
Tradycyjne potrawy świąteczne mają to do siebie, że za nimi nie przepadam. Zarówno te polskie, jak i norweskie są dobre „od święta”, ale nie mogę ich nazwać przysmakami
Co innego zaś tyczy się świątecznych słodyczy…
Na świąteczne słodkości czekam z niecierpliwością, jak również sama chętnie przystępuję do przygotowania ciast, ciasteczek i innych deserów.
Prezentowałam już wcześniej przepis na popularne w całej Skanynawii pierniczki pepperkaker, deser ryżowy (riskrem), a ostatnio po raz pierwszy upiekłam popularny w Norwegii julebrød nazywany także julekake.
Koleżanka z pracy, która ma liczną rodzinę opowiadała, że przed Świętami piecze aż 20 bochenków tego smakołyku i podaje do niego gløgg – grzane wino (dla dzieci jest przygotowywana wersja bezalkoholowa).
Julekake w rzeczywistości nie jest tak naprawdę niczym wyjątkowym, gdyż to w zasadzie ciasto drożdżowe z rodzynkami i dodatkiem kardamonu, jednakże taki świeży chlebek posmarowany odrobiną masła, z plasterkiem norweskiego sera brunost smakuje wspaniale – obowiązkowo w towarzystwie gløggu.
Julebrød warto upiec także bez okazji, gdyż jest świetny na śniadanie albo na zimowe wieczory. Z powodzeniem można go zamrozić i mieć zapas na nieprzewidziane sytuacje.
Przygotowując przepis wzorowałam się na artykule ze strony godt.no
Przepis na julebrød (julekake)
Składniki:
(na jeden duży bochenek lub dwa mniejsze)
- 50 g swieżych drożdży
- 300 ml mleka
- 125 g masła
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g rodzynek
- ew. 1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez okolo kilka minut, a następnie je odsącz.
- Drożdże rozkrusz do miseczki, zalej je połową szklanki lekko ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na kilka minut, żeby drożdże zaczęły „pracować” (mieszanka powinna nabrać konsystencji śmietany).
- Rozpuść masło w rondelku, dodaj mleko i podgrzej lekko calość, a następnie odstaw, aby lekko ostygło.
- Wymieszaj w misce wszystkie suche skladniki, dodaj rodzynki, drożdże i rozpuszczone masło z mlekiem. Wyrób ciasto na gładką masę.
- Przykryj dobrze miskę z ciastem i odstaw ją w cieple miejsce na okolo godzinę, aby ciasto uroslo (powinno podwoić swoją objętość).
- Uformuj z ciasta bochenki albo skorzystaj z formy do pieczenia ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-225 stopni przez około 30 minut.
God Jul!
December 23, 2014
Przepis podaję dalej – mężowi
Skoro już tutaj jestem, chciałabym Ci życzyć magicznych Świąt, radości w sercu i w Nowym, 2015 Roku spełniania się marzeń oraz mnóstwa pomysłów na blogowe wpisy!
PS. Zdjęcia apetyczne aż ślinka cieknie!
December 23, 2014
Mmmm, juz czuję jaki jest smaczny
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałabym Ci życzyć wszystkiego co najpiękniejsze, dużo zdrówka, miłości, radości, spełnienia marzeń, odpoczynku od zabieganego życia i duuużo pięknych podróży :)))
December 25, 2014
Cudownych świąt!
December 25, 2014
Karpia nie znoszę, ale jak są pierogi to już mam co jeść:)
Wesołych Świąt:)
December 25, 2014
Wesołych Świąt!
December 26, 2014
Mmmmm julebrød to moj absolutny ulubieniec przed swietami ! Nigdy jakos nie wpadlam na to, ze moge go sama upiec na styczen jak znalazl
January 4, 2015
Ja lubię ten chlebek także nie w Święta Choć może to jakaś profanacja dla Norwegów Narobiłaś mi smaku na ten chlebek!
January 4, 2015
Mam nadzieję, że jednak nie jest to profanacja, bo jeden chlebek zamroziłam i będzie czekać na odpowiednią okazję – niekoniecznie kolejne Święta
December 20, 2018
Chciałam spytać ile trzeba dodać mleka i kiedy ponieważ nie wiem co to znaczy 3dl proszę o odpowiedz Pozdrawiam
December 20, 2018
1 decylitr (dl) = 10 cl = 100 ml
December 20, 2018
Dziekuje za informacje …ale w przepisie nic nie jest napisane kiedy to mleko dodajemy i do czego ….pozdrawiam 😀
December 20, 2018
Rzeczywiście w przepisie wkradł się mały chochlik Właśnie poprawiłam, że mleko należy pogrzać w rondelku razem z masłem, a potem dodać do suchych składników.
Pozdrawiam i dziękuję za informację.