Najzdrowsza norweska owsianka

Najzdrowsza owsianka norweska

Płatki owsiane są nie tylko zdrowe, ale także coraz bardziej trendy. Owsiankę możemy coraz częściej zjeść nie tylko w domu, ale także w kawiarniach i restauracjach. Idealnym przykładem jest znajdujący się w Kopenhadze owsiankowy bar Grød, który odwiedziliśmy podczas ostatniej wizyty w duńskiej stolicy (patrz wpis: Kopenhaga kulinarnie). Klasyczna wersja serwowana przez Grød to owsianka z jabłkiem, prażonymi migdałami i sosem karmelowym, ale warto również spróbować wersji „All in” wzbogaconej dodatkowo o kawałki banana, wiórki kokosowe, czekoladę, masło orzechowe i suszone maliny. Bardzo polecamy!

W barze Grøt możemy dodatkowo zaopatrzyć się w książkę z owsiankowymi przepisami, zaś podobne wydawnictwa znajdują się także na norweskim rynku wydawniczym – np. książka „Grøt” autorstwa znanej blogerki Vibeke Klemetsen oraz publikacja „Grøt på ville veier”, w której znajdziemy ponad 70 przepisów na owsianki i kaszki z wykorzystaniem różnych zbórz i nasion. Entuzjaści owsianki mają w czym wybierać i czym się inspirować.

Pierwsza owsiankowa restauracja w Norwegii

Ku mojej radości, na początku bieżącego roku powstała w Oslo pierwsza owsiankowa restauracja w Norwegii. Lokal nazywa się Gryn i w swojej ofercie posiada duży wybór owsianek, które pasują zarówno na śniadanie, jak i lunch czy obiad, jak również norweskie gofry (vafler) z rozmaitymi dodatkami. Bardzo przypadło nam to miejsce do gustu, więc jeśli lubicie owsiankę to koniecznie powinniście wpisać Gryn na listę miejsc wartych odwiedzenia.

Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska

Norweski czarny owies

Wspomniany powyżej Gryn serwuje owsiankę z czarnego owsa, o którym dowiedziałam się odwiedzając zeszłoroczny festiwal kulinarny Matstreif w Oslo. Na jednym ze stoisk zakupiłam płatki owsiane o nazwie «Den Sorte Havre» (Czarny owies) pochodzące z gospodarstwa Tveter w miejscowości Våler (okręg Østfold). Bardzo zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam dowiedzieć się nieco więcej o norweskim czarnym owsie (nor. Svarthavre).

Svarthavre uprawiany był w Norwegii podobno już w epoce Wikingów, ale z czasem został wyparty przez białą odmianę, która dawała większe plony. Tymczasem czarny owies jest lepiej przystosowany do lokalnych, klimatycznych warunków i bardziej odporny na choroby. Co jednak najważniejsze posiada on wyższą zawartość tłuszczu i białka niż zwykły biały owies. Czarny owies jest dodatkowo bardziej sycący niż odmiana biała i stanowi bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera on dużo błonnika, który jak wiadomo pozytywnie wpływa na przemianę materii. Prawdopodobnie może zatem nosić tytuł „Najzdrowszego owsa na świecie”.

Jak smakuje owsianka z czarnego owsa? Moim zdaniem bardzo dobrze! Ze względu na wyższą zawartość tłuszczu, smak jest nieco bardziej wyrazisty i lekko orzechowy.

Czarny owies zagościł na naszym stole śniadaniowym po tym, jak na wspomnianym festiwalu Matstreif zakupiłam kilka opakowań tego produktu, ale dostępny jest on również w wybranych sklepach spożywczych oraz owsiankowym barze Gryn w Oslo.
W celu wzbogacenia smaku owsianki dodaję czasami garść innych nasion (np. sezam, siemię lniane), ale nie jest to konieczne, gdyż w gruncie rzeczy najważniejsze są dodatki. W moim przypadku główną inspirację stanowiła wizyta w owsiankowym barze w Kopenhadze oraz tym w Oslo. Moja ulubiona kombinacja smakowa jest połączeniem lekko kwaśnych jabłek, miodu, cynamonu i migdałów.

Grøtdagen. Dzień kaszki

I jeszcze jedna ciekawostka. 23 października obchodzony jest w Norwegii (od 1989 roku) Dzień Kaszki – Grøtdagen.
Kaszka (grøt) ma długą tradycję w norweskiej diecie i jest podobno najstarszą potrawą w Norwegii, na temat której wzmianki znajdują się w formie pisemnej. Będąc w Norwegii warto spróbować różnych klasycznych odmian takich jak np. rømmegrøt (na śmietanie), risengrynsgrøt / risgrøt (na ryżu) i oczywiście havregryngrøt (na płatkach owsianych).

Owsianka norweska

/2 porcje/

  • 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej z czarnego owsa)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki dowolnego mleka (polecam migdałowe)
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • garść migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Zagotuj wodę z owsianką i pozostałymi ziarnami i trzymaj na małym ogniu ok. 30 min. Kiedy ziarna będą miękkie dodaj mleko, podgrzej jeszcze chwilę i przełóż całość do misek.
W przypadku płatków górskich / błyskawicznych wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem i odczekać kilka minut.
Dodaj pokrojone drobno jabłko i migdały, posyp całość cynamonem i polej miodem.

Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska
Najzdrowsza owsianka norweska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *