
Każda okazja jest dobra, aby zjeść coś słodkiego. Zgadzacie się? Dzisiaj blog Przepisy z podróży obchodzi swoje trzecie urodziny.
W zeszłym roku świętowałam w ulubionej kawiarni w Oslo, wcześniej przygotowałam tort tiramisu, zaś dzisiaj, dla odmiany, postanowiłam przyrządzić słodkie śniadanie.
Dzisiejszy przepis nawiązuje jednocześnie do naszej ostatniej podróży do Nowego Jorku.
Ze wspomnianego wypadu nie przywiozłam wielu pamiątek kulinarnych, ale na jedną rzecz musiałam się skusić – masło orzechowe z dodatkiem oleju kokosowego. Jest to produkt często obecny w mojej kuchni, gdyż kromka chleba chrupkiego z masłem orzechowym pełni u mnie rolę przekąski.
Stany Zjednoczone są wiodącym eksporterem masła orzechowego, a na stronach takich jak np. peanutbutterlovers.com albo ilovepeanutbutter.com znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego produktu.
Połączenia takie jak masło orzechowe plus ogórki, majonez, oliwki, cebula albo boczek wydają mi się nieco zbyt kontrowersyjne (podobno Elvis był miłośnikiem kanapki z masłem orzechowym, bananem i bekonem)… Warta wypróbowania wydała mi się natomiast słynna kanapka The peanut butter and jelly sandwich – w skrócie PB&J – czyli kanapka z masłem orzechowym i galaretką (często także marmoladą lub dżemem).
Sposobów przygotowania kanapki PB&J również jest cała masa czego przykładem jest ten artykuł pt. 16 Ways To Make A Better PB&J
Przeglądając stronę ilovepeanutbutter.com znalazłam natomiast wariant wspomnianej kanapki w postaci tostów przyrządzonych na sposób francuski (PB&J French Toast). Lekko zmodyfikowałam ten przepis np. zamiast masła użyłam do smażenia oleju kokosowego, a całość podałam z plasterkami bananów, miodem i wiórkami kokosowymi.
Przepis na tosty z masłem orzechowym i dżemem
Składniki:
(na około 2 porcje)
- 4 kromki chleba tostowego
- masło orzechowe
- ulubiony dżem (u mnie truskawkowy)
- 2 roztrzepane jajka
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- banan, miód, płatki kokosowe do przystrojenia
Sposób przygotowania:
- Posmaruj jedną kromkę chleba masłem orzechowy, a drugą dżemem i złóż krompki ze sobą.
- Ubij w misce jajka z dodatkiem cynamonu.
- Zanurzaj kanapki w jajku i smaż na patelni na oleju kokosowym kilka minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Podawaj z plasterkami bananów albo truskawkami, miodem albo syropem klonowym i innymi ulubionymi dodatkami w zależności od preferencji.
February 22, 2015
prawdziwa dawka energii!
February 23, 2015
Oj tak, energii starczyło mi aż do późnego wieczora
February 23, 2015
Takie proste a “niebo w gębie”. Juz zapisalam i w niedzielę zapodam na wspólne śniadanie. Pysznie!
February 23, 2015
Tosty z maslem orzechowym i bananem to cos, czego nauczylam sie w Norwegii od mojej rodziny goszczacej chetnie sprobuje Twojego przepisu!
February 23, 2015
Akurat taki przejaw norweskiego “zamerykanizowania” jak najbardziej popieram
February 23, 2015
Pomimo, że jestem na etapie “odcukrzania się” taką przekąskę skosztowałabym z miłą chęcią.
February 23, 2015
A to ciekawostka. Ja owszem masło orzechowe jadłam, ale z krakersami, tak bardziej na słono. Muszę spróbować tego co polecasz:)
February 23, 2015
Polecam! Nie spodziewałam się, że to nieco kontrowersyjne zestawienie słonego ze słodkim może tak dobrze smakować
February 23, 2015
wyglądają przepysznie!
February 24, 2015
jejku jak to pysznie wyglada. a ja akurat na diecie jestem
February 24, 2015
Jestem przykladem czlowieka silnie uzaleznionego od masla orzechowego. Moglabym jesc codziennie pod kazda postacia! Najbardziej w wersji z dzemem morelowym na cieplym chrupiacym toscie Mmmmm…ide sobie zrobic kromke
February 24, 2015
Na taką słodycz zawsze będę na tak Uwielbiam słodycze, więc trochę to i moja zmora, ale cóż poradzić? Cóz robić?
February 25, 2015
Kanapki porywam, uwielbiam masło orzechowe a jeszcze w takiej wersji byłabym w niebie A jest co świętować, oby kolejny rok był taki słodki
February 27, 2015
No w takiej odsłonie jeszcze tostów nie jadłam
March 4, 2015
Jakie pyszności
January 16, 2016
Bardzo inspirujące zestawienie smaków. Uwielbiam takie pomysłowe tosty Ostatnio zrobiłam z masłem orzechowym z kawałkami orzechów Felixa, dżemem z aronii i wiśni Gomaru oraz serkiem bryndzą. Kumpela jak tylko usłyszała o tostach Elvisa mówi “dawaj przepis” ale jak zaczęłam o boczku to było over and out
March 15, 2017
No I co Pani mi zrobiła? Teraz musze się ubrać i lecieć do sklepu
March 17, 2017
Przepraszam