Hjónabandssaela. Islandzka tarta rabarbarowa. Przepis na szczęśliwe małżeństwo.

Hjónabandssaela. Islandzka tarta rabarbarowa. Przepis na szczęśliwe małżeństwo.

Hjónabandssæla oznacza po islandzku „szczęśliwe małżeństwo„, a za tą tajemniczą nazwą kryje się islandzkie ciasto owsiane z dżemem rabarbarowym. Pochodzenie nazwy tego wypieku jest dość niejasne, gdyż nie ma ono związku z przyjęciami weselnymi, a serwowane jest najczęściej podczas przerw kawowych oraz przyjęć urodzinowych.

Na Islandii uważa się natomiast, że Hjónabandssæla zawiera tajny składnik (rabarbar?) szczęśliwego małżeństwa. Dodatkowo w każdym islandzkim domu powinny być zawsze dostępne produkty niezbędne do wykonania tego deseru. Niezależnie od różnych tego typu opowieści uznałam, że rocznica ślubu, którą świętowaliśmy w poprzedni weekend jest idealną okazją do przetestowania właśnie tego przepisu. Inspiracji dostarczył mi natomiast artykuł znaleziony na portalu icelandreview.com

Tradycyjnie ciasto to wykonuje się z dżemem rabarbarowym, zaś sam rabarbar jako jedno z nielicznych warzyw występujących powszechnie w islandzkich ogródkach, stanowi częsty składnik rozmaitych islandzkich wytrawnych dań i tradycyjnych wypieków takich jak ciasto warstwowe randalín czy właśnie hjónabandssaela. Jeśli jednakże nie posiadacie takiego dżemu albo nie przepadacie za jego smakiem, to z powodzeniem sprawdzi się na przykład dżem truskawkowy albo malinowy. Plusem będzie na pewno ładniejszy, bardziej intensywny kolor ciasta.

Hjónabandssaela podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło, zazwyczaj z bitą śmietaną. Uważam jednakże, że świetnie pasują do niego lody waniliowe lub śmietankowe, zaś w wersji light proponuję skorzystać z waniliowego, islandzkiego jogurtu Skyr.

Poniżej przepis na szczęśliwe małżeństwo, a na zakończenie października garść zdjęć jesiennego Oslo.

Islandzka tarta rabarbarowa

Przepis na islandzką tartę rabarbarową – Hjónabandssaela

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka dżemu rabarbarowego (lub innego o ulubionym smaku)
  • świeże owoce (np. truskawki lub maliny) – do ozdobienia (opcjonalnie)
  • lody waniliowe lub śmietankowe – do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 °C (góra i dół bez termoobiegu).
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz jedno jajko i zagnieć ciasto.
Formę do tarty posmaruj masłem i wyłuż na nią 2/3 przygotowanego ciasta dociskając nim spód oraz boki formy.
Spód tarty posmaruj dżemem, a na wierzchu pokrusz pozostały kawałek ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 20 minut.

Islandzka tarta rabarbarowa

Islandzka tarta rabarbarowa

Islandzka tarta rabarbarowa

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

Jesienne Oslo

3 Comments

  1. Marysia
    4 listopada 2016

    Jestem przekonana, że zasmakowałaby mi ta tarta. Uwielbiam rabarbar i wszelkie słodko-kwaskowate połączenia. Szkoda, że w Bułgarii rabarbaru nie kupię. Mało kto tutaj w ogóle o nim słyszał

    Odpowiedz
  2. Marcelina
    9 listopada 2016

    Piękne niebo udaje Ci się złapać! Jeżeli w Norwegii takie zachody słońca są to jadę. A później na ciasto bym wpadła

    Odpowiedz
    1. Marta
      10 listopada 2016

      Wpadaj śmiało!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *