Tropikalne Poké Bowl z czarnym ryżem

Poké Bowl
Poké zwane również „surfer sushi”, to przekąska pochodząca z Hawajów, która stała się modna na całym świecie i podbiła podniebienia wielu smakoszy. Bardzo cieszy nas, że zarówno w Oslo, jak i w naszej rodzinnej Warszawie znajdują się miejsca, gdzie od czasu do czasu możemy wpaść na pyszne i zdrowe poké bowl oraz inne hawajskie dania. Niemniej jednak poké bowl najczęściej jadamy w domu, co pozwala nam eksperymentować ze składnikami i doborem ulubionych dodatków.

W poprzednim wpisie poświęconym poké prezentowałam Wam wersję przypominającą chirashi zushi („rozsypane sushi”). Tym razem pora na wariant nieco mniej typowy i bardziej „tropikalny” – z ananasem, marynowaną cebulą i sałatką z wodorostów wakame. Taka kombinacja jest rezultatem inspiracji, jakiej dostarczył mi jeden z posiłków od Pacific Poke Bowl w Oslo. Czarny ryż to natomiast mój spontaniczny pomysł – po prostu postanowiłam zastąpić biały ryż bardziej zdrowym rodzajem. Okazało się, że zarówno taki wariant, jak i wersja pół na pół (czarny ryż zmieszany z białym) komponuje się wyśmienicie z surowym łososiem i ananasem.

Próbowaliście już poké?
Znacie inne miejsca (poza Warszawą, Oslo i oczywiście Hawajami), gdzie można spróbować tego dania?

Przepis na tropikalne, hawajskie Poké Bowl z czarnym ryżem

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 400g świeżego surowego łososia (korzystam z norweskiego Salma) lub tuńczyka
  • 200g czarnego ryżu
  • świeży ananas pokrojony w kostkę
  • marynowana czerwona cebula (przepis poniżej)
  • sałatka z glonów morskich wakame

marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 2 łyżki majonezu

do ozdobienia:

  • biały i czarny sezam
  • płatki chilli
  1. Pokrój łososia w grubą kostkę. Połącz w misce wszystkie składniki marynaty, dodaj kawałki ryby, wymieszaj delikatnie całość i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania).
  2. Ugotuj czarny ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcesz przygotować czarny ryż „na sypko” zacznij od przepłukania ziaren kilkukrotnie zimną wodą – w celu pozbycia się skrobii, która skleja ryż. Następnie wsyp ryż do wrzątku (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), posól, dodaj odrobinę oleju sezamowego i gotuj na małym ogniu i pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę (ok. 30 minut). Następnie odstaw garnek na bok i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Ugotowany ryż przepłucz ponownie wodą, odcedź i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
  3. Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, pokrojonego w kostkę ananasa, sałatkę z alg oraz marynowaną cebulę. Posyp całość ziarnami sezamu i płatkami chilli.

Marynowana czerwona cebula

  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (ew. octu ryżowego lub octu jabłkowego)
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody
  • sok z 1 cytryny
  • kilka ziarenek pieprzu i 2 liście laurowe, ew. kawałek korzenia imbiru i świeżego chilli
  1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, przekłóż na sitko, zalej chwilę wrzątkiem, przecedź i umieść w słoiku. Dodaj pieprz, liście laurowe i ewetualnie kilka plasterków świeżego chilli i/lub imbiru.
  2. W rondelku zagotuj sok z cytryny z ocetem winnym, wodą i cukrem – kilka minut do rozpuszczenia cukru. Przestudź zalewę i przelej do słoika z cebulą. Po ostygnięciu zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin. Marynowaną cebulę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl
Poke Bowl

2 Comments

  1. Kasia
    8 listopada 2017

    Cudowny blog i piękne zdjecia! Super pomysł, sama zawsze przywożę ze sobą jakieś smaki z każdej podróży w która jadę

    U mnie post o mojej spontanicznej przygodzie z Au Pair w Londynie, zapraszam
    http://kasiadrusewicz.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    9 listopada 2017

    Ciekawie wyglądająca sałatka, jesli mogę ją tak nazwać
    Pozdrawiam!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *