Hawajskie mochi z matcha

Mochi z matcha

Uwielbiam sposób w jaki Hawajczycy łączą w swojej kuchni wpływy azjatyckie i zachodnio-europejskie. Jeśli chodzi o jedzenie oznacza to zazwyczaj wyłącznie pozytywne rzeczy. Dobrym przykładem jest hawajskie poké – przypominające nieco rozsypane sushi (chirashi sushi) albo przekąska spam musubi kojarząca się z nigiri sushi. Hawajską odpowiedzią na japońskie mochi – deser ze słodkiej mąki ryżowej (mochiko), jest natomiast maślane ciasto butter mochi cake.

Muszę przyznać, że nie jestem zwolenniczką tradycyjnego mochi, gdyż zazwyczaj jest dla mnie zbyt gumowate i słodkie. W przypadku hawajskiego mochi jest inaczej, gdyż moim zdaniem konsystencja jest przyjemniejsza, a dodatek mleka kokosowego nadaje deserowi ciekawszego, tropikanego posmaku. Butter mochi cake standardowo piecze się w prostokątej formie i dzieli na mniejsze kawałki, ale według tego samego przepisu można przygotować muffiny.
Smak ciasta lubię dodatkowo wzbogacić matcha – sproszkowaną zieloną herbatą albo kakao.

Przepis na hawajskie muffiny mochi z herbatą matcha

/na 12 muffinów lub jedną prostokątną blachę o wymiarach ok. 23x33cm/

  • 2 szklanki mochiko (słodkiej mąki ryżowej)
  • 2/3 szklanki brązowego cukru (lub zdrowszego odpowiednika)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 50g roztopionego masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
  • 2 łyżki matcha lub kakao w proszku (opcjonalnie)
  • do ozdobienia: cukier puder, matcha, kakao, wiórki lub chipsy kokosowe
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i ew. kakao lub matcha.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym i roztopionym masłem.
  4. Połącz i wymieszaj dokładnie mokre i suche składniki.
  5. Przełóż ciasto do form na muffiny wysmarowanych masłem (najlepiej) lub wyłożonych papilotkami (po ok. 2 łyżki masy) albo jednej prostokątnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Umieść formę na środkowej półce piekarnika i piecz ok. 40 min. (muffiny) lub ok. 60 min (ciasto).
  7. Ciasto / muffiny podawaj posypane cukrem pudrem, matcha lub kakao, wiórkami lub płatkami kokosowymi, ze świeżymi owocami i/lub lodami.

Uwaga! Mochi bardzo rosną podczas pieczenia, ale po wyjęciu z piekarnika gwałtownie opadają – to normalne zachowanie Wysmarowanie formy masłem sprawia, że ciasto zapada sie równo i ma ładniejszy kształt – ważne szczególnie w przypadku muffinów.

Hawajskie ciasto mochi kokosowe
Hawajskie ciasto mochi kokosowe
Hawajskie ciasto mochi kokosowe

1 Comment

  1. Marta @NocnaSowa
    11 lutego 2019

    O dzięki za ten przepis! Chciałam o niego prosić i jest. W Twoim wykonaniu są genialne.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Marta @NocnaSowa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *