Julebrød (julekake). Norweski chlebek świąteczny.

Julekake

Tradycyjne potrawy świąteczne mają to do siebie, że za nimi nie przepadam. Zarówno te polskie, jak i norweskie są dobre „od święta”, ale nie mogę ich nazwać przysmakami
Co innego zaś tyczy się świątecznych słodyczy…

Na świąteczne słodkości czekam z niecierpliwością, jak również sama chętnie przystępuję do przygotowania ciast, ciasteczek i innych deserów.
Prezentowałam już wcześniej przepis na popularne w całej Skanynawii pierniczki pepperkaker, deser ryżowy (riskrem), a ostatnio po raz pierwszy upiekłam popularny w Norwegii julebrød nazywany także julekake.

Koleżanka z pracy, która ma liczną rodzinę opowiadała, że przed Świętami piecze aż 20 bochenków tego smakołyku i podaje do niego gløgg – grzane wino (dla dzieci jest przygotowywana wersja bezalkoholowa).
Julekake w rzeczywistości nie jest tak naprawdę niczym wyjątkowym, gdyż to w zasadzie ciasto drożdżowe z rodzynkami i dodatkiem kardamonu, jednakże taki świeży chlebek posmarowany odrobiną masła, z plasterkiem norweskiego sera brunost smakuje wspaniale – obowiązkowo w towarzystwie gløggu.

Julebrød warto upiec także bez okazji, gdyż jest świetny na śniadanie albo na zimowe wieczory. Z powodzeniem można go zamrozić i mieć zapas na nieprzewidziane sytuacje.

Przygotowując przepis wzorowałam się na artykule ze strony godt.no

Przepis na julebrød (julekake)

Składniki:
(na jeden duży bochenek lub dwa mniejsze)

  • 50 g swieżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 125 g masła
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g rodzynek
  • ew. 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez okolo kilka minut, a następnie je odsącz.
  2. Drożdże rozkrusz do miseczki, zalej je połową szklanki lekko ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na kilka minut, żeby drożdże zaczęły „pracować” (mieszanka powinna nabrać konsystencji śmietany).
  3. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mleko i podgrzej lekko calość, a następnie odstaw, aby lekko ostygło.
  4. Wymieszaj w misce wszystkie suche skladniki, dodaj rodzynki, drożdże i rozpuszczone masło z mlekiem. Wyrób ciasto na gładką masę.
  5. Przykryj dobrze miskę z ciastem i odstaw ją w cieple miejsce na okolo godzinę, aby ciasto uroslo (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Uformuj z ciasta bochenki albo skorzystaj z formy do pieczenia ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-225 stopni przez około 30 minut.

God Jul!

Julebrød

Julebrød

Julebrød

Julebrød

Julebrød

12 Comments

  1. Monika
    December 23, 2014

    Przepis podaję dalej – mężowi
    Skoro już tutaj jestem, chciałabym Ci życzyć magicznych Świąt, radości w sercu i w Nowym, 2015 Roku spełniania się marzeń oraz mnóstwa pomysłów na blogowe wpisy!
    PS. Zdjęcia apetyczne aż ślinka cieknie!

    Reply
  2. Agnieszka F.
    December 23, 2014

    Mmmm, juz czuję jaki jest smaczny
    Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym Ci życzyć wszystkiego co najpiękniejsze, dużo zdrówka, miłości, radości, spełnienia marzeń, odpoczynku od zabieganego życia i duuużo pięknych podróży :)))

    Reply
  3. addicted to passion
    December 25, 2014

    Cudownych świąt!

    Reply
  4. Beata
    December 25, 2014

    Karpia nie znoszę, ale jak są pierogi to już mam co jeść:)
    Wesołych Świąt:)

    Reply
  5. Voyagedegustacje
    December 25, 2014

    Wesołych Świąt!

    Reply
  6. Patka
    December 26, 2014

    Mmmmm julebrød to moj absolutny ulubieniec przed swietami ! Nigdy jakos nie wpadlam na to, ze moge go sama upiec na styczen jak znalazl

    Reply
  7. Edyta
    January 4, 2015

    Ja lubię ten chlebek także nie w Święta Choć może to jakaś profanacja dla Norwegów Narobiłaś mi smaku na ten chlebek!

    Reply
    1. Marta
      January 4, 2015

      Mam nadzieję, że jednak nie jest to profanacja, bo jeden chlebek zamroziłam i będzie czekać na odpowiednią okazję – niekoniecznie kolejne Święta

      Reply
  8. Grace
    December 20, 2018

    Chciałam spytać ile trzeba dodać mleka i kiedy ponieważ nie wiem co to znaczy 3dl proszę o odpowiedz Pozdrawiam

    Reply
    1. Marta
      December 20, 2018

      1 decylitr (dl) = 10 cl = 100 ml

      Reply
      1. Grace
        December 20, 2018

        Dziekuje za informacje …ale w przepisie nic nie jest napisane kiedy to mleko dodajemy i do czego ….pozdrawiam 😀

        Reply
        1. Marta
          December 20, 2018

          Rzeczywiście w przepisie wkradł się mały chochlik Właśnie poprawiłam, że mleko należy pogrzać w rondelku razem z masłem, a potem dodać do suchych składników.
          Pozdrawiam i dziękuję za informację.

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *