
Lompepizza to kolejna propozycja wykorzystania norweskich naleśników „lompe”. Ten wariant to idealna alternatywa dla typowej pizzy albo… słynnej norweskiej pizzy Grandiosa
To także świetny sposób na pozbycie się resztek zalegających w lodówce Lompepizza posiada stosunkowo mało kalorii, jest bardzo łatwa do wykonania, a smakuje naprawdę dobrze.
Do przygotowania można wykorzystać naleśniki lompe wykonane w domu albo zakupione w sklepie. Lompe można także przygotować dużo wcześniej, a następnie zamrozić i wówczas obiad gotowy jest w kilka minut.
Dodatki tak jak w przypadku typowej pizzy mogą być praktycznie dowolne. W mojej lodówce znajduje się zazwyczaj żółty ser (gulost), ketchup i świeże warzywa na czele z czosnkiem, papryczkami chilli i czerwoną cebulą.
Przedstawiam przepis na moją ulubioną wersję popularnej lompepizzy.
Przepis na lompepizza
(na około 2 osoby)
- 6 lompe
- ketchup lub dowolny sos pomidorowy
- słodka papryka (różne kolory)
- 2 świeże papryczki chilli
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwki (zielone lub czarne)
- suszone oregano
- rukola
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułuż na nim lompe.
Zetrzyj żółty ser na tarce, a warzywa pokrój w cienkie plasterki.
Posmaruj lompe cienką warstwą sosu pomidorowego, posyp serem, ułuż plasterki cebuli, oliwek, słodkiej papryki oraz chilli, a na koniec posyp suszonym oregano.
Piecz lompe około 10 minut do momentu aż ser się rozpuści, a brzegi placków lekko się zarumienią.
Podwaj z rukolą albo innymi ulubionymi dodatkami.
March 15, 2015
O taką wersje pizzy chętnie bym skosztowała a same dodatki pierwsza klasa, uwielbiam paprykę i rukolę
March 15, 2015
Wczoraj jadłam domową pizzę i od niedawna preferuję tylko takie :)))
Muszę zrobić tę z Twojego przepisu, koniecznie!
Tylko gdzie ja znajdę te lompe?
March 16, 2015
Mega pomysl! Z checia go ukradne No i uwielbiam takie przepisy, ktore pomagaja uprzatnac lodowke z resztek.
March 16, 2015
Pomysł wygląda przepysznie, ale z rukoli bym zrezygnowała, bo mam ostatnio po niej niemiłe doświadczenie:(
March 16, 2015
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne jest milion razy lepsza od niezdrowej (ale jednak dobrej) grandiosy
March 17, 2015
Świetny pomysł, z pewnością kiedyś taką pizzę przygotuję
March 31, 2015
Ja czasami mrożę lompe Co prawda sama chętnie wcinam pizzę w takim wydaniu, ale mąż woli, gdy robię ją na tradycyjnym cieście Spróbuję Twojej wersji
April 1, 2015
Ja ogólnie też preferują standardową pizzę, ale w pewnych sytuacjach taki norweski wariant sprawdza się bardziej