Hawaje słyną z wielu pysznych potraw takich jak chociażby niezwykle popularne w ostatnich latach poké, przekąska spam musubi lub też sałatka lomi-lomi salmon. Dodatkowo każda z wysp ma do zaoferowania coś szczególnego. Na Big Island warto na przykład zwiedzić jedną z plantacji kawy kona i owoców makadamia, zaś na Oahu plantację firmy Dole – światowego potentata w dziedzinie uprawy ananasów. Będąc na północnym wybrzeżu wyspy nie można natomiast pominąć hawajskich krewetek z jednego z licznych food trucków. W Internecie toczy się wiele debat na temat tego, który z krewetkowych barów jest najlepszy, ale nie zmienia to faktu, że jednym z najsłynniejszych jest Giovanni’s Shrimp Truck.
Od naszej wizyty na Hawajach minęło już prawie 10 lat, ale krewetkowa ciężarówka w Kahuku nadal ma się dobrze, a dodatkowo w znajdującej się nieopodal miejscowości Haleiwa stacjonuje obecnie drugi food truck Giovanni’s.
Giovanni’s Shrimp Truck łatwo zapada w pamięć. Leciwe auto pokryte jest bowiem grafitti i wiadomościami napisanymi z ludzi z całego świata. Wokół znajduje się kilka miejsc do siedzenia, zaś zamówienie składa się oczywiście w oknie wspomnianego auta, gdzie po otrzymaniu karteczki z numerem, czeka się na odbiór wybranego dania.
Menu jest skromne i składa się tylko z czterech pozycji: krewetek czosnkowych – „Shrimp Scampi”, z masłem cytrynowym – „Lemon Butter”, pikantnych – „Hot & Spicy” i na koniec opcja dla osób nielubiących skorupiaków – czosnkowy hot dog. Krewetki są serwowane nieobrane, więc możemy zjeść je razem z chrupiącym pancerzem i ogonem – my wolimy bez W roli dodatków jest biały ryż, cytryna i opcjonalnie jeden z wybranych sosów.
Krewetek na Oahu próbowaliśmy tylko raz, więc nie mamy porównania z innymi food truckami, jednakże nie zmienia to faktu, że to były najlepsze krewetki, jakie jedliśmy do tej pory. To hawajskie doświadczenie bardzo utkwiło nam w pamięci i zainspirowało nas do przygotowania krewetek po hawajsku – smażonych na maśle z czosnkiem, cytryną i chilli.
Krewetki po hawajsku
- 500g krewetek tygrysich (surowych lub gotowanych)
- 4 łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej)
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej lub chilli (w wersji pikantnej)
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła do smażenia (klarowanego)
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli morskiej
sos cytrynowo-czosnkowy:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczypta sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie, dla uwydatnienia koloru)
do podania:
- ryż jaśminowy (lub inny w zależności od upodobań)
- cytryna
- świeży ananas (opcjonalnie)
- Nieobrane krewetki obierz z pancerzy (pozostaw ogonki), ale jeśli lubisz możesz usmażyć je w całości. Opłucz krewetki pod zimną wodą i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Polej krewetki sokiem z cytryny i wymieszaj w mące i sproszkowanej papryce / chilli.
- Rozgrzej masło na patelni, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przełóż krewetki na patelnię, dopraw szczyptą soli i pieprzu i smaż na średnim ogniu kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przygotuj sos łącząc ze sobą wszystkie składniki.
- Krewetki podawaj z ryżem, ćwiartką cytryny (do skropienia), sosem cytrynowo-czosnkowym i opcjonalnie kawałkami świeżego ananasa.
Giovanni’s Shrimp Truck i kilka kadrów z wyspy Oahu (październik 2008)