
Poké zwane również „surfer sushi”, to przekąska pochodząca z Hawajów, która stała się modna na całym świecie i podbiła podniebienia wielu smakoszy. Bardzo cieszy nas, że zarówno w Oslo, jak i w naszej rodzinnej Warszawie znajdują się miejsca, gdzie od czasu do czasu możemy wpaść na pyszne i zdrowe poké bowl oraz inne hawajskie dania. Niemniej jednak poké bowl najczęściej jadamy w domu, co pozwala nam eksperymentować ze składnikami i doborem ulubionych dodatków.
W poprzednim wpisie poświęconym poké prezentowałam Wam wersję przypominającą chirashi zushi („rozsypane sushi”). Tym razem pora na wariant nieco mniej typowy i bardziej „tropikalny” – z ananasem, marynowaną cebulą i sałatką z wodorostów wakame. Taka kombinacja jest rezultatem inspiracji, jakiej dostarczył mi jeden z posiłków od Pacific Poke Bowl w Oslo. Czarny ryż to natomiast mój spontaniczny pomysł – po prostu postanowiłam zastąpić biały ryż bardziej zdrowym rodzajem. Okazało się, że zarówno taki wariant, jak i wersja pół na pół (czarny ryż zmieszany z białym) komponuje się wyśmienicie z surowym łososiem i ananasem.
Próbowaliście już poké?
Znacie inne miejsca (poza Warszawą, Oslo i oczywiście Hawajami), gdzie można spróbować tego dania?
Przepis na tropikalne, hawajskie Poké Bowl z czarnym ryżem
Składniki:
(na 2 porcje)
- 400g świeżego surowego łososia (korzystam z norweskiego Salma) lub tuńczyka
- 200g czarnego ryżu
- świeży ananas pokrojony w kostkę
- marynowana czerwona cebula (przepis poniżej)
- sałatka z glonów morskich wakame
marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 2 łyżki majonezu
do ozdobienia:
- biały i czarny sezam
- płatki chilli
- Pokrój łososia w grubą kostkę. Połącz w misce wszystkie składniki marynaty, dodaj kawałki ryby, wymieszaj delikatnie całość i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania).
- Ugotuj czarny ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcesz przygotować czarny ryż „na sypko” zacznij od przepłukania ziaren kilkukrotnie zimną wodą – w celu pozbycia się skrobii, która skleja ryż. Następnie wsyp ryż do wrzątku (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), posól, dodaj odrobinę oleju sezamowego i gotuj na małym ogniu i pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie wodę (ok. 30 minut). Następnie odstaw garnek na bok i pozostaw pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Ugotowany ryż przepłucz ponownie wodą, odcedź i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej).
- Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, pokrojonego w kostkę ananasa, sałatkę z alg oraz marynowaną cebulę. Posyp całość ziarnami sezamu i płatkami chilli.
Marynowana czerwona cebula
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki octu winnego z czerwonego wina (ew. octu ryżowego lub octu jabłkowego)
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek wody
- sok z 1 cytryny
- kilka ziarenek pieprzu i 2 liście laurowe, ew. kawałek korzenia imbiru i świeżego chilli
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, przekłóż na sitko, zalej chwilę wrzątkiem, przecedź i umieść w słoiku. Dodaj pieprz, liście laurowe i ewetualnie kilka plasterków świeżego chilli i/lub imbiru.
- W rondelku zagotuj sok z cytryny z ocetem winnym, wodą i cukrem – kilka minut do rozpuszczenia cukru. Przestudź zalewę i przelej do słoika z cebulą. Po ostygnięciu zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin. Marynowaną cebulę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
November 8, 2017
Cudowny blog i piękne zdjecia! Super pomysł, sama zawsze przywożę ze sobą jakieś smaki z każdej podróży w która jadę
U mnie post o mojej spontanicznej przygodzie z Au Pair w Londynie, zapraszam
http://kasiadrusewicz.blogspot.com
Pozdrawiam!
November 9, 2017
Ciekawie wyglądająca sałatka, jesli mogę ją tak nazwać
Pozdrawiam!!
December 9, 2017
Bardzo oryginalna misa Aż ciekawi mi takie połączenie z ananasem i marynowaną cebulą, muszę się wprosić na jedną porcję!
December 11, 2017
Wpadaj śmiało!