Lompepizza. Szybka i zdrowa
pizza w norweskim wydaniu.

Norweska pizza wegetariańska

Lompepizza to kolejna propozycja wykorzystania norweskich naleśników „lompe”. Ten wariant to idealna alternatywa dla typowej pizzy albo… słynnej norweskiej pizzy Grandiosa

To także świetny sposób na pozbycie się resztek zalegających w lodówce Lompepizza posiada stosunkowo mało kalorii, jest bardzo łatwa do wykonania, a smakuje naprawdę dobrze.

Do przygotowania można wykorzystać naleśniki lompe wykonane w domu albo zakupione w sklepie. Lompe można także przygotować dużo wcześniej, a następnie zamrozić i wówczas obiad gotowy jest w kilka minut.

Dodatki tak jak w przypadku typowej pizzy mogą być praktycznie dowolne. W mojej lodówce znajduje się zazwyczaj żółty ser (gulost), ketchup i świeże warzywa na czele z czosnkiem, papryczkami chilli i czerwoną cebulą.

Przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję popularnej lompepizzy.

Przepis na lompepizza

Składniki:
(na około 2 osoby)

  • 6 lompe
  • ketchup lub dowolny sos pomidorowy
  • słodka papryka (różne kolory)
  • 2 świeże papryczki chilli
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwki (zielone lub czarne)
  • suszone oregano
  • rukola

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułuż na nim lompe.
Zetrzyj żółty ser na tarce, a warzywa pokrój w cienkie plasterki.
Posmaruj lompe cienką warstwą sosu pomidorowego, posyp serem, ułuż plasterki cebuli, oliwek, słodkiej papryki oraz chilli, a na koniec posyp suszonym oregano.
Piecz lompe około 10 minut do momentu aż ser się rozpuści, a brzegi placków lekko się zarumienią.
Podwaj z rukolą albo innymi ulubionymi dodatkami.

Lompepizza

Lompepizza

Lompepizza

Lompepizza

Lompepizza

8 Comments

  1. marcelina
    15 marca 2015

    O taką wersje pizzy chętnie bym skosztowała a same dodatki pierwsza klasa, uwielbiam paprykę i rukolę

    Odpowiedz
  2. Agnieszka F.
    15 marca 2015

    Wczoraj jadłam domową pizzę i od niedawna preferuję tylko takie :)))
    Muszę zrobić tę z Twojego przepisu, koniecznie!
    Tylko gdzie ja znajdę te lompe?

    Odpowiedz
  3. Karolina
    16 marca 2015

    Mega pomysl! Z checia go ukradne No i uwielbiam takie przepisy, ktore pomagaja uprzatnac lodowke z resztek.

    Odpowiedz
  4. Beata
    16 marca 2015

    Pomysł wygląda przepysznie, ale z rukoli bym zrezygnowała, bo mam ostatnio po niej niemiłe doświadczenie:(

    Odpowiedz
  5. TimidSmile
    16 marca 2015

    Wygląda bardzo apetycznie i zapewne jest milion razy lepsza od niezdrowej (ale jednak dobrej) grandiosy

    Odpowiedz
  6. gin
    17 marca 2015

    Świetny pomysł, z pewnością kiedyś taką pizzę przygotuję

    Odpowiedz
  7. Edyta
    31 marca 2015

    Ja czasami mrożę lompe Co prawda sama chętnie wcinam pizzę w takim wydaniu, ale mąż woli, gdy robię ją na tradycyjnym cieście Spróbuję Twojej wersji

    Odpowiedz
    1. Marta
      1 kwietnia 2015

      Ja ogólnie też preferują standardową pizzę, ale w pewnych sytuacjach taki norweski wariant sprawdza się bardziej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *