
Podczas zimowych, ciemnych i chłodnych dni miło jest pomarzyć o egzotycznych podróżach. Często wracam wówczas wspomnieniami do naszego pobytu na Hawajach. Minęło już ponad 10 lat, ale nadal kiedy budzę się rano, bez problemu potrafię przywołać w myślach poranny szum fal, widok z balkonu na błękitny ocean i zapach rześkiego powietrza znad Pacyfiku.
Nasza kwatera na wyspie Oahu pomimo tego, że była zlokalizowana w turystycznym centrum wyspy (na Waikiki) była bardzo przytulnym miejscem, zaś dodatkowym jej plusem były przepyszne śniadania serwowane w lokalu o wdzęcznej nazwie Hula Grill. Podczas tygodniowego pobytu próbowaliśmy różnych zestawów z menu, ale najbardziej zapadły mi w pamięć puszyste amerykańskie naleśniki (pancakes).
Same w sobie nie były niczym szczególnym, ale podane na sposób hawajski – ze świeżymi owocami, lodami waniliowymi, syropem klonowym lub kokosowym i orzechami makadamia, stanowiły połączenie, któremu nie potrafiłam się oprzeć. W skład zestawu wchodziła dodatkowa porcja świeżych owoców (zazwyczaj ananasa albo papaji), sok owocowy i oczywiście aromatyczna, hawajska kawa Kona z nieograniczoną ilością dolewek.
Nie bez powodu zatem tego typu połączenie smakowe zawsze przywołuje u mnie wspomnienia z pobytu na hawajskich wyspach i pozytywnie nastraja na resztę dnia. Domowe pancakes inspirowane śniadaniami w Hula Grill to mój sposobó na przeniesienie się w myślach na środek Pacyfiku.
Aloooo-ha!
Przepis na hawajskie naleśniki “Hula pancakes”
/ok. 6 naleśników/
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej (lub mieszanek bezglutenowych)
- 1/2 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów makadamia
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju do smażenia lub masła klarowanego
Do podania:
- banan, ananas, ew. mango, papaja
- garść orzechów makadamia
- płatki kokosowe (najlepiej prażone)
- lody waniliowe lub śmietankowe
- syrop klonowy
- Obierz banana i rozgnieć za pomocą widelca na gładkie puree.
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, wanilię i sól.
- W drugiej wymieszaj mokre składniki: ubij lekko jajka, dodaj mleko, puree z banana i miód.
- Połącz zawartość misek i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw ciasto na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody (najlepiej gazowanej).
Rozgrzej na patelni ok. 1 łyżkę oleju lub masła klarowanego. Wylewaj na patelnię ok. 1/2 szklanki ciasta i smaż na złoto z obu stron (ok. 1 minuty na stronę). - Przygotuj dodatki: banana obierz i pokrój w plasterki, ananasa obierz i pokrój w kostkę, zmiel drobno orzechy makadamia.
Gotowe pancakes podawaj z gałką lodów, ozdobione kawałkami owoców, posypane orzechami makadamia i polane syropem klonowym. Do picia polecam sok ze świeżych owoców i hawajską kawę Kona.
Wskazówka: Jeśli chcesz urozmaicić wygląd i smak naleśników spróbuj wersji „pineapple upside down” – z plasterkiem ananasa. Od razu po wylaniu ciasta na patelnię ułóż na środku cienki plasterek świeżego ananasa i po ok. 1 minucie przewróć naleśnika na drugą stronę.