
Rømmegrøt to tradycyjne norweskie danie przyrządzane z kwaśnej śmietany, mleka i mąki. Potrawę podaje się zazwyczaj z masłem, cukrem i cynamonem, a rolę dodatków pełni solona i suszona wędlina (spekeskinke / spekemat) oraz płaski chlebek (flatbrød). Do popicia serwuje się często kompot albo sok (najczęściej truskawkowy).
Być może nie brzmi to zbyt zachęcająco, ale uwierzcie mi, że warto spróbować!
Rømme po norwesku oznacza śmietanę, a grøt kaszkę, a więc nazwę dania można przetłumaczyć jako „kaszka śmietanowa”. Konsystencja potrawy przypomina pudding albo gęsty budyń.
Rømmegrøt serwowana jest często z okazji świąt i szczególnych wydarzeń takich jak konfirmacja, ale spożywana jest przez cały rok. Potrawa jest bardzo sycąca i może pełnić funkcję zarówno deseru, jak i dania głównego. Osobiście uważam, że to świetne danie na zimę, gdyż wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.
Rømmegrøt jest łatwo prosta do przygotowania. W norweskich sklepach można także nabyć gotowe dania do podgrzania (firmy Fjordland albo Toro). Jeszcze innym rozwiązaniem jest wizyta w jednej z restauracji serwującej tradycyjne norweskie specjały.
Zainspirowana przepisami na norweskich blogach, przygotowałam rømmegrøt w wersji bardziej fit łącząc tradycję z aktualnymi trendami Mąkę pszenną zastąpiłam zdrowszymi rodzajami, a cukier bezkalorycznym erytrolem. Migdałowo-kokosowy posmak dania świetnie komponuje się z nieco mniej typowymi dodatkami takimi jak orzechy i wiórki kokosowe.
Przepis na rømmegrøt migdałowo-kokosową
Składniki:
- 1 opakowanie śmietanki (seterrømme) – 300g
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1 łyżka cukru lub zdrowszego zamiennika (ja używam erytrolu)
Do ozdobienia: masło, cynamon, cukier i ewentualnie inne dodatki np. orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj śmietanę w rondelku na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty.
- Dodaj 1 łyżkę mąki migdałowej i kokosowej.
- Podgrzewaj całość na lekkim ogniu cały czas mieszając.
- Dodaj ponownie 1 łyżkę mąki migdałowej i kokosowej, mleko, cukier i przyprawy.
- Wymieszaj całość dokładnie, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Podgrzewaj kaszkę na małym ogniu przez kolejnych kilka minut.
- Ciepłą kaszkę przełóż do miski, ozdób kawałkiem masła, cukrem i cynamonem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pozdrowienia z zimowego spaceru!
February 7, 2017
Ciekawe Czegoś takiego jeszcze nie jadłam
February 8, 2017
Taka rozgrzewająca idealnie przyda się na ten ziąb
February 8, 2017
Słyszałam o rømmegrøt ale jeszcze nie próbowałam – zainspirowalaś mnie muszę wypróbować czy “siostra risgrøta” jest równie dobra
February 10, 2017
Pozwol , ze Cie poprawie. Rømmegrøt nie ma niestety nic wspolnego z owsianka, gdyz w prostym tlumaczeniu grøt czy graut jak to sie u mnie czesciej w dialekcie uzywa to nic innego jak kaszka czy papka. Owsianka to havre ( owies ) grøt .
February 10, 2017
Masz rację, nazwę rømmegrøt lepiej by było przetłumaczyć jako kaszka albo pudding śmietanowy. Dzięki. Uwzględnię Twoją wskazówkę.
February 15, 2017
Ujjj, tym razem bym się nie skusiła.. Wszystko co konsystencją przypomina budyń, pudding czy kisiel u mnie odpada ;P
Ale pozostale przysmaki norweskie, jak na razie na TAK
November 4, 2018
Co to znaczy “opakowanie śmietanki”? I jaka to na być śmietanka?
November 9, 2018
Norweska śmietanka Seterrømme (1 opakowanie ma 300g), której użyłam ma 35% tłuszczu.