
Za tym ciastem nie stoi żadna podróżnicza historia, ale mały osobisty sukces, który postanowiliśmy w miniony weekend jakoś uczcić. Tutaj pora na małą samochwałkę…
Po wielu miesiącach przygotowań podjęliśmy w kwietniu dość spontaniczną próbę zdania egzaminu państwowego z języka norweskiego na poziomie zaawansowanym (tzw. Bergenstesten – Test i norsk høyere nivå).
Staraliśmy się, przygotowywaliśmy, ale już po wyjściu z kilkugodzinnego egzaminu brakowało nam wiary, że całość zakończy się pomyślnie… Tymczasem w zeszłym tygodniu wspólnie z Mężem otrzymaliśmy list z wynikami egzaminu i informacją: Zdany! To było naprawdę miłe zaskoczenie…
W weekend postanowiliśmy z tej okazji nieco poświętować i dlatego upiekłam ciasto na skandynawską nutę – z letnimi owocami i dodatkiem kardamonu.
Inspiracją do jego wykonania był przepis Signe Johansen z książki „Scandilicious: Secrets of Scandinavian Cooking”. Autorka zrezygnowała jednakże zupełnie z mąki, zaś ja zdecydowałam się na dodanie odrobiny mąki pełnoziarnistej, aby wypiek był bardziej puszysty. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców: truskawek, jagód, malin, porzeczek, wiśni czy też śliwek. Ja postawiłam naturalnie na norweską kolorystykę czyli jagody i truskawki.
Przepis na kardamonowe ciasto z owocami
- 150 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka maki pelnoziarnistej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 200g wybranych owoców (oraz dodatkowo podobna ilość do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Mleko, masło oraz cukier umieścić w rondelku, podgrzewaj do momentu aż masło całkowicie się rozpuści, a następnie przestudź.
- Wymieszaj w misce suche składniki – mąkę, kardamon oraz proszek do pieczenia.
- Dodaj do miski jajka, mieszkankę z mleka, cukru i masła, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Tortownicę o średnicy około 24 – 28 cm posmaruj masłem, wlej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię, a następnie ułuż wybrane owoce.
- Piecz około 45 minut. Ciasto ma urosnąć i zrumienić się na wierzchu, a owoce powinny delikatnie zatopić się w cieście. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub/i ozdobić świeżymi owocami.
June 1, 2015
Gratuluję Wam z całego serca!!!:))) Mój norweski niestety jest w gorszym stanie… Jak wszystko dobrze się ułoży to jesienią spróbuję najpierw swoich sił z Norskprove3, a potem… w i owszem Bergenstesten mi się marzy. Ale najpierw egzamin na prawo jazdy… Wcześniej nie czułam potrzeby posiadania go, a teraz… no, cóż, przydatny dokument z niego i tyle
June 1, 2015
Edyta, Bardzo dziękujemy!
Myślę, że z Norskprøve3 to bardzo dobry pomysł na początek, bo jakiś papier potwierdzający znajomość norweskiego zawsze warto mieć, a satysfakcja z samego zdania egzaminu też jest ważna…
Egzamin na prawo jazdy w Norwegii jeszcze mnie kiedyś czeka… Mam jednak nadzieję, że wspomnienia związane z tym tematem będę miała lepsze niż te z nieudanych podejść w Polsce…
Powodzenia na obydwu egzaminach!
June 1, 2015
Gratuluje z calego serca! Jest co swietowac
June 1, 2015
Dzięki!
June 2, 2015
Marta gratuluję Wam serdecznie! Podziw wielki, bo język z kosmosu tak jakby
June 2, 2015
Norweski! Moje marzenie Niestety w moim mieście nie ma żadnych kursów ani nauczycieli norweskiego najbliższe dopiero w Krk a to ponad 150 km
A szkoda bo zawsze chciałam zacząć się uczyć norweskiego
June 2, 2015
Gratulacje ogromne zdanego egzaminu!
A takich owoców na cieście nigdy za wiele – wygląda pysznie! :))))
June 2, 2015
Gratulerer så mye Marta! Szczerze podziwiam!
June 2, 2015
Gratuluję. To musi być wielka satysfakcja tym bardziej, że norweski jest uważany za jeden z najtrudniejszych języków.
Ciasto bajecznie wygląda!
June 3, 2015
Kolory ciasta iście norweskie! Bardzo Wam gratuluję, takie samochwałki lubię!
June 14, 2015
Serdecznie gratuluje Wam! Było co świętować, bo ciasto wygląda fantastycznie!
October 18, 2015
Przepiekne zdjecia, bardzo ciekawe opisy, zachwycam sie i zachwycam. Gratuluje serdecznie- pozdrawiam z deszczowej Eifel-Edyta
September 20, 2016
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa