Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

W poprzedni weekend, pomimo wielu innych ciekawych wydarzeń (Oslo Bokfestival – festiwal książki, The International Ibsen Festival 2014, Oslo Kulturnatt – noc kulturalna), Oslo zdominowane zostało przez festiwal kulinarny Matstreif.
W tym roku Matstreif obchodził 10 lat i dzięki temu był podobno większy i bardziej ekscytujący niż kiedykolwiek.

Pasjonaci ciekawych wrażeń smakowych, ekologicznej żywności i unikalnych produktów z różnych regionów Norwegii mogli przez 2 dni oddawać się kulinarnemu szaleństwu.
W trzech lokalizacjach w centrum Oslo (Rådhusplassen, Aker Brygge oraz Tjuvholmen) pojawiło się dziesiątki straganów oferujących degustacje i sprzedaż rozmaitych artykułów – od nabiału, przez mięso i owoce morza, po owoce, warzywa, przetwory i słodkości.
Całość urozmaicona byla prezentacjami, szkoleniami, koncertami oraz konkursami dla dzieci i dorosłych. Można było na przykład wziąć udział w kursie przygotowywania zdrowego taco, warzenia piwa, w zawodach z obierania krewetek (rekepilling) lub też spotkać autorów znanych książek kulinarnych.

Muszę przyznać, że zaskoczyła mnie zarówno wielkość festiwalu, jak i liczba odwiedzających. Przygotowanie fotorelacji nie było łatwe, ale na szczęście co nieco udało mi się uwiecznić na zdjęciach.

Podczas przechadzki między straganami zaznajomiliśmy się dodatkowo z kilkoma nowymi smakami, jak również skusiliśmy się na pyszny, mięsny posiłek na tłumnie obleganym stoisku Kystvilt.

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

Norweski festiwal kulinarny Matstreif

8 Comments

  1. Hitori
    20 września 2014

    Hmm, rewelacja! Wygląda to wszystko super smakowicie Jak smakowało to już tylko mogę sobie próbować wyobrazić. Uwielbiam szwędać się pomiędzy straganami. Nigdy nie wiadomo co nowego się znajdzie

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 września 2014

      Zgadzam się. Dodatkowo takie targi to najlepszy sposób, aby popróbować trudniej dostępnych specjałów z wielu miejsc na świecie – w przypadku Matstreif z różnych regionów Norwegii.

      Odpowiedz
  2. N.
    20 września 2014

    Już sobie wyobrażam te wszystkie zapachy tam!

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 września 2014

      Przede wszystkim czuć było przyjemny zapach grillowanych mięs i to on sprawił, że zdecydowaliśmy się spróbować burgerów z jelenia

      Odpowiedz
  3. Marcelina
    21 września 2014

    Sama chętnie upolowałabym kilka słoików i serów A jeszcze jak degustacja owoców morza, siłą trzeba było by mnie odciągać

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 września 2014

      Zdecydowanie było co próbować i kupować. Jedynym minusem były ceny

      Odpowiedz
  4. Agnieszka F.
    21 września 2014

    Wow! Ktoś, kto kocha gotować może poczuć się tam jak w raju, np. Ty!
    Choć i ja pewnie skusiłabym się na jakieś składniki czy dania
    Super sprawa taki festiwal

    Odpowiedz
  5. gin
    22 września 2014

    Coś wspaniałego! Musiało być bardzo ciekawie i ekscytująco. Żałuję, że w mojej okolicy nie ma takich cudów…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *