananem i bekonem)… Warta wypróbowania wydaÅ‚a mi siÄ™ natomiast sÅ‚ynna kanapka The peanut butter and jelly sandwich – w skrócie PB&J – czyli kanapka z masÅ‚em orzechowym i galaretkÄ… (czÄ™sto także marmoladÄ… lub dżemem).

Sposobów przygotowania kanapki PB&J również jest cała masa czego przykładem jest ten artykuł pt. 16 Ways To Make A Better PB&J

Przeglądając stronę ilovepeanutbutter.com znalazłam natomiast wariant wspomnianej kanapki w postaci tostów przyrządzonych na sposób francuski (PB&J French Toast). Lekko zmodyfikowałam ten przepis np. zamiast masła użyłam do smażenia oleju kokosowego, a całość podałam z plasterkami bananów, miodem i wiórkami kokosowymi.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Przepis na tosty z masłem orzechowym i dżemem

Składniki:
(na około 2 porcje)

  • 4 kromki chleba tostowego
  • masÅ‚o orzechowe
  • ulubiony dżem (u mnie truskawkowy)
  • 2 roztrzepane jajka
  • Å‚yżeczka cynamonu
  • 2 Å‚yżki oleju kokosowego
  • banan, miód, pÅ‚atki kokosowe do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj jedną kromkę chleba masłem orzechowy, a drugą dżemem i złóż krompki ze sobą.
  2. Ubij w misce jajka z dodatkiem cynamonu.
  3. Zanurzaj kanapki w jajku i smaż na patelni na oleju kokosowym kilka minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Podawaj z plasterkami bananów albo truskawkami, miodem albo syropem klonowym i innymi ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji.

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie

18 Comments

  1. foodmania
    22 lutego 2015

    prawdziwa dawka energii!

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Oj tak, energii starczyło mi aż do późnego wieczora

      Odpowiedz
  2. Mig
    23 lutego 2015

    Takie proste a „niebo w gÄ™bie”. Juz zapisalam i w niedzielÄ™ zapodam na wspólne Å›niadanie. Pysznie!

    Odpowiedz
  3. Patka
    23 lutego 2015

    Tosty z maslem orzechowym i bananem to cos, czego nauczylam sie w Norwegii od mojej rodziny goszczacej chetnie sprobuje Twojego przepisu!

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Akurat taki przejaw norweskiego „zamerykanizowania” jak najbardziej popieram

      Odpowiedz
  4. TimidSmile
    23 lutego 2015

    Pomimo, że jestem na etapie „odcukrzania siÄ™” takÄ… przekÄ…skÄ™ skosztowaÅ‚abym z miłą chÄ™ciÄ….

    Odpowiedz
  5. Beata
    23 lutego 2015

    A to ciekawostka. Ja owszem masło orzechowe jadłam, ale z krakersami, tak bardziej na słono. Muszę spróbować tego co polecasz:)

    Odpowiedz
    1. Marta
      23 lutego 2015

      Polecam! Nie spodziewałam się, że to nieco kontrowersyjne zestawienie słonego ze słodkim może tak dobrze smakować

      Odpowiedz
  6. Zuza
    23 lutego 2015

    wyglÄ…dajÄ… przepysznie!

    Odpowiedz
  7. aschaaa
    24 lutego 2015

    jejku jak to pysznie wyglada. a ja akurat na diecie jestem

    Odpowiedz
  8. Karolina
    24 lutego 2015

    Jestem przykladem czlowieka silnie uzaleznionego od masla orzechowego. Moglabym jesc codziennie pod kazda postacia! Najbardziej w wersji z dzemem morelowym na cieplym chrupiacym toscie Mmmmm…ide sobie zrobic kromke

    Odpowiedz
  9. Agnieszka F.
    24 lutego 2015

    Na taką słodycz zawsze będę na tak Uwielbiam słodycze, więc trochę to i moja zmora, ale cóż poradzić? Cóz robić?

    Odpowiedz
  10. Marcelina
    25 lutego 2015

    Kanapki porywam, uwielbiam masło orzechowe a jeszcze w takiej wersji byłabym w niebie A jest co świętować, oby kolejny rok był taki słodki

    Odpowiedz
  11. Addicted to Passion
    27 lutego 2015

    No w takiej odsłonie jeszcze tostów nie jadłam

    Odpowiedz
  12. Zastrzyk inspiracji
    4 marca 2015

    Jakie pyszności

    Odpowiedz
  13. Meela
    16 stycznia 2016

    Bardzo inspirujÄ…ce zestawienie smaków. Uwielbiam takie pomysÅ‚owe tosty Ostatnio zrobiÅ‚am z masÅ‚em orzechowym z kawaÅ‚kami orzechów Felixa, dżemem z aronii i wiÅ›ni Gomaru oraz serkiem bryndzÄ…. Kumpela jak tylko usÅ‚yszaÅ‚a o tostach Elvisa mówi „dawaj przepis” ale jak zaczęłam o boczku to byÅ‚o over and out

    Odpowiedz
  14. Jowita
    15 marca 2017

    No I co Pani mi zrobiła? Teraz musze się ubrać i lecieć do sklepu

    Odpowiedz
    1. Marta
      17 marca 2017

      Przepraszam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *