Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

Owoc palmy kokosowej to jedna z cudownych rzeczy jakie dała nam natura. Produkty z kokosa mają wiele właściwości zdrowotnych, jak również tysiące zastosowań.

Od dość dawna nie wyobrażam sobie mojego życia bez oleju kokosowego, mleka kokosowego, a ostatnio również mąki kokosowej. Oleju kokosowego używam nie tylko do smażenia i rozmaitych deserów, ale również jako kremu do ciała i twarzy, gdyż bardzo odpowiada mi jego zapach oraz właściwości nawilżające i antybakteryjne.

Od niedawna łyżeczkę oleju kokosowego dodaję również do porannej kawy, ale na temat tego «wynalazku» planuję jeszcze dokładniej napisać… Mleczko kokosowe natomiast świetnie zastępuje śmietanę, więc dodaję je zarówno do zup, sosów, jak i deserów oraz smoothie. Niezdrowe mąki zastąpiłam ostatnio bezglutenowymi, a moją ulubioną jest obecnie właśnie kokosowa.

Mogłabym tak wychwalać kokosa bez końca i właśnie z mojej sympatii do tego tego owoca powstał spontaniczny przepis na kokosanki z dodatkiem orzechów makadamia. Ciasteczka są idealnie kruche i przepyszne, a podczas ich pieczenia w całym domu unosi mój ulubiony zapach…

Przepis na ciastka kokosowe

/na około 20 ciastek/

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szkanki mąki kokosowej
  • 1/2 szkanki zblendowanych orzechów makadamia
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru lub zdrowszego zamiennika (ja używam zazwyczaj erytrolu)

Sposób przygotowania:

Rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego mleko kokosowe i całość lekko podgrzej.
Wymieszaj w misce suche składniki – wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zblendowane orzechy makadamia.
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
Włoż ciasto na 15 minut do lodówki, aby lekko stwardniało.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Z ciasta formuj niewielkie kulki, które delikatnie rozpłaszcz na blaszce.
Piecz ciastka koło 20-25 min. do momentu, aż lekko się zarumienią.

Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

Ciastka kokosowe z orzechami makadamia

3 Comments

  1. Ewa
    2 kwietnia 2016

    Uwielbiam i kokosa i makadamię, więc na sto procent by mi smakowały

    Odpowiedz
  2. Beata
    5 kwietnia 2016

    Nie no muszę je koniecznie zrobić, kokosowe ciasteczka baaardzo do mnie przemawiają:0
    Pozdarwiam

    Odpowiedz
  3. Mada
    5 kwietnia 2016

    ostatnio robiłam kokosanki z samych wiórek i mąki kokosowej i były za suche, teraz wiem, że lepiej połączyć z płatkami owsianymi. A mleko kokosowe robię sama i również jestem od ok 2 lat dosłownie uzależniona od oleju kokosowego- używam jako balsamu do twarzy i ciała (do ciała nie kupuję nic innego), płuczę olejem zęby, wcieram we włosy i dodaję do każdej możliwej potrawy:) Mam nadzieję, że kiedyś nie okaże się nagle, że jest trujący czy po prostu niezdrowy pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *