Czekoladki paleo

Czekoladkai domowe paleo

Czy czekolada może być zdrowa?
To zależy.
Surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowca są nazywane „pokarmem bogów”, gdyż posiadają właściwości energetyczne i pobudzające, jak również są źródłem wielu składników odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie oraz nastrój.

Problem z wyrobami czekoladowymi polega jednak na tym, że poza kakao posiadają one również dodatki mniej pożądane takie jak np.: cukier, mleko, konserwanty, aromaty itp.

Jak powszechnie wiadomo za najzdrowszą czekoladę uchodzi ta z dużą zawartością kakao, ciemna i gorzka, przygotowana wyłącznie z naturalnych, pełnowartościowych składników.
Tego typu słodycze bardzo łatwo można przygotować w domu wykorzystując zaledwie trzy podstawowe produkty – kakao, olej kokosowy i miód. Połączone w odpowiednich proporcjach dają słodki i pełny smak, który powinien zadowolić każdego miłośnika czekolady.

Przepis na domowe, zdrowe czekoladki

Składniki:

  • 3 duże łyżki naturalnego, sproszkowanego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta sproszkowanej wanilii

Sposób przygotowania:

W rondelku na małym ogniu rozpuść olej kokosowy, dodaj kakao oraz miód i dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Powstała masę za pomocą łyżeczki wlej do silikonowych foremek (takich do lodu albo dedykowanych do pralinek) i umieść na ok. 30 min. w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmij czekoladki z foremek.

Gotowe czekoladki należy trzymać w lodówce ponieważ z uwagi na dodatek oleju kokosowego, szybko się rozpuszczają w temperaturze dodatniej.

Do powstałej masy czekoladowej można dodać orzechy, suszone owoce albo inne ulubione dodatki np. skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe lub suszone jagody goji.

Czekoladki domowe paleo

Czekoladki domowe paleo

Czekoladki domowe paleo

Czekoladki domowe paleo

8 Comments

  1. marcelina
    15 grudnia 2015

    Świetnie wyglądają! Z dodatkiem orzechów chętnie takich czekoladek bym spróbowała

    Odpowiedz
    1. Marta
      16 grudnia 2015

      Polecam szczególnie z orzechami makadamia

      Odpowiedz
  2. Marta @NocnaSowa.pl
    15 grudnia 2015

    Podoba mi się ten przepis i kształty foremek. Już sobie wyobrażam jak smakują te czekoladki.

    Odpowiedz
    1. Marta
      16 grudnia 2015

      Ok, to już wiem, co przygotuję na kolejne spotkanie

      Odpowiedz
      1. Marta @NocnaSowa.pl
        16 grudnia 2015

        W jakiś mroźny dzień się spotkamy, wtedy się nie roztopią po drodze.

        Odpowiedz
  3. Agnieszka F.
    17 grudnia 2015

    Wyglądają obłędnie, a ja teraz nie mogę jeść czekolady, uuuuu….!
    Ale zrobię kiedys takie, an pewno!

    Odpowiedz
  4. Ewa
    17 grudnia 2015

    Ładny kolor lakieru!
    Co do czekoladek, to jestem łasuch… nie sądziłam, że można zrobić swoje własne pralinki w taki łatwy sposób. Podsyłam artykuł rodzince, bo ja w tej chwili nie mam warunków do gotowania

    Odpowiedz
  5. naleśniki
    14 stycznia 2016

    Jestem starasznie ciekawa jak smakują:) nie przekonam się póki nie przyrządzę ich sama w domu:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *