Szwedzki tort kanapkowy smörgåstårta
– na Sylwestra i nie tylko

Szwedzki tort kanapkowy
Kuchnia poszczególnych krajów skandynawskich posiada wiele podobieństw. Przykładem może być na przykład umiejętność przygotowywania niebanalnie wyglądających i wspaniale smakujących kanapek.

Skandynawowie potrafią z kawałka pieczywa i dodatków tworzyć wspaniale wyglądające przekąski.
We wcześniejszych wpisach wspominałam o duńskiej specjalności czyli sandwiczu zwanym smørrebrød. Pisałam także o mojej ulubionej norweskiej kanapce z łososiem i krewetkami – popularnej przekąsce sprzedawanej na przykład na targu rybnym w norweskim Bergen.

Tym razem pora na szwedzkiego sandwicha w wersji maksimum czyli tort kanapkowy określany w Szwecji jako Smörgastarta lub Smörgascake.

Smörgastarta to szwedzkie danie, które jest rodzajem kanapki z rozmaitymi dodatkami przypominającej tort warstwowy. Danie jest popularne również w Finlandii oraz Estonii.

Szwedzki przysmak może przyjmować różne rozmiary i kształty, ale jak można zobaczyć chociażby na wielu zdjęciach prezentowanych w Internecie, wygląda on bardzo często jak prawdziwe dzieło sztuki z odpowiednio dobranymi i misternie ułożonymi składnikami, które tworzą wspaniałą ozdobę.

Szwedzki tort kanapkowy zazwyczaj składa się z kilku warstw pieczywa przełożonego kremowym nadzieniem, którego podstawę najczęściej stanowią jajka i majonez, do których dodaje się takie produkty jak wędzony łosoś, krewetki, wędliny, sery, kawior, pomidory, ogórki, winogrona czy oliwki.

Smörgastarta jest zazwyczaj jedzona na zimno i krojona jak tort. Jest to danie występujące często na zgromadzeniach rodzinnych takich jak urodziny, wesela czy pogrzeby.

Tort kanapkowy to moim zdaniem również świetna propozycja na zbliżającego się Sylwestra!

Przyrządzenie tego dania wcale nie musi zajmować dużo czasu. Wydaje mi się nawet, że potrafi być to mniej pracochłonne od przygotowania na przyjęcie tuzina mniejszych kanapek. Dodatkowo dekorowanie tortu może być świetną zabawą bez względu na to, czy wykonujemy go sami czy w towarzystwie.

Ja ubawiłam się do łez oglądając poniższy filmik przedstawiający ekspresową (i nadzwyczaj ekspresyjną instrukcję przygotowania tej szwedzkiej specjalności:
Superior Smörgåscake – Regular Ordinary Swedish Meal Time
Serdecznie polecam!!!

Bardziej na poważnie odsyłam Was również do artykułu opisującego proces przygotowania smörgåstårta.

Przygotowując tort nie trzeba wcale iść na całość jeśli chodzi o jego wielkość i ilość składników. Ciekawy przepis na jego minimalistyczną wersję, a w zasadzie kanapkowe ciasteczka znajduje się na blogu notquitenigella.com.

Inne ciekawe przepisy i zdjęcia tortów kanapkowych można znaleźć na stronie hittarecept.se

Ja swoją wersję smörgåstårta wykonałam ze zwykłego bochenka chleba, chociaż zazywczaj do tego celu wykorzystuje się pieczywo tostowe.

Poszczególne warstwy tortu smaruje się kremową pastą, pasztetem lub po prostu majonezem. Mi najbardziej odpowiada pasta własnej roboty wykonana na bazie serka lub twarogu i majonezu, z różnymi dodatkami.

„Lukier”, którym pokryjemy tort można natomiast stworzyć łącząc majonez i śmietanę (lub serek mascarpone) z odrobiną soku z cytryny do smaku.

Boki i wierzch tortu ozdabiamy dowolnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię, gdy dekoracja nawiązuje do składników zastosowanych jako wypełnienie (w moim przypadku łosoś, krewetki, jajka). Świetnie sprawdzają się także rozmaite warzywa i zioła np. ogórek, sałata, oliwki, szczypiorek, natka pietruszki.

Podczas ozdabiania dania, kombinując z ułożeniem i zestawieniem składników, można się wykazać prawdziwymi zdolnościami artystycznymi

Przy okazji jest to świetna zabawa. Ozdabiając nasz tort z mężem nieźle się przy tym bawiłam, chociaż najśmieszniejszy był efekt końcowy (sami zobaczcie na poniższe zdjęcia). To mój pierwszy tort kanapkowy, więc pewnie z czasem nabiorę wprawy

Ładnie wyglądający tort z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie wspaniałą ozdobą centralnej części stołu pełniąc rolę przystawki albo dania głównego.

Przepis na szwedzki tort kanapkowy – smörgåstårta

Składniki:
/dla 4 osób/

  • chleb tostowy (6 kromek) lub bochenek dowolnego chleba
  • 100g łososia wędzonego
  • szczypiorek
  • cytryna
  • ogórek zielony
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 jajka
  • serek śmietankowy do smarowania kanapek np. Almette
  • jogurt naturalny
  • mały majonez
  • czarne oliwki lub winogrona
  • kilkanaście krewetek
  • sałata (do przystrojenia talerza)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy dwie pasty, które będą stanowiły wypełnienienie tortu. Połowę serka Almette mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz połowę szczypiorku. Do pozostałej części serka również dodajemy jogurt, pokrojonego drobno łososia i resztę szczypiorku.
  2. Z 6 kromek chleba tostowego odkrajamy skórki. Jeśli korzystamy z całego bochenka chleba to należy go przekroić wzłuż, aby powstały 3 części.
  3. Gdy mamy przygotowany chleb i pastę, przystępujemy do montowania tortu
    Kładziemy dwie kromki chleba tostowego blisko siebie i smarujemy je jedną z przygotowanych past. Przykrywamy całość kolejnymi dwoma kromkami pieczywa i nakładamy na nie drugą pastę. Następnie przykrywamy całość ostatnimi dwoma kromkami chleba.
  4. Przygotowujemy „lukier” do posmarowania tortu. Mieszamy kilka łyżek majonezu z sokiem z połowy cytryny. Cienką warstwą sporządzonej masy pokrywamy wierzch i boki tortu.
  5. Ozdabiamy całość według własnych preferencji korzystając na przykład z plasterków sera, ogórka, krewetek, winogron. Dookoła tortu możemy ułożyć na talerzu liście sałaty.

Dla uzyskania najlepszego rezultatu dobrze jest przygotować tort kilka godzin przed spożyciem i potrzymać go w lodówce, zaś dekorację stworzyć niedługo przed przystąpieniem do konsumpcji.

Tradycyjny tort szwedzki trudno uznać za lekki i zdrowy posiłek, ale jeśli pokombinujemy z doborem składników (zastępując jasne pieczywo – pełnoziarnistym albo majonez – jogurtem naturalnym), wówczas może on stanowić zdrową przekąskę, którą możemy zaserwować gościom na przykład na przyjęciu Sylwesterowym

Szczęśliwego Nowego Roku!

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy - smörgåstårta

10 Comments

  1. Droczilka
    31 grudnia 2012

    Super pomysł. Wygląda cudownie smacznie.

    Odpowiedz
    1. Marta
      31 grudnia 2012

      Dzięki! Smakuje jednak trochę lepiej niż wygląda – szczególnie, gdy trochę postoi w lodówce (wtedy też łatwiej go pokroić).

      Odpowiedz
  2. Aga
    7 marca 2013

    Hej. Ale wspaniały, wytrawny tort. Zrobię go z pewnością, choć jeszcze chwilę będzie musiał poczekać w kolejce. Bardzo tu ciekawie będę zaglądać pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. Marta
      7 marca 2013

      Polecam Przygotowanie tego tortu to niezła zabawa. Zapraszam do odwiedzin i pozdrawiam.

      Odpowiedz
  3. Natek
    10 lipca 2013

    Wczoraj żona kolegi zrobiła tort z okazji jego urodzin, tyle że chleb był biały tostowy, w środku była pasta ze zblendowanymi paluszkami krabowymi, a na górze leżał łosoś. Poezja smaku

    Odpowiedz
    1. Marta
      10 lipca 2013

      Świetny pomysł. Brzmi smakowicie

      Odpowiedz
  4. N.
    20 lipca 2013

    Wygląda naprawdę rewelacyjnie, mam tylko nadzieję, że dobra zabawa podczas przygotowywania nie polegała na rzucaniu jajkami do celu-garnka ani krojeniem łososia pięścią, jak to mają w zwyczaju Szwedzi z ROSMT!

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 lipca 2013

      Rzucanie jajkami sobie odpuściłam, ale zabawa była przednia

      Odpowiedz
  5. Angelika
    22 listopada 2013

    Nie tam Bochenek dowolnego chleba, wazne by uzywac chleb specjalny do smörgåstårta mozna go dostac w polskiej Almie uwierzcie mi tort zrobiony z zwyklego polskiego chleba nie smakuje az tak dobrze

    Odpowiedz
    1. Marta
      25 listopada 2013

      Dzięki za sugestię. Przy najbliższej okazji zerknę w Almie za specjalnym chlebem do kanapkowego tortu

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *