Norweska kaszka rømmegrøt

Norweska kaszka rømmegrøt migdałowo-kokosowa

Rømmegrøt to tradycyjne norweskie danie przyrządzane z kwaśnej śmietany, mleka i mąki. Potrawę podaje się zazwyczaj z masłem, cukrem i cynamonem, a rolę dodatków pełni solona i suszona wędlina (spekeskinke / spekemat) oraz płaski chlebek (flatbrød). Do popicia serwuje się często kompot albo sok (najczęściej truskawkowy).
Być może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale uwierzcie mi, że warto spróbować!

Rømme po norwesku oznacza śmietanę, a grøt kaszkę, a więc nazwę dania można przetłumaczyć jako „kaszka śmietanowa”. Konsystencja potrawy przypomina pudding albo gęsty budyń.

Rømmegrøt serwowana jest często z okazji świąt i szczególnych wydarzeń takich jak konfirmacja, ale spożywana jest przez cały rok. Potrawa jest bardzo sycąca i może pełnić funkcję zarówno deseru, jak i dania głównego. Osobiście uważam, że to świetne danie na zimę, gdyż wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.

Rømmegrøt jest łatwo prosta do przygotowania. W norweskich sklepach można także nabyć gotowe dania do podgrzania (firmy Fjordland albo Toro). Jeszcze innym rozwiązaniem jest wizyta w jednej z restauracji serwującej tradycyjne norweskie specjały.

Zainspirowana przepisami na norweskich blogach, przygotowałam rømmegrøt w wersji bardziej fit łącząc tradycję z aktualnymi trendami Mąkę pszenną zastąpiłam zdrowszymi rodzajami, a cukier bezkalorycznym erytrolem. Migdałowo-kokosowy posmak dania świetnie komponuje się z nieco mniej typowymi dodatkami takimi jak orzechy i wiórki kokosowe.

Przepis na rømmegrøt migdałowo-kokosową

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietanki (seterrømme) – 300g
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • 1 łyżka cukru lub zdrowszego zamiennika (ja używam erytrolu)

Do ozdobienia: masło, cynamon, cukier i ewentualnie inne dodatki np. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj śmietanę w rondelku na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty.
  2. Dodaj 1 łyżkę mąki migdałowej i kokosowej.
  3. Podgrzewaj całość na lekkim ogniu cały czas mieszając.
  4. Dodaj ponownie 1 łyżkę mąki migdałowej i kokosowej, mleko, cukier i przyprawy.
  5. Wymieszaj całość dokładnie, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  6. Podgrzewaj kaszkę na małym ogniu przez kolejnych kilka minut.
  7. Ciepłą kaszkę przełóż do miski, ozdób kawałkiem masła, cukrem i cynamonem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

Pozdrowienia z zimowego spaceru!

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

Norweska owsianka Rømmegrøt

6 Comments

  1. gin
    7 lutego 2017

    Ciekawe Czegoś takiego jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  2. marcelina
    8 lutego 2017

    Taka rozgrzewająca idealnie przyda się na ten ziąb

    Odpowiedz
  3. Anna i Norge
    8 lutego 2017

    Słyszałam o rømmegrøt ale jeszcze nie próbowałam – zainspirowalaś mnie muszę wypróbować czy „siostra risgrøta” jest równie dobra

    Odpowiedz
  4. Anna
    10 lutego 2017

    Pozwol , ze Cie poprawie. Rømmegrøt nie ma niestety nic wspolnego z owsianka, gdyz w prostym tlumaczeniu grøt czy graut jak to sie u mnie czesciej w dialekcie uzywa to nic innego jak kaszka czy papka. Owsianka to havre ( owies ) grøt .

    Odpowiedz
    1. Marta
      10 lutego 2017

      Masz rację, nazwę rømmegrøt lepiej by było przetłumaczyć jako kaszka albo pudding śmietanowy. Dzięki. Uwzględnię Twoją wskazówkę.

      Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    15 lutego 2017

    Ujjj, tym razem bym się nie skusiła.. Wszystko co konsystencją przypomina budyń, pudding czy kisiel u mnie odpada ;P
    Ale pozostale przysmaki norweskie, jak na razie na TAK

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *