
Hjónabandssæla oznacza po islandzku “szczęśliwe małżeństwo“, a za tą tajemniczą nazwą kryje się islandzkie ciasto owsiane z dżemem rabarbarowym. Pochodzenie nazwy tego wypieku jest dość niejasne, gdyż nie ma ono związku z przyjęciami weselnymi, a serwowane jest najczęściej podczas przerw kawowych oraz przyjęć urodzinowych.
Na Islandii uważa się natomiast, że Hjónabandssæla zawiera tajny składnik (rabarbar?) szczęśliwego małżeństwa. Dodatkowo w każdym islandzkim domu powinny być zawsze dostępne produkty niezbędne do wykonania tego deseru. Niezależnie od różnych tego typu opowieści uznałam, że rocznica ślubu, którą świętowaliśmy w poprzedni weekend jest idealną okazją do przetestowania właśnie tego przepisu. Inspiracji dostarczył mi natomiast artykuł znaleziony na portalu icelandreview.com
Tradycyjnie ciasto to wykonuje się z dżemem rabarbarowym, zaś sam rabarbar jako jedno z nielicznych warzyw występujących powszechnie w islandzkich ogródkach, stanowi częsty składnik rozmaitych islandzkich wytrawnych dań i tradycyjnych wypieków takich jak ciasto warstwowe randalín czy właśnie hjónabandssaela. Jeśli jednakże nie posiadacie takiego dżemu albo nie przepadacie za jego smakiem, to z powodzeniem sprawdzi się na przykład dżem truskawkowy albo malinowy. Plusem będzie na pewno ładniejszy, bardziej intensywny kolor ciasta.
Hjónabandssaela podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło, zazwyczaj z bitą śmietaną. Uważam jednakże, że świetnie pasują do niego lody waniliowe lub śmietankowe, zaś w wersji light proponuję skorzystać z waniliowego, islandzkiego jogurtu Skyr.
Poniżej przepis na szczęśliwe małżeństwo, a na zakończenie października garść zdjęć jesiennego Oslo.
Przepis na islandzką tartę rabarbarową – Hjónabandssaela
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
- 1 szklanka dżemu rabarbarowego (lub innego o ulubionym smaku)
- świeże owoce (np. truskawki lub maliny) – do ozdobienia (opcjonalnie)
- lody waniliowe lub śmietankowe – do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C (góra i dół bez termoobiegu).
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki masło oraz jedno jajko i zagnieć ciasto.
Formę do tarty posmaruj masłem i wyłuż na nią 2/3 przygotowanego ciasta dociskając nim spód oraz boki formy.
Spód tarty posmaruj dżemem, a na wierzchu pokrusz pozostały kawałek ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika na środkową półkę na około 20 minut.
November 4, 2016
Jestem przekonana, że zasmakowałaby mi ta tarta. Uwielbiam rabarbar i wszelkie słodko-kwaskowate połączenia. Szkoda, że w Bułgarii rabarbaru nie kupię. Mało kto tutaj w ogóle o nim słyszał
November 9, 2016
Piękne niebo udaje Ci się złapać! Jeżeli w Norwegii takie zachody słońca są to jadę. A później na ciasto bym wpadła
November 10, 2016
Wpadaj śmiało!