Julebrød (julekake).
Norweski chlebek świąteczny.

Julekake

Tradycyjne potrawy świąteczne mają to do siebie, że za nimi nie przepadam. Zarówno te polskie, jak i norweskie są dobre „od święta”, ale nie mogę ich nazwać przysmakami
Co innego zaś tyczy się świątecznych słodyczy…

Na świąteczne słodkości czekam z niecierpliwością, jak również sama chętnie przystępuję do przygotowania ciast, ciasteczek i innych deserów.
Prezentowałam już wcześniej przepis na popularne w całej Skanynawii pierniczki pepperkaker, deser ryżowy (riskrem), a ostatnio po raz pierwszy upiekłam popularny w Norwegii julebrød nazywany także julekake.

Koleżanka z pracy, która ma liczną rodzinę opowiadała, że przed Świętami piecze aż 20 bohenków tego smakołyku i podaje do niego gløgg – grzane wino (dla dzieci jest przygotowywana wersja bezalkoholowa).
Julekake w rzeczywistości nie jest tak naprawdę niczym wyjątkowym, gdyż to w zasadzie ciasto drożdżowe z rodzynkami i dodatkiem kardamonu, jednakże taki świeży chlebek posmarowany odrobiną masła, z plasterkiem norweskiego sera brunost smakuje wspaniale – obowiązkowo w towarzystwie gløggu.

Julebrød warto upiec także bez okazji, gdyż jest świetny na śniadanie albo na zimowe wieczory. Z powodzeniem można go zamrozić i mieć zapas na nieprzewidziane sytuacje.

Przygotowując przepis wzorowałam się na artykule ze strony dinmat.no

Przepis na julebrød (julekake)

Składniki:
(na jeden duży bohenek lub dwa mniejsze)

  • 50 g swieżych drożdży
  • 3 dl mleka
  • 125 g masła
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g rodzynek
  • ew. 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez okolo kilka minut, a następnie je odsącz.
  2. Drożdże rozkrusz do miseczki, zalej je połową szklanki lekko ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na kilka minut, żeby drożdże zaczęły „pracować” (mieszanka powinna nabrać konsystencji śmietany).
  3. Rozpuść masło w rondelku, a następnie odstaw, aby lekko ostygło.
  4. Wymieszaj w misce wszystkie suche skladniki, dodaj rodzynki, drożdże i masło. Wyrób ciasto na gładką masę.
  5. Przykryj dobrze miskę z ciastem i odstaw ją w cieple miejsce na okolo godzinę, aby ciasto uroslo (powinno podwoić swoją objętość).
  6. Uformuj z ciasta bohenki albo skorzystaj z formy do pieczenia ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-225 stopni przez około 30 minut.

God Jul!

Julebrød

Julebrød

Julebrød

Julebrød

Julebrød

8 Comments

  1. Monika
    23 grudnia 2014

    Przepis podaję dalej – mężowi
    Skoro już tutaj jestem, chciałabym Ci życzyć magicznych Świąt, radości w sercu i w Nowym, 2015 Roku spełniania się marzeń oraz mnóstwa pomysłów na blogowe wpisy!
    PS. Zdjęcia apetyczne aż ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    23 grudnia 2014

    Mmmm, juz czuję jaki jest smaczny
    Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym Ci życzyć wszystkiego co najpiękniejsze, dużo zdrówka, miłości, radości, spełnienia marzeń, odpoczynku od zabieganego życia i duuużo pięknych podróży :)))

    Odpowiedz
  3. addicted to passion
    25 grudnia 2014

    Cudownych świąt!

    Odpowiedz
  4. Beata
    25 grudnia 2014

    Karpia nie znoszę, ale jak są pierogi to już mam co jeść:)
    Wesołych Świąt:)

    Odpowiedz
  5. Voyagedegustacje
    25 grudnia 2014

    Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  6. Patka
    26 grudnia 2014

    Mmmmm julebrød to moj absolutny ulubieniec przed swietami ! Nigdy jakos nie wpadlam na to, ze moge go sama upiec na styczen jak znalazl

    Odpowiedz
  7. Edyta
    4 stycznia 2015

    Ja lubię ten chlebek także nie w Święta Choć może to jakaś profanacja dla Norwegów Narobiłaś mi smaku na ten chlebek!

    Odpowiedz
    1. Marta
      4 stycznia 2015

      Mam nadzieję, że jednak nie jest to profanacja, bo jeden chlebek zamroziłam i będzie czekać na odpowiednią okazję – niekoniecznie kolejne Święta

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *