
Święto Konstytucji będące dla Norwegów najważniejszym dniem w roku wymaga odpowiedniej oprawy i przygotowań. Dotyczy to zarówno skompletowania okolicznościowego stroju, ale także przygotowania domu i ogródka oraz przystrojenia świątecznego stołu.
Wiele sklepów na długo przed 17 maja rozpoczyna sprzedaż rozmaitych drobiazgów takich jak serwetki, obrusy, wstążki, świeczki, kwiaty, różnej wielkości flagi, a wszystko oczywiście w norweskich barwach.
Na odpowiednio przystrojonym stole nie może zabraknąć norweskich dań i deserów. Wypieki i inne słodkości również przystraja się często w narodowe barwy. Świetnie sprawdzają się zatem owoce, które w maju bez problemu można dostać w sklepach i na targach – truskawki, maliny czy borówki.
Podczas przygotowań do 17 maja zebrałam całą masę pomysłów na ciasta z okazji norweskiego Święta Konstytucji. Wielu inspiracji dostarczył mi Internet (wystarczy wyszukać frazę „17 mai kake”), jak również koleżanki z pracy.
Jednak wybór jednego, konkretnego przepisu nie był łatwy, gdyż zależało mi na jak najłatwiejszym wykonaniu przy jednoczesnym zachowaniu atrakcyjności wizualnej
Ostatecznie decyzja została podjęta zupełnie spontanicznie na kilka dni przed 17 maja w trakcie spaceru po centrum Oslo i obserwowania sklepowych wystaw…
Idąc główną ulicą – Karl Johans gate – zwróciłam uwagę na sklep firmy Freia – największego producenta czekolady w Norwegii. Na wystawie znajdował się stół z tortem i ciastkami, do ozdobienia których wykorzystano kolorowe czekoladki Non Stop, a konkretnie wersję w barwach norweskich – wyprodukowaną specjalnie z okazji 17 maja.
Dokładnie takie same czekoladki zakupiłam wcześniej w innym miejscu, więc… pomimo wcześniejszych pomysłów postanowiłam, że przygotuję mini tarty i ozdobię je czekoladkami Non Stop inspirując się wystawą ze sklepu Freia.
Kruche ciasto ciężko zepsuć, więc zarówno smak, jak i efekt wizualny był zadowalający
Muszę się nieskromnie pochwalić, że pod wrażeniem były nawet moje norweskie koleżanki, gdy pokazałam im zdjęcia swoich świątecznych wypieków
Przepis na czekoladowe mini tarty
Składniki:
/na sześć mini tart/
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła z lodówki
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Krem czekoladowy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany kremówki
- łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Dodaj do mąki pokrojone zimne masło, łyżkę cukru i szczyptę soli i zagnieć ciasto.
- Uformuj z ciasta kulkę, zawiń ją w folię i umieść na pół godziny w lodówce.
- Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój na sześć części. Każdą z nich rozwałkuj i wyłóż nimi wysmarowane masłem foremki.
Uwaga! Przepisy na tarty zalecają, aby ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie wysypać ziarnami fasoli, aby tarty nie zmieniały swego kształtu podczas pieczenia. Ja nie praktykowałam tego sposobu, ale z pewnością jest warty wypróbowania - Ponakłuwaj ciasto widelcem i umieść tarty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz około 15 minut aż ciasto nabierze złotego koloru.
- W trakcie pieczenia przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w rondelku, dodaj śmietanę oraz cukier i podgrzewaj całość mieszając co jakiś czas, aby składniki się dokładnie połączyły.
- Upieczone tarty przestudź, wyjmij z foremek i umieść na nich czekoladowy krem.
- Tarty umieść w lodówce, a przed podaniem udekoruj je czekoladkami, owocami albo w inny, ulubiony sposób w zależności od preferencji i okazji
Vel Bekomme!
May 31, 2014
Pięknie je przyozdobiłaś i ten krem czekoladowy
June 6, 2014
Starałam się, żeby były jak z wystawy
June 2, 2014
Łooo, tarty super, ale ten tort z wystawy – powalający :)))
June 6, 2014
Tak, wygląda imponująco, ale obawiam się, że z uwagi na ilość lukru mógłby mi nie smakować
June 4, 2014
Nie jestem przekonana czy chciałabym to zjeść, ale wygląda ślicznie :))
June 6, 2014
Bardzo ladne babeczki, pasowaly by na dziecieca impreze urodzinowa:)