
Norweskie naleśniki „lompe” przyrządzane z ziemniaków i mąki kojarzą się najbardziej z norweskim fastfoodem – „pølse i lompe”, o którym pisałam ostatnio.
Lompe można jednakże podawać na wiele innych sposobów – zdrowszych i nieco bardziej wykwintnych.
Jedną z moich ulubionych propozycji są lomperuller z wędzonym łososiem, serem oraz rukolą.
Ten przepis nie jest żadnym “hokus pokus”, gdyż w internecie można znaleźć tysiące przepisów na lomperuller z rozmaitymi dodatkami, ale wersja z łososiem („lakseruller”) jest najbardziej popularna.
Laksesuller sprawdzają się świetnie jako wieczorna przekąska do białego wina szczególnie, że można je przygotować nieco wcześniej, a potem tylko wyciągnąć z lodówki Potrawa może też pełnić rolę prowiantu (matpakke), kiedy wybieramy się na wycieczkę – lomperuller najlepiej wówczas pozostawić w jednym kawałku i zawinąć w folię.
Przepis na lomperuller z łososiem (lakseruller)
(na około 2 osoby)
- 6 norweskich naleśników ziemniaczanych – lompe (gotowych albo przygotowanych samodzielnie – przepis tutaj)
- 200g wedzonego lososia
- serek philadelphia albo podobny kremowy serek (w norweskich przepisach pojawia się często „snøfisk” – polecam wersję z chilli i limonką) – często serek miesza się dodatkowo z odrobiną musztardy
- rukola
- połówka czeronej cebuli
- szczypta pieprzu (u mnie cytrynowy)
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Posmaruj lompe cienką warstwą serka, ułuż plasterki wędzonego łososia, skrop łososia sokiem z cytryny i posyp pieprzem, ułuż cienkie plasterki cebuli, a na wierzch połóż garść rukoli.
Zawiń lompe tak jak podczas przygotowywania maki sushi tylko delikatniej.
Gotowe rolki zawiń w folię i wsadź do lodówki na minimum 30 minut.
Pokrój lomperuller na grube plastry (około 1,5 cm) i podawaj ze świeżymi warzywami.
March 7, 2015
Nie wpadłabym na to, że te naleśniki robi się z ziemniaków, chyba spróbuję to zrobić.
March 7, 2015
Aż mi ślinka cieknie
Często robię z ciasta francuskiego takie roladki
March 7, 2015
Robiłam kiedyś coś podobnego, zamiast naleśnika była taka tortilla gotowa ze sklepu, ale do tego właśnie łosoś, serek i trochę koperku, ale chyba wolałabym wersję z rukolą. Kiedyś wypróbuję, bo wydaje się łatwe w miarę
March 7, 2015
wyglądają pięknie i przepysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej, muszę je w końcu kiedyś też zrobić na wieczorne łasuchowanie.
March 8, 2015
rewelacyjny przepis na jakas imprezke! super sprawa jak skonczy mis ie dieta to na pewno skorzystam
March 9, 2015
Wygląda bardzo dobrze, a nie jest tak często spotykaną wersją jak opcja z parówką. A czy już probowalas jakiś przepisów z brązowym serem? Zostałam obdarowana jakiś czas temu sporą ilością i aby się nie zmarnował starałam go na tartce i zamrozilam, czekając na inspirację. Pzrd!
March 10, 2015
Norweski ser brunost jest moim zdaniem najsmaczniejszy na kanapce z chrupkim pieczywem i dżemem. W Norwegii je się także gofry albo naleśniki z brunostem. Po rozpuszczeniu ser ten może również pełnić rolę sosu, którym można polać np. sernik (brunost posiada lekko karmelowy smak). Zachęcam do eksperymentowania i mam nadzieję, że norweski ser będzie smakował
Więcej o norweskim serze pisałam tutaj: https://przepisyzpodrozy.pl/ser-najbardziej-norweski-z-norweskich/
March 11, 2015
Dzięki będę próbować, znalazłam tez informacje o możliwości dodania go do brązowego sosu do mięsa, ale też do strudla jabłkowego!
March 10, 2015
Rewelacyjny przepis! Na pewno wykorzystam
March 16, 2015
Jadłam takie naleśniki kilka dni temu, pyszne są Zaraz spojrzę na przepis, bo bardzo
chciałabym je zrobić w domu
Pozdrawiam serdecznie, Dana
March 31, 2015
Łosoś + rucola = moje ulubione połączenie Czasami dodaję mango albo awokado. Zaczęłam się ślinić
PS. Zapomniałam dodać, że podoba mi się nowy wygląd bloga
April 1, 2015
Bardzo często przyrządzamy do grillowanego łososia właśnie sałatkę z mango i awokado, opcjonalnie także z rukoli i obowiązkowo dodajemy papryczki chilli
April 22, 2015
Ja się boję papryczek chilli, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem.
May 21, 2015
Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.
September 21, 2016
Twoje naleśniki wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci…