Hula pancakes. Hawajskie śniadanie

Hawajskie śniadanie

Podczas zimowych, ciemnych i chłodnych dni miło jest pomarzyć o egzotycznych podróżach. Często wracam wówczas wspomnieniami do naszego pobytu na Hawajach. Minęło już ponad 10 lat, ale nadal kiedy budzę się rano, bez problemu potrafię przywołać w myślach poranny szum fal, widok z balkonu na błękitny ocean i zapach rześkiego powietrza znad Pacyfiku.

Nasza kwatera na wyspie Oahu pomimo tego, że była zlokalizowana w turystycznym centrum wyspy (na Waikiki) była bardzo przytulnym miejscem, zaś dodatkowym jej plusem były przepyszne śniadania serwowane w lokalu o wdzęcznej nazwie Hula Grill. Podczas tygodniowego pobytu próbowaliśmy różnych zestawów z menu, ale najbardziej zapadły mi w pamięć puszyste amerykańskie naleśniki (pancakes).

Same w sobie nie były niczym szczególnym, ale podane na sposób hawajski – ze świeżymi owocami, lodami waniliowymi, syropem klonowym lub kokosowym i orzechami makadamia, stanowiły połączenie, któremu nie potrafiłam się oprzeć. W skład zestawu wchodziła dodatkowa porcja świeżych owoców (zazwyczaj ananasa albo papaji), sok owocowy i oczywiście aromatyczna, hawajska kawa Kona z nieograniczoną ilością dolewek.

Nie bez powodu zatem tego typu połączenie smakowe zawsze przywołuje u mnie wspomnienia z pobytu na hawajskich wyspach i pozytywnie nastraja na resztę dnia. Domowe pancakes inspirowane śniadaniami w Hula Grill to mój sposobó na przeniesienie się w myślach na środek Pacyfiku.
Aloooo-ha!

Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie

Przepis na hawajskie naleśniki „Hula pancakes”

/ok. 6 naleśników/

  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub mieszanek bezglutenowych)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów makadamia
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju do smażenia lub masła klarowanego

Do podania:

  • banan, ananas, ew. mango, papaja
  • garść orzechów makadamia
  • płatki kokosowe (najlepiej prażone)
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • syrop klonowy
  1. Obierz banana i rozgnieć za pomocą widelca na gładkie puree.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i sól.
  3. W drugiej wymieszaj mokre składniki: ubij lekko jajka, dodaj mleko, puree z banana i miód.
  4. Połącz zawartość misek i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw ciasto na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody (najlepiej gazowanej).
    Rozgrzej na patelni ok. 1 łyżkę oleju lub masła klarowanego. Wylewaj na patelnię ok. 1/2 szklanki ciasta i smaż na złoto z obu stron (ok. 1 minuty na stronę).
  5. Przygotuj dodatki: banana obierz i pokrój w plasterki, ananasa obierz i pokrój w kostkę, zmiel drobno orzechy makadamia.
  6. Gotowe pancakes podawaj z gałką lodów, ozdobione kawałkami owoców, posypane orzechami makadamia i polane syropem klonowym. Do picia polecam sok ze świeżych owoców i hawajską kawę Kona.

    Wskazówka: Jeśli chcesz urozmaicić wygląd i smak naleśników spróbuj wersji „pineapple upside down” – z plasterkiem ananasa. Od razu po wylaniu ciasta na patelnię ułóż na środku cienki plasterek świeżego ananasa i po ok. 1 minucie przewróć naleśnika na drugą stronę.

Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie
Hawajskie śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *