Lángos czyli węgierski fast-food

Langosz

Kiedy mowa o kuchni węgierskiej pierwszym skojarzeniem są zazwyczaj różne dania mięsne i warzywne takie jak gulasz (pörkölt – wersja gęsta lub gulyásleves – zupa gulaszowa) czy leczo (lecsó), zupa rybna (zwana halászlé) czy faszerowana papryka (töltött paprika).
Istnieje jednakże dużo bardziej interesujących a jednocześnie mniej popularnych potraw.

Popularne są na przykład rozmaite faszerowane naleśniki (np. Gundel palacsinta) i omlety. Do tego wszystkiego należy spróbować węgierskich win (np. Tokaji aszú lub Egri bikavér) oraz owocowej brandy Pálinka. I jeszcze warto zostawić sobie miejsce na deser w jednej z najstarszych budapesztańskich kawiarni…

Wybierając się na weekend do Budapesztu byłam świadoma istnienia tych lokalnych smakołyków i wiedziałam, że nie uda mi się ich wszystkich spróbować w ciągu takiego krótkiego wypadu.
Założyłam sobie jednakże, że wybiorę się przynajmniej na popularną węgierską przekąskę czyli Langosza (węg. Lángos) pełniącego w Budapeszcie rolę popularnego „fast-food’a”.

Na szczęście okazało się, że można go kupić niemal wszędzie – w barach, na targach, w przyulicznych budkach, w przejściach podziemnych itp.
Langosz to smażony placek tworzony na bazie mąki, drożdży i wody.

Można go jeść z różnymi dodatkami, jednakże (jak potwierdził również gospodarz w naszym hostelu) w najbardziej klasycznej wersji podawany jest na ciepło jedynie ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem.

Dawniej Langosze robiono na Węgrzech z ciasta chlebowego, pieczono nad ogniem tradycyjnego pieca i podawano na śniadanie. Obecnie smaży się je na głębokim tłuszczu, a przekąska ta jest znana i serwowana również w innych krajach – Austrii, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Serbii i Rumunii.

Langosza spróbowałam po raz pierwszy w Wielkiej Hali Targowej, czyli Vásárcsarnok, od której rozpoczęłam poznawanie węgierskiej kuchni. Budapeszt można podzielić na dwie części przedzielone rzeką Dunaj – Budę i Peszt. Wspomniana hala znajduje się właśnie w tej drugiej tuż przy Moście Wolności i jest największym zadaszonym targowiskiem w węgierskiej stolicy.

Ogromna hala składa się z trzech kondygnacji wypełnionych stoiskami oferującymi rozmaite produkty takie jak świeże owoce i warzywa, wędliny (głównie salami), pikle, alkohole jak również pamiątki w postaci zestawów przypraw czy sznurów papryki i czosnku, które mogą stanowić ciekawą ozdobę kuchni.

Na ostatnim piętrze targowiska znajdują się bufety oferujące typowe potrawy węgierskie.

Langosze w Vásárcsarnok podawane są na słono lub słodko. Słodka wersja jedzona jest na przykład z konfiturami lub owocami, śmietaną, cynamonem, miodem itp. Do wersji słonej podaje się śmietanę, sos czosnkowy, ketchup i różne dodatki – ser, wędlinę, warzywa.
Nie będzie dla Was pewnie zaskoczeniem jeśli napiszę, że langosz okazał się niezwykle tłusty i sycący. Nawet nie zdołałam dojeść do końca całego placka, gdy poczułam, że będę miała dosyć jedzenia do końca dnia

Langosze kupione na targowisku Vásárcsarnok

Langosz z targowiska Vásárcsarnok.

Istnieją rozmaite receptury na langosza – z dodatkiem jajek, śmietany, puree z ziemniaków.
Ja skorzystałam z klasycznego przepisu znalezionego na stronie: www.visitbudapest.travel

Przepis na Langosza (węg. Lángos)

Składniki:
/na około 5 langoszy/

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka (około 3g) suszonych drożdży (instant)
  • 120ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia (u mnie oliwa z oliwek)

dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera żółtego
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść sól w kubku lekko ciepłej wody.
  2. W misce połącz przesianą mąkę z drożdżami.
  3. Dodaj wodę z solą i całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub rękami, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do miski.
  4. Pozostaw ciasto w misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 30-40 minut lub do czasu gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  5. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na około 5 części. Z każdego kawałka rękami lub przy pomocy wałka uformuj placek o grubości ok. 1 cm – cieńszy w środku niż na brzegach. Pozostaw placki na kolejne 30 minut na posypanej mąką powierzchni.
  6. W rondlu lub na patelni rozgrzej olej (lub oliwę). Umieść placek w gorącym oleju i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.
  7. W trakcie smażenia posiekaj czosnek i zetrzyj ser żółty.
  8. Langosze podawaj ciepłe, posmarowane śmietaną, posypane kawałkami czosnku i starym serem (lub dowolnymi innymi dodatkami według preferencji).

Só étvágyat! (Smacznego!)

Langosz

Langosz

Langosz

Langosz

Langosz

Langosz

Poniżej kilka zdjęć z Wielkiej Hali Targowej – Vásárcsarnok.

Langosze kupione na targowisku Vásárcsarnok

Langosze kupione na targowisku Vásárcsarnok

Langosze kupione na targowisku Vásárcsarnok